Zadržované vody v těle se dá snadno zbavit podomácku. Pomůže i hořčík a vitamín B6

Fotografie: Depositphotos

Zadržování vody v těle je nepříjemný problém, který trápí velkou část světové populace. Pokud se s ním potýkáte i vy, zkuste tyto způsoby léčby.

Pokud vás trápí neustálé zadržování vody a již nevíte, jak byste si mohli pomoci, možná stačí změnit své stravovací návyky. Právě některé potraviny totiž zvyšují pravděpodobnost tohoto problému a přispívají k jeho pravidelnému rozvoji.  Nepříjemné příznaky proto můžete dle doktorky Megan Soliman zmírnit nastavením správného jídelníčku, který by měl obsahovat co nejméně soli a naopak dostatek potřebných vitamínů.

Vyhýbejte se soli a zvyšte příjem hořčíku

Neustálé zadržování vody může dle doktorky Soliman způsobovat přebytek soli ve vašem těle. Lidé, kteří často jí potraviny s vysokým obsahem tohoto minerálu, proto mohou být k problému mnohem více náchylnější. Abyste se opět cítili dobře, zkuste snížit její příjem na minimum a poté zkontrolujte, zda je situace lepší. Pokud ne, raději navštivte lékaře a nechte si provést vyšetření, která vám pomohou zjistit, jaké hodnoty jsou pro vás nejvhodnější.

Někdy může k příznaku přispívat také nedostatek hořčíku, který v těle zastává řadu nezbytných funkcí. Obzvláště důležitý je pro regulaci tekutin a rovnováhy elektrolytů v těle, tudíž pokud ho nedokážete získat v potřebném množství ze stravy, můžete se potýkat s řadou nepříjemných příznaků – a to dle serveru Healthline včetně zadržování vody. Pomoci vám v takovém případě mohou doplňky stravy s jeho obsahem nebo změna jídelníčku.

Otoky nohou jsou příznakem zdravotních problémů. Upozorňují i na zhoršenou cirkulaci a dehydrataci

Vitamín B6 a případná diuretika

Vitamín B6 je rozpustná sloučenina, která dle doktora Jareda Meachama hraje nezbytnou roli při tvorbě červených krvinek, metabolismu bílkovin, některých funkcí mozku, obranyschopnosti imunitního systému a především také rovnováhy tekutin v těle. Pokud ho tedy nemáte dostatek, můžete se potýkat s příznaky, jako je zadržování vody, ale také trávicí potíže a problémy s pamětí. Získat ho lze například z banánů, brambor, cizrny, vlašských ořechů anebo také tuňáka.

otok nohy
Fotografie: Freepik

Užitečným pomocníkem mohou být v tomto případě také diuretika, zmiňuje doktor farmacie Alan Carter. Ať už se zaměříte na léky, nebo přírodní prostředky, donutí vás vyloučit více tekutin ze svého těla a pročistit tak organismus. Velmi dobře se v takovém případě osvědčil pampeliškový nebo kvalitní zelený čaj. Na pozoru byste poté měli být také v případě, pokud vás trápí častá suchost úst. Mohlo by se totiž jednat o příznak nebezpečné cukrovky, jak jsme na Zdravém Stravování již dříve uváděli.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]