Město plánuje zachovat Central park v Hradci pro budoucí generace

regiony

Město podpoří projekt Central parku na Moravském Předměstí. Jedná se o území severně od Husovy ulice a ulice Zámeček na Novém Hradci Králové, jehož součástí je zelený klín mezi Třebší a Moravským Předměstím.

Město plánuje zachovat Central park v Hradci pro budoucí generace
Central park v Hradci
27. března 2024 - 08:00

Právě tato rozsáhlá lokalita by v budoucnu měla sloužit veřejnosti k oddechu, rekreaci a pobytu v přírodě. To dokládá i memorandum, jehož cílem je udržet ve městě co nejvíce funkčních zelených ploch a dbát na ochranu životního prostředí. Právě podepsání memoranda mezi městem a Komitétem pro založení a podporu Central parku podpořili na svém včerejším jednání radní města. Finální slovo ale budou mít hradečtí zastupitelé.

"Central park na svých 84 hektarech mezi Třebší a Moravským Předměstím lze považovat za dosud poměrně podceňovaný prostor, jehož potenciál byl dosud přehlížen. Přitom nabízí řadu příležitostí a to nejen pro nejhustěji obydlenou část Hradce i celého kraje. Proto vedení města jeho rozvoj nesmí podcenit. Nejde ale jen o místo, kde tisíce Hradečáků mohou trávit volný čas. Jeho skutečný význam spočívá v adaptaci na klimatické změny. Díky jedinečné schopnosti regulovat hydrologický cyklus přirozeně zmírňuje extrémy, jako jsou sucho a povodně. Jeho součástí je lesopark, který harmonicky spojuje prvky původního lesa s parkovou úpravou. Aby Central park mohl i nadále sloužit nejen jako rekreační prostor, ale také jako klíčový prvek v naší strategii pro zelenější a odolnější město, je nezbytné provést cílená opatření pro jeho ochranu a podporu. Tím zajistíme, že bude pokračovat ve své životně důležité funkci, která přispívá k odolnosti našeho města vůči klimatickým výzvám,“ popisuje náměstek primátorky pro oblast rozvoje města Lukáš Řádek. Za tímto účelem proto město s Komitétem pro založení a podporu Central parku plánuje podepsat memorandum.



Obě strany se v memorandu zavazují k rozvoji daného území. „Z pohledu města by mělo jít o administrativní, průzkumné a projekční činnosti. Komitét by měl zajistit spolupráci na rozvoji území nejen s vlastníky dotčených pozemků, ale s obyvateli našeho města. Naším společným cílem je vytvořit perspektivní přírodní prostor pro další generace, který bude v souladu s územním plánem nezastavěným a přírodě blízkým zázemím sídliště a města,“ uvádí náměstek primátorky pro oblast územního plánování a životního prostředí Adam Záruba. Znění memoranda na svém jednání podpořili radní města. Na svém zasedání koncem dubna jej ale budou ještě schvalovat hradečtí zastupitelé.

Kralovehradeckénovinky.cz informovala Kateřina Rohlíčková, tisková mluvčí, Magistrát města Hradce Králové.

(jv,kralovehradeckenovinky.cz,foto:mmhk)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif