Co se stane s vaším tělem, když budete jíst každý den datle? Zmírní se mnohé zdravotní potíže

Datle

Datle považujeme za pochutinu zejména na Vánoce. Existují ale důvody, proč bychom je měli jíst v přiměřeném množství každý den, například v ovesné kaši a jiných snídaňových pokrmech. Jsou skvělou náhražkou běžného cukru, použít můžete samotné datle nebo také sirup z nich vyrobený. Ten můžete získat tak, že datle spaříte trochou horké vody a rozmixujete do hladka. Tato směs poměrně dost lepí, takže se může stát pojidlem v nejrůznějších dezertech.

Datle obsahují hodně železa

Datle jsou vhodné pro těhotné ženy, ale i pro děti. Železo je prvek, které se nemusí dostávat v naší stravě dostatečné množství. Problém je zejména u žen a také u malých dětí. Železo je důležité zejména z důvodu, že napomáhá šíření kyslíku do různých tkání. Jeho nedostatek se označuje jako anémie. Mezi typické příznaky anémie patří únava a bledost pokožky. Datle se mohou stát jeho dobrým zdrojem.

Datle
Foto: Pexels

Datle mohou pomoci proti průjmu

Pokud se podíváte na některé přípravky proti průjmům, můžete si všimnout, že obsahují draslík. Podobně jako datle. I ony mohou zastavit nepříjemné příznaky průjmu. Cukerný alkohol obsažený v datlích (sorbitol) může navíc zvýšit pohyby střev a pomoci se vyhnout průjmu. Kromě toho pozitivně zapůsobí též vysoký obsah fruktózy.

Jezte datle nalačno pro hubnutí

Konzumace datlí každé ráno na lačný žaludek může podpořit zdravé hubnutí. Důvodem je vysoký obsah vlákniny, která zpomaluje vstřebávání živin v tlustém střevě. Výhodou vlákniny je také optimalizace funkce trávicího systému a též delší pocit sytosti. Kromě toho mohu datle zvýšit metabolismus snížením produkce mastných kyselin s krátkým řetězcem.

Datle proti vysokému cholesterolu

Pravidelná konzumace datlí vede k čištění cév a brání tvorbě krevních sraženin. Tím může regulovat též hladinu cholesterolu v krvi. Datle obsahují vitamín K, který hraje zásadní roli při srážení krve a udržování krevních cév. Železo a zinek napomáhají správnému procesu krvetvorby. Vzhledem k tomu a obsahu antioxidantů můžeme datle považovat za potravinu, která podporuje též zdraví srdce. Datle mají protizánětlivé účinky.

Zdroje info:

https://5mindlazdrowia.pl/daktyle-wlasciwosi-lecznicze/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019638/

Foto: Pexels