Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Třešti mají na popelnicích čárové kódy, v Jihlavě je nechtějí. Nebylo by to fér, zní z radnice

Svoz odpadů se modernizuje, stále častější je využívání QR kódů při platbě poplatků. V Třešti pak mají na popelnicích čárové kódy, díky kterým má radnice přehled, jak často se která popelnice vyváží. V Jihlavě podobný systém zavést nechtějí.

V Telči lze letos nově zaplatit přes QR kódy více poplatků, nejen za svoz popelnic. Místostarosta Jiří Pykal (Společně pro Telč - Piráti a Zelení) je rád, že se vše podařilo realizovat. „Řekl bych, že to funguje velmi dobře. Od občanů máme hodně kladných ohlasů, usnadnilo jim to zadávání plateb. Rovněž se pro pracovníky městského úřadu zpřehlednilo adresné přiřazování plateb,“ zhodnotil první zkušenosti.

Přestože je termín splatnosti poplatku koncem června, město má už na účtě více než polovinu plateb, nichž větší část byla uhrazena právě pomocí QR kódu.

Změnu ohledně plateb poplatků včetně těch za odpady letos zaznamenali také obyvatelé krajského města. QR kódy tam mají už několik let, v letošním roce jim ale poprvé nepřišel informační dopis, jen e-mail. Pochopitelně jde pouze o ty, kteří svůj e-mail nahlásili.

V Třešti skenují popelnice

Trochu jinak k využívání kódů přistoupili v Třešti. Tam jsou už šest let nalepené čárové kódy na popelnicích a kontejnerech, popeláři jezdí s čtečkou a radnice má přehled, jak často se která nádoba na odpady vyváží.

Kontejnery v Třešti jsou opatřeny EAN kódem

Dle starosty Vladislava Hynka (KDU-ČSL) město před několika lety zaznemanalo velký zlom v množství odpadu, které si lidé nechali odvážet, nyní je stav spíše setrvalý. I proto systém zatím není nastavený tak, že kdo si nechává vyvézt popelnice málo často, zaplatil by méně za roční svoz.

Kontejnery v Třešti jsou opatřeny EAN kódem

Taková praxe však může fungovat u rodinných domů, na sídlištích to to ale nebude úplné fér, vysvětlil mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk. Tam je totiž prakticky nemožné sledovat, jaká domácnost má kolik odpadu, navíc mohou kontejner využívat i lidé, kteří v bytovce vůbec nebydlí. „Tito občané pak vlastě parazitují na jiných, kteří nemají možnost adresných nádob,“ dodal Daněk.

Jihlava bude mít nové odpadkové koše. Důkladně zavírejte popelnice, nezakládejte černou skládku, vyzývá primátor veřejnost

V krajském městě Vysočiny přibývá odpadků. Jihlavská radnice proto plánuje hlavně v městské památkové rezervaci zintenzivnit úklid. Po městě se také objeví nové odpadkové koše, které navrhnul radní Jihlavy David Beke (ODS). Od dubna začne...

V Jihlavě totiž bývají přeplňováné kontejnery v oblastech na kraji města. „Odpad sem vozí i občané z okolních vesnic, kde mají právě zaveden systém placení za množství vyprodukovaného odpadu,“ ví mluvčí radnice. Proto je ve městě zavedený místní poplatek a o změně se zatím neuvažuje.

„Neděláte to pro radnici.“

Magistrát ale přesto občany prostřednictvím jihlavského měsíčníku Ježkovy oči, webových stránek i sociálních sítí, informuje, aby pochopili, proč je důležité třídit. „Nedělají to pro nás, myšleno radnici, jak mnohdy zaznívá, ale pro sebe, pro své děti, pro životní prostředí nás všech,“ prohlásil Daněk.

Program zodpovědného nakládání s odpady jim ale může poplatek snížit. Za odevzdání vybraných odpadů ve sběrném dvoře je sleva. Dále pak funguje systém přidělování popelnic dle počtu osob, které v nemovitosti bydlí. Kdo třídí, tomu plně dostačuje.

V Jihlavě je nyní velkým tématem čistota města, do této oblasti spadají i černé skládky. Ty vznikají i v samotném centru, jak dokazuje fotogalerie sestavená ze snímků, které pořídili pracovníci Služeb města Jihlavy. Díky kamerovému systému se už ale podařilo identifikovat několik lidí, kteří je založili, a následně dostali pokutu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Služby města Jihlavy

Štítky popelnice, kontejner, odpady, poplatky, Telč, Třešť, Jihlava, čárový kód, QR kód, černá skládka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Třešti mají na popelnicích čárové kódy, v Jihlavě je nechtějí. Nebylo by to fér, zní z radnice | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.