Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Financial Times: Svět se otepluje rychleji, než vědci čekali

Loňský prudký nárůst teplot byl „rychlejší, než kdokoliv předpokládal“. Foto: Marios Lolos / Xinhua News / Profimedia
Loňský prudký nárůst teplot byl „rychlejší, než kdokoliv předpokládal“. Foto: Marios Lolos / Xinhua News / Profimedia

Ačkoli to mnohé lidi stále ještě nechává chladné, svět se ohřívá tempem, které vědci neočekávali a kterému – což je opravdu znepokojivé – tak úplně nerozumějí, píše v komentáři redakční rada Financial Times.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

To načasování bylo opravdu nešťastné. Na začátku minulého týdne sklidil Amin Naser, šéf největší ropné společnosti na světě Saudi Aramco, potlesk na energetické konferenci CERAweek v Houstonu, když řekl, že je čas „dát vale představám o postupném ukončení těžby ropy a zemního plynu“. Místo toho svět podle něj musí do fosilních paliv dále investovat, aby uspokojil poptávku, protože přechod na čistou energii „na většině front viditelně selhává“.

Hned následujícího dne se žádného potlesku nedočkala Celeste Saulo, generální tajemnice Světové meteorologické organizace OSN, za to, že vydala zprávu, podle níž rok 2023 mnohé klimatické rekordy nejenom překonal, nýbrž rozdrtil a zadupal do země a stal se nejteplejším rokem za celou dobu, co existují spolehlivé záznamy. Více než devadesát procent světových oceánů postihly vlny veder, ledovce ztratily nejvíce hmoty v zaznamenané historii a objem arktického mořského ledu klesl na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Klimatická krize

Názor

Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější