Odry, Masarykovo náměstí

Odry vyhlásily architektonicko-urbanistickou soutěž na revitalizaci náměstí

Město Odry na Novojičínsku chce upravit Masarykovo náměstí jako své hlavní reprezentativní a pobytové veřejné prostranství. Vyhlásilo proto architektonicko-urbanistickou soutěž na zpracování návrhu revitalizace náměstí a jeho bezprostředního okolí. Budoucí podoba by měla nabídnout inspirativní prostor pro současné potřeby města tak, aby bylo náměstí přitažlivé pro obyvatele i návštěvníky.

„Účelem a posláním soutěže je nalézt a ocenit nejvhodnější řešení a s jeho autorem pak jednat o zadání následné zakázky,“ uvedla mluvčí oderské radnice Lucie Kaspříková.

Architekti ve svých návrzích musí respektovat, že se náměstí nachází v centru městské památkové zóny. Musí počítat s kašnou z roku 1897, mariánským sloupem, studnou, autobusovou zastávkou i s tím, že přes náměstí vede frekventovaná silnice.

„Měli by vytvořit místa pro setkávání občanů a pro odpočinek, vyřešit dopravní obslužnost a parkování tak, aby došlo ke zklidnění dopravy, kultivaci a redukci ploch pro parkování a upřednostnění pohybu chodců,“ uvedla Kaspříková.

Své návrhy musí architekti odevzdat do 12. července. Porota bude návrhy hodnotit na počátku září a 18. září by měli o výsledku soutěže rozhodovat oderští zastupitelé. Bližší informace jsou na městských internetových stránkách. První cenu v soutěži město ohodnotí 300.000 korunami, celkem na ceny a odměny vyčlenilo 700.000 korun. Po ukončení soutěže město návrhy zpřístupní rovněž na svých stránkách.