Bolest prsou je důležitý varovný příznak. Může poukázat i na hormonální nerovnováhu a rakovinu

Fotografie: Steifer / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Vzhled a stav vašich prsou může prozradit, zda je vaše zdraví v nebezpečí. Pokud se objeví tyto příznaky, raději vyhledejte lékaře.

Bolesti prsou mohou velmi snadno ovlivnit váš každodenní život. Pokud se navíc objevují příliš často, rozhodně byste to neměli ignorovat a raději situaci co nejrychleji řešte s lékařem. Velkou roli mohou hrát hormony, které zodpovídají za vývoj tkáně, nebo může být na vině také nebezpečné onemocnění, včetně rakoviny. Ta dle lékařky Faith Selchick vyžaduje okamžitou diagnostiku a vhodnou léčbu, jinak může skončit i smrtí.

Bolest prsou a co ji běžně způsobuje

Bolest prsou mají tendenci pociťovat zejména ženy, u nichž převažují hormony estrogen a progesteron, které hrají velkou roli při kolísání struktury a velikosti prsní tkáně. Doktorka Deborah Wheaterspoon zmiňuje, že pokud dojde k narušení jejich rovnováhy, může se to projevit zvýšenou citlivostí, a to zejména v oblasti bradavek. To se stává například během menopauzy nebo těhotenství, kdy ženské tělo prochází mnoha změnami a některé jeho části se stávají obzvláště náchylnými vůči bolesti.

Pokud je na vině některý z těchto stavů (případně bolest pociťujete během puberty), není nutné se příliš strachovat, protože se jedná o zcela normální jev. Na pozoru byste měli být až v momentě, kdy se bolest objevuje často a dochází ke zvyšování její intenzity. V takovém případě by za jejím výskytem mohlo dle serveru Healthline stát vážné onemocnění, jako je například rakovina prsu nebo onemocnění štítné žlázy.

Rakovina ledvin se přiznává pomocí vybraných znamení. Patří mezi ně i bolest v bedrech a únava

Příznaky rakoviny prsu

Rakovina prsu patří mezi časté problémy a postihuje zejména ženy. Čím dříve je onemocnění odhaleno, tím větší je pravděpodobnost úspěšnosti léčby, a proto byste měla být vždy na pozoru před jeho typickými příznaky. Projevit se může dle doktorky Selchick například bulkou, která je tvrdá na dotek, ale nijak nebolí. Může se také objevit ve formě hrudky, a to i na více místech vašeho poprsí. Jakmile ji nahmatáte, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc.

Fotografie: Depositphotos

Dále si všímejte změny tvaru prsou, k níž došlo zcela náhle. V některých případech může být dokonce jedno prso větší než druhé a objevit se mohou i změny na jejich povrchu. Rakovina může také způsobit rozvoj infekce, a proto se dle doktorky Teresy Hagan Thomas může objevit podráždění, zarudnutí, změna barvy kůže nebo její ztluštění. Co se pak týče bradavek, může z nich začít vytékat neobvyklá tekutina a často dochází ke zvýšení jejich citlivosti.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]