Podvodníci v kyberprostoru útočí: Výsledkem investování byly ztráty miliónů

ilustrační foto: pixabay.com

JIHOMORAVSKÝ KRAJ – Internetoví podvodníci získali v případech, které lidé oznámili policistům během jediného dne, více než tři milióny korun. Během pondělí je zpracovávali kriminalisté specializující se na trestnou činnost v kyberprostoru.

Nejméně tři milióny získali internetoví podvodníci v případech, které během pondělí zpracovávali kriminalisté specializující se na trestnou činnost v kyberprostoru. Dva milióny ztratil za půl roku osmačtyřicetiletý muž z Blanenska. Ten reagoval na telefonát údajného zástupce banky, který nabídl výhodné investování do kryptoměn. Na začátku zaplatil vstupní poměrně nízký poplatek a následné rychlé a velmi zajímavé zhodnocení vložených prostředků pochopitelně vyžadovalo další investice. K získání zázračně zhodnocených peněz bylo potřeba zaplatit další, někdy až nepochopitelné poplatky. Jakmile je investor už nechtěl zaplatit, podvodník utnul komunikaci. Proto celou věc oznámil na policii.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Podle policejního mluvčího Bohumila Maláška se hodně podobný scénář odehrál i na Hodonínsku. Tam seniorka během půldruhého měsíce atraktivního navlas stejného investování ztratila skoro půl miliónu korun. Podobnou částku pozbyl během tří dnů sedmatřicetiletý muž také z Hodonínska. Jelikož neměl žádné zkušenosti s investováním do kryptoměn, nechal si od podvodníka radit. Ten mu nainstaloval do počítače software na jeho vzdálený přístup. V počítači objevil složku s důležitými hesly, obratem je zneužil a na různé účty bez vědomí poškozeného muže odeslal skoro půl miliónu korun. Seniora z Brněnska přesvědčili podvodníci k investování do virtuální měny. Aby program dobře fungoval, umožnil jim vzdálený přístup do počítače, čímž získali přístupová data do internetového bankovnictví. Z účtu poškozeného rychle zmizelo více než 120 tisíc korun. O dva roky mladší žena ze stejného regionu zase uvěřila podvodníkovi, který v telefonu vystupoval jako policista. „Po řadě jeho přesvědčivých telefonátů odeslala na zaručeně bezpečný účet nejméně 70 tisíc korun,“ dodal Malášek.