Založ si blog

Rada by som všetkým ženám odkázala, aby sme sa hrdo naučili nosiť titul Žena

Simona Pavlíková patrí medzi usmiate sestry Nemocnice Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku. Dennodenne sa stará na oddelení dlhodobo chorých o pacientov, pre ktorých je oddelenie často posledným miestom. O jej práci, úspechoch, ale aj rodine sa dočítate v článku.

Už takmer 30 rokov pracuje v zdravotníctve a od samého začiatku sa hrdí svojou pracovnou pozíciou – sestra. Ako úspešnú absolventku Strednej zdravotníckej školy v Poprade ju vietor zavial na chirurgické oddelenie, kde so všetkými svojimi zmyslami absorbovala teoretické vedomosti a praktické zručnosti, ktoré jej postupne odovzdávali jej kolegyne a každodenná prax. „S určitosťou môžem povedať, že už tam som si toto nádherné povolanie zamilovala. Ako dvojnásobnú mamu ma moje kroky a rodinná situácia zaviali na oddelenie dlhodobo chorých, kde pracujem dodnes. Je to veľmi náročné oddelenie z fyzického a psychického hľadiska, keďže sa na našom pracovisku dennodenne stretávame s polymorbídnymi a ťažko chorými pacientmi. Preto chcem touto cestou všetkým svojim kolegyniam a kolegom, ktorí túto vysoko humánnu prácu vykonávajú s láskou a vysokou profesionalitou, vyjadriť svoju úprimnú vďaku, uznanie a spolupatričnosť,“ hovorí kežmarská sestra.

A čo jej vlastne práca sestry dáva? „Vediem ošetrovateľský tím a je to skutočne veľmi náročná, ale inšpiratívna práca. Ďakujem za túto možnosť, veľmi ma to posúva z profesionálneho a ľudského hľadiska vpred. Verím, že všetci spoločne vytvárame maximálny možný psychický a fyzický komfort všetkým našim pacientom aj ich blízkym a je mojou povinnosťou celý náš tím viesť k spokojnosti všetkých zainteresovaných strán,“ odpovedá Simona Pavliková.

Pri svojom pracovnom vyťažení si nájde čas na relax a snaží sa byť pri svojich povinnostiach sestry, mamy, aj babičkou vnučke Dorotke. Nepohrdne dobrým filmom v kine, dobrou knihou či behom. „V slúchadlách si zapnem Kabát a som rada len tak sama so sebou,“ priznáva. Čas rada trávi aj na chatke či s priateľmi.

 

Hľadajte ženské vzory

„Čo sa týka vnímania ženskosti, je pre mňa absolútnou prioritou, čo žena, ktorá je v mojej blízkosti, vyžaruje. Nebudem tajiť, že mám okolo seba vzory, ktorých prítomnosť vyhľadávam, inšpirujem sa, a aj takto pracujem na sebe,“ hovorí Simona Pavlíková a pokračuje: „Obdivujem ženy, ktoré svojim vystupovaním a verbálnym prejavom dokážu zaujať nielen muža, ale aj inú ženu či ženy v pozitívnom zmysle slova. Rada by som vyzdvihla jemnosť, láskavosť, dobrosrdečnosť, úprimnosť, životný optimizmus, pracovitosť, inteligenciu, kreativitu, prístupnosť, diplomaciu.“

Ženám odkazuje, aby napriek pracovnej a domácej vyťaženosti nezabudli na to, že sú počas každodennej rutiny bezpečným prístavom pre svoje deti a vnúčatá. „Sme úžasnou dcérou pre svojich rodičov. Sme bútľavou vŕbou sestre či kamoške, ktorá potrebuje poradiť s neriešiteľným problémom. Sme pre svoju kolegyňu kamarátkou, na ktorú sa môže s dôverou obrátiť. Sme povzbudením pre niekoho, koho nepoznáme, no na ulici sa nedbalo usmejeme a dáme najavo, že nie je neviditeľný. Sme napriek sychravým dňom slnkom pre všetkých, ktorých máme rady. My ženy sme dostali šancu byť na tomto svete dcérou, matkou, manželkou, sestrou, kamarátkou. Snažme sa preto každé ráno vstávať z postele s vďakou a s pocitom, že ideme využiť všetky svoje možnosti a zanechať svoju stopu v srdciach tých, na ktorých nám najviac záleží. Pretože to všetko okolo nás je bonus, ktorý sme si nejakým spôsobom zaslúžili,“ zakončuje odkaz Simona Pavlíková, inšpiratívna žena z Kežmarku.

 

Text a foto: Ondrej Miškovič

Za dverami tajomstva: Cesta do srdca pravoslávného chrámu v Ľubici

24.04.2024

Pravoslávna cirkevná obec v Ľubici začala písať svoje dejiny 2. marca 1951. Malý chrám pri ceste smerom z okresného mesta Kežmarok v sebe skrýva bohato zdobené ikonami vypísané steny chrámu. Aj keď ľubický pravoslávny chrám malý i mladý a jeho základný kameň bol posvätený v roku 1999, môže sa pravoslávna cirkevná obec pochváliť pokročilým štádiom [...]

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

09.04.2024

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie? Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka [...]

Kežmarská hudobná jar predstaví štyri zaujímavé koncerty

08.04.2024

Obľúbené jarné podujatie v Kežmarku uvedie na svojom 47. ročníku zvučné mená. Prvý koncert 7. mája zmieša hudobné žánre aj druhy umenia, hlavnú úlohu v ňom bude mať slovo a hudba. „Hostiteľka večera herečka a moderátorka Bibiana Ondrejková a jej hostia – speváčky Marcella Molnárová, Greta Pogany a klavirista Pavol Bodnár dokážu, že aj vážna [...]

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 240
Celková čítanosť: 330918x
Priemerná čítanosť článkov: 1379x

Autor blogu