Silný vítr páchá škody. Padají stromy, elektrické dráty a hoří louky

Zdroj: HZS Pardubice

PARDUBICKÝ KRAJ – Čerstvý vítr s nárazy 15 až 20 m/s se prohání krajem od dnešního dopoledne do středečního večera. Hasiči už jsou v plném nasazení, řežou popadané stromy a hasí požáry.

Odpoledne rozfoukal silný vítr ohniště ze včerejšího pálení v Biskupicích. To se následně rozhořelo a plameny se rozšířily na plochu o velikosti asi dvacet krát třicet metrů. „Zasahujícím jednotkám ztěžoval likvidaci požáru nejen silný vítr, ale i velmi strmý a nepřístupný terén. Hasiči museli zabránit rozšíření plamenů do lesního porostu. Vyšetřovatel hasičů na místě uložil blokovou pokutu,“ popsala mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Také do Lázní Bohdaneč vyjížděly odpoledne hned tři jednotky hasičů. Na místě hořela louka a náletové dřeviny a plameny spolykaly porost o rozměrech asi padesát krát padesát metrů. Příčino požáru může být hra dětí, úmyslně založený požár nebo odhozený nedopalek. K poslednímu požáru došlo v Opatově, kde spadly dráty vysokého napětí na trávu, která se rozhořela. Hasiči nedoporučují manipulovat s ohněm v přírodě při velkém větru.