MojAndroid

Spoločnosť Google sa opäť rozhodla poskytnúť používateľom novú funkciu s použitím umelej inteligencie. Práve teraz ju testuje a možno sa jej čoskoro dočkáme aj na našich zariadeniach. Konkrétne sa novinka týka Google Chrome prehliadača a portál AndroidAuthority o nej prináša bližšie informácie.

Minulý rok predstavil Google funkciu Search Generative Experience (SGE), ktorá ponúka používateľom generatívne súhrny výsledkov vyhľadávania na základe umelej inteligencie. Táto funkcia však bola dostupná iba pre tých, ktorí sa na jej testovanie prihlásili. Práve kvôli pozitívnym ohlasom sa spoločnosť rozhodla funkciu sprístupniť pre všetkých.

google chrome
Google vyhľadávanie | Zdroj: ChatGPT

Momentálne ju už testujú vybraní používatelia v Spojených Štátoch, ktorým umelá inteligencia uľahčí prácu s Google vyhľadávačom. Funkcia funguje na princípe zobrazenia súhrnov výsledkov, ktoré vám vygeneruje umelá inteligencia. Tieto zhrnutia sa zobrazia na vrchu výsledkov vyhľadávania a obsahujú akýsi mix informácií z viacerých overených zdrojov.

Aká bude úloha novej funkcie?

V preklade bude táto funkcia urýchľovať čas vyhľadávania a namiesto prezerania mnohých webových stránok vám Google automatický vyhodí zhrnutie v podobe odpovede na vašu otázku alebo predmet vyhľadávania. Napríklad, ak sa opýtate otázku ako odstrániť fľaky od vody z dreva, umelá inteligencia zhrnie výsledky, ktoré s danou témou súvisia a zobrazí vám ich automaticky pod lištou vyhľadávania.

Testovaním tejto funkcie chce Google zistiť do akej miery bude bežným používateľom nápomocná aj napriek tomu, že sa minulý rok neprihlásili na test funkcie SGE. Avšak táto novinka môže tiež predstavovať nevýhodu pre online portály, ktoré pri svojej práci využívajú SEO, teda optimalizáciu pre vyhľadávače.

Ak by umelá inteligencia šetrila čas ľudom pri vyhľadávaní a tí by nemuseli klikať na rôzne články, predstavovalo by to hrozbu pre online portály, ktoré články píšu práve pre svojich čitateľov. Spoločnosť sa preto rozhodla túto funkciu sprístupniť pre všetkých používateľov v prípade, že bude neškodná a nápomocná.

Náš tip
Spotify konečne predstavilo mini prehrávač pre desktop

26.3.2024

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+