Denník N

Najťažšie bežecké preteky dokončila prvá žena. Dokážeme viac, než si myslíme, hovorí vedkyňa a mama s českým pôvodom

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Jedny z najťažších bežeckých pretekov na svete v sobotu dokončila prvá žena. Britke Jasmin Parisovej sa to podarilo len 99 sekúnd pred vypršaním 60-hodinového časového limitu, v cieli od vyčerpania spadla na zem a pri ikonickej žltej bráne potom sedela celé minúty.

Na rukách aj nohách mala desiatky škrabancov od konárov a kríkov.

Kultové bežecké podujatie Barkley Marathons pritom od jeho vzniku v roku 1989 dokončilo len 20 ľudí, napríklad v rokoch 2018 až 2022 sa to nepodarilo nikomu.

Preteky sú inšpirované neúspešným útekom z väzenia, majú špecifické pravidlá, mimoriadne prísne časové limity, dĺžku aj prevýšenie.

Oficiálne merajú 100 míľ, teda 160 kilometrov, no v realite to môže byť až o 50 kilometrov viac. Počas nich bežci nastúpajú 18-tisíc výškových metrov, čo je dvojnásobok výšky Mount Everestu.

Náročné sú však hlavne nehostinným prostredím. Odohrávajú sa v neprístupných lesoch amerického štátu Tennessee, behanie tu komplikuje aj špecifická klíma.

Podujatie je aj mentálnou výzvou a aj preto sú preteky mnohými označované za vôbec najťažšie na svete. Aj Jasmin Parisová – v minulosti absolútna víťazka 430-kilometrových pretekov v Británii –, v sobotu v cieli povedala, že to boli jej „najťažšie preteky”.

40-ročná matka dvoch detí a vedkyňa so špecializáciou vo veterinárnej medicíne v rozhovore pre BBC dodala: „Som šťastná kvôli sebe, ale aj pre ženy na celom svete – nie len bežkyne –, ktoré by chceli prijať výzvu, no možno im k nej chýba sebavedomie.“

Jasmin Parisová pochádza z Anglicka, no má aj český pôvod. Jej otcom je uznávaný britský matematik Jeffrey Bruce Paris, mamou Alena Vencovská, takisto matematička, pochádzajúca z Česka.

Výklus je pravidelný newsletter o behu a pohybe, vychádza každý utorok, posielame ho aj e-mailom.


Pôvod Barkley maratónu je spojený s príbehom muža, ktorý zastrelil Martina Luthera Kinga. Volal sa James Earl Ray a za vraždu si odpykával trest v jednom z najnehostinnejších miest v Spojených štátoch – vo väznici v drsných horách štátu Tennessee.

A hoci išlo o väzenie s maximálnym stupňom stráženia, Earl Rayovi sa v roku 1977 podarilo utiecť, pričom pátranie bolo dlhší čas neúspešné. Päťdesiat hodín po úteku sa špekulovalo, že už môže byť stovky kilometrov vzdialený, realita však bola zarážajúco odlišná.

Zločinca našli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie