6 veganských potravin, které jsou doslova nabité bílkovinami

6 veganských potravin, které jsou doslova nabité bílkovinami. Vegan a vegetarián je rozdíl, znáte jej? Vegetarián nejí maso a vegan nejí maso a ani produkty živočišného původu. Taková veganská strava pro tělo zdravého člověka může nabídnout jistě mnoho benefitů: Od nízkého obsahu kalorií, až po vysoký obsah antioxidantů.

Je známo, že tato strava může být prospěšná při onemocnění srdce, snižuje hladinu cholesterolu a snižuje riziko infarktu. Je také ale potřeba si uvědomit, že bílkoviny nebude jednoduché doplnit, proto musíte jíst každý den luštěniny a jiné potraviny. Nedostatek bílkovin je známkou slabosti, únavy, ztráty vlasů, ale také svalovou slabostí, jaké potraviny si dopřát každý den?

Hrášek, chřest, brokolice a špenát

Rostlinná strava dodá tělu velký obsah bílkovin, a především brokolice, chřest, špenát a hrášek – ty jsou bílkovinami nabité. Syrová brokolice obsahuje 3 gramy bílkovin na 100 gramů. Šálek špenátu 3,5 gramů bílkovin a 100 gramů chřestu obsahuje 2,2 gramů bílkovin. U veganů by se zelenina měla pojídat syrová, ovšem tato skutečnost může být pro žaludek mnohdy složitější. Zkuste zeleninu upravit krátce nad párou.

Foto: Pixabay

Luštěniny

Čočka a fazole jsou rodinnými příslušníky s hrachem a cizrnou. Čočku můžeme najít v různých barvách: zelené, hnědé, černé. Ta černá se řadí mezi nejprospěšnější, ve které najdeme více bílkovin. Fazole jsou na tom dost podobně. Jeden šálek fazolí obsahuje 14 gramů bílkovin, obrovské množství vlákniny a prebiotik. Přidat tyto luštěniny, ale i cizrnu do veganské polévky bude nejlepší způsob, jak zvýšit bílkoviny.

Semínka a ořechy

Máte semínka či ořechy jako chutnou svačinu nebo je přidáváte do ranní kaše? Děláte velmi dobře. Například dýňová semínka obsahují 12 gramů bílkovin na jeden šálek. Taková semínka můžete dát místo pečiva na hokaido polévku či do zeleninového salátu zalitého olivovým olejem. Vyzkoušejte také arašídové nebo mandlové máslo – pochoutka, na které si jistojistě pochutnáte, a navíc doplníte potřebné bílkoviny.

Když chybí vitamín B12

Vegani a vegetariáni mají podle častého mýtu vždy nedostatek vitamínu B12. Ale nemusí to být pravda. Kromě masa, ryb a mléčných výrobků existují i některé rostlinné zdroje vitamínu B12, jako jsou řasy (zejména sušené v nori), fermentované potraviny jako kimchi nebo kombucha, kvasnice a některé druhy hub. Významné množství vitamínu B12 může obsahovat také některá zpracovaná nebo obohacená rostlinná jídla, jako jsou rostlinné mléka, snídaně nebo cereálie.

 

Zdroj: https://aktin.cz/nejlepsi-rostlinne-zdroje-bilkovin-aneb-top-6-alternativnich-potravin-pro-nase-svaly, https://www.vegan.cz/clanky/23-prehled-bilkovin-a-aminokyselin-ve-veganske-strave/, https://gymbeam.cz/blog/20-potravin-se-kterymi-snadno-doplnite-bilkoviny-do-sveho-jidelnicku/

Náhledové foto: Pixabay

Každý by se chtěl cítit skvěle. I já. Snažím se o to a některé zajímavosti ohledně zdraví vám prozradím ve svých článcích.