Dům hrůzy dostane nový kabát

Jeden z největších vlastníků bytů na území Třince plánuje řadu investic. Obyvatelé se mohou těšit na zateplení i zrekonstruované balkony. Úpravy čekají dům na Dukelské ulici a později i takzvaný dům hrůzy v centru města. Práce na něm by měly proběhnout příští rok, případně ještě i ten další.

Jednu z dominant Třince čeká rekonstrukce. Foto: mr

Na Dukelské ulici město Třinec zrekonstruuje parkoviště, kde vznikne 51 míst pro regulérní parkování, tedy ne zčásti na trávě a hlíně, jak je tomu doposud. Tamní obyvatelé se ale mohou těšit i na rekonstrukci domu, který v této oblasti vlastní společnost CPI.

„Ředitel společnosti nás informoval o tom, že budou provádět zateplení domu, kterému se tady v Třinci říká žabinec. Naším cílem je zkoordinovat práce tak, aby neprobíhaly zároveň a dotkly se tamních lidí co možná nejméně,“ uvedla primátorka Třince Věra Palkovská. Generální ředitel společnosti CPI Petr Mácha ji doplnil, že společnost chce zateplení domu provést ještě tento rok.

Dům hrůzy se dočká
Paní Žaneta bydlí v tzv. domě hrůzy už od roku 1971. „A tehdy skutečně byl plný hrůzy. Stalo se, že jsme si dali něco do výtahu, ale pustili jsme dveře a výtah si někdo přivolal. Než jsme se dostali do kabinky, kdosi nám ukradl všechno, co jsme v tom výtahu měli,“ vyprávěla obyvatelka domu.

Pokračovala, že tehdy stále nešla elektřina a uvařit jídlo byl tak problém. „Dnes se mi už tady bydlí dobře. To víte, člověk si i zvykne,“ usmála se.

Když slyšela, že se vlastník objektu rozhodl pro rekonstrukci, potěšilo ji to. „Budu moc ráda, když bude dům vypadat lépe. Doufám, že opraví i balkony, protože ty jsou opravdu na ostudu,“ dodala.
Petr Mácha potvrdil, že společnost letos připravuje projektovou dokumentaci na zateplení, práce by pak měly proběhnout příští rok, případně ještě i ten další. „Dojde tam nejen k zateplení objektu, ale zrekonstruujeme i balkony a tamní podloubí. Oprav se dočká také střecha a prosklené části domů, které nemají nejlepší izolační schopnosti,“ potvrdil Petr Mácha.

Primátorka jej doplnila, že město chce se společností CPI spolupracovat a sladit dům hrůzy s vedle stojícím kinem Kosmos.

V budoucnu magistrát hodlá vytvořit společné centrum města propojením obou náměstí právě prostranstvím před kinem. Třinec nemá historické náměstí, jakým se pyšní třeba Nový Jičín či Frýdek-Místek, přesto může i za stávajících podmínek vytvořit pěkný a funkční veřejný prostor. „Chtěli bychom, aby se některé kulturní akce, jako třeba gastrofestivaly nebo Třinecké kulturní léto či adventní podvečery odehrávaly i na náměstí TGM. Připravujeme i úpravu prostranství na tomto náměstí. Začneme úpravou nevzhledných vodotrysků, ve kterých se v létě často čvachtají děti, což není vhodné. Rádi bychom vybudovali moderní trysky přímo ze země, což prostory v parném počasí příjemně ochladí,“ plánuje primátorka.

Rovněž CPI hodlá modernizovat byty na náměstí, s tím bude souviset i úprava podloubí a okolí. „Vytvoříme studii, jak by mohlo centrum vypadat. Pak se uvidí, jak tomu přizpůsobíme dopravu. Bohužel podzemní parkování je naprosto nad finanční možnosti města a dotace nejsou. Vše budeme řešit později,“ doplnila Věra Palkovská.

Další zprávy z regionu