Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Bezdomovci pomáhají se stavbou mobilního domku, budou v něm bydlet

V jedné z dílen v Plzni aktuálně probíhá stavba prvního mobilního domku, který by měl sloužit lidem bez přístřeší. Právě oni s jeho stavbou pomáhají. Celou realizaci akce „Safety First“ má na starost spolek SISU. Nápad je inspirovaný dlouholetým pražským projektem Homeless blues.

Cíl projektu je jednoduchý. Osoby bez přístřeší se zapojí do tvorby legálního a smysluplného místa k přebývání, kterého si budou vážit. Zároveň si osvojí pracovní návyky. Město podpořilo pilotní projekt jedné stavby dotací 408 200 korun a poskytne také pozemek, konkrétně odstavné parkoviště, které spolek získal do výpůjčky od centrálního městského obvodu. Pokud se pilotní projekt osvědčí, má již dnes spolek SISU domluvenou podporu od dalších, převážně soukromých, subjektů.

Takto by měl domek ve výsledku vypadat, vizualizace: Marie Anna Svobodová

Podle nedávné velké studie bezdomovectví, kterou si Plzeň nechala zpracovat, žije v západočeské metropoli dlouhodobě zhruba 400 bezdomovců. Téměř třetinu tvoří cizinci, přičemž 95 procent z nich jsou Slováci. Studie se zabývala také tím, jaké mají lidé bez domova potřeby a zjišťovala i názory běžných Plzeňanů.

„Podpora veřejnosti opatření Unimo buňky byla dle studie celkem nízká, a proto jsem se při tvorbě projektu na to snažil reagovat. Jak jednotným vzhledem příbytků, jejichž vizualizaci vypracovala studentka fakulty architektury ČVUT v Praze Marie Anna Svobodová, tak podílením se obyvatel na jeho samotné stavbě. Líbila se mi přidaná hodnota získání pracovních návyků a možnosti již při samotné montáži s lidmi bez přístřeší mluvit o jejich motivacích a hledat s nimi možnosti kam jít dále,“ vysvětluje ředitel spolku SISU Martin Hruška. Na facebookových stránkách spolek SISU dokumentuje, jak domek pomalu roste.

„Ne všichni lidé bez přístřeší dokáží využít kapacity azylového domu, denního centra nebo noclehárny, které provozuje Městská charita Plzeň ve službě Domov sv. Františka. V návaznosti na studii jde o další alternativu, která by mohla pomoci zajistit lidem bez domova střechu nad hlavou. Nejedná se o systémové řešení problematiky bezdomovectví na území města, nýbrž o jeden z nástrojů, který by mohl k řešení přispět,“ doplnila radní města Plzně pro oblast bytovou, včetně dostupného a sociálního bydlení Světlana Budková (STAN).  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Hruška, spolek SISU

Štítky bezdomovectví, mobilní domek, domek pro bezdomovce, Safety First, SISU

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lubomir Chladek

Osobně se mi tento projekt moc líbí fandím tomuto rozhodnutí. Né všichni bezdomovci jsou stejní a za druhé tito lidé se nenarodili jako bezdomovci. Je potřeba jím dát novou šanci,důvěru,naději na lepší budoucí život.

Středa, 27. března 2024, 18:50Odpovědět

Bezdomovci pomáhají se stavbou mobilního domku, budou v něm bydlet  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.