Expozice alchymie a renesančních věd

Pronikněte do tajů celého odvětví praktické alchymie.
Prohlédněte si archeologicky doloženou hutnickou praxi, která byla prováděna přímo v Sankturinovském domě. Dozvíte se vše o zpracování stříbrné rudy i polotovarů tohoto procesu, zkoušení ryzosti stříbra a hojného využívání všech dostupných prubířských metod. Expozice je pojatá moderně vč. interaktivních prvků a videomappingů. Ve 4. patře (půdní prostor) si pak můžete spustit 11 min dlouhý film promítaný na 3D urbanistický model města. Tento film mapuje Kutnou Horu od prvního osídlení po současnost.

Nevynechejte ani prohlídku umělecky nejcennějšího díla v honosné komnatě umístěné ve 2. patře věže, která je součástí okruhu. Toto dílo je spojováno s Benešem z Trničí, který objednal onu kamenickou výzdobu, aby ve středu stropu nechal umístit svůj erb, získaný od krále Vladislava II v roce 1491. Autorem této unikátní kroužené polychromované pozdně gotické klenby s bohatými rozvilinami je kamenický mistr Briccius Gauske vedoucí osobnost dílny, která měla v té době výrazný vliv na utváření podoby Wroclawi a Kutné Hory.

Sankrutinovský dům, v němž je Expozice alchymie a renesančních věd prezentována, byl původně nejen obytným sídlem, ale sloužil od třetí čtvrtiny 13 století jako výrobní centrum stříbra. Stavebně historický průzkum prokázal přítomnost hutních procesů, prubířské pece ve sklepení domu. To vše bylo podnětem ke vzniku této expozice. 

Délka prohlídky: 1 - 1,5 hod.

Prohlídka je vhodná i pro rodiny s dětmi.

Expozice je přístupná každý den v čase 9:00 - 12:00, 12:30 - 17:00 hod. 
24. - 26. 12. a 1. 1. zavřeno 

Expozice alchymie a renesančních věd
Sankturinovský dům, Palackého nám. 377, 284 01  Kutná Hora
Tel.: +420 327 512 347
E-mail: gfj@gfj_cz
Web: www.gfj.cz 

Home » Destinace » Novinky » Expozice alchymie a renesančních věd

Nahoru