Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hradec Králové se chce zaměřit na dopravu kolem základních škol. Do dotazníků se zapojují i žáci

Hradec Králové chce řešit bezohledné chování některých řidičů před základními školami zřizovanými městem. Cílem je pro všechna školní zařízení vytvořit takzvaný plán mobility, který by dopravu v místě řešil. V této chvíli radnice sbírá potřebná data. Do toho jsou zapojeni i samotní žáci jednotlivých škol.

Radnice uvádí, že největší problém s dopravou je především ráno – před začátkem vyučování. Většina rodičů se totiž snaží své děti dovést co nejblíže ke škole. Což způsobuje celou řadu komplikací.  

„Řidiči jsou mnohdy nuceni dopouštět se různých přestupků: stojí na místech zákazu zastavení, vjíždí na chodníky či se otáčí na travnatých plochách. Tomu chceme zabránit a pomoci školám nastavit efektivnější systém dopravy dětí do škol, který by byl bezpečný i šetrnější k životnímu prostředí,“ uvádí v tiskové zprávě Lukáš Řádek (TOP09). 

V současné době radnice získává data. Do on-line dotazníku se zapojují jak učitelé jednotlivých škol, také žáci a také jejich rodiče. „Zároveň probíhá také terénní šetření, na kterém se podílí děti společně se svými kantory. Žáci jsou rozděleni do několika skupin, kdy každá z nich má za úkol ve vybraných časech sledovat v okolí škol různé situace. Jedná se například o počty aut,“ vysvětluje náměstek Řádek. 

S takovým sběrem dat už pomáhají například děti ze ZŠ Josefa Gočára nebo ZŠ Úprkova. V dubnu budou průzkumy v okolí své školy zpracovávat žáci ze ZŠ Habrmanova, do tvorby školních plánů mobility se zapojila také ZŠ Milady Horákové. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky doprava, Hradec Králové, základní škola, Lukáš Řádek, TOP 09, Josef Gočár, Milada Horáková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové se chce zaměřit na dopravu kolem základních škol. Do dotazníků se zapojují i žáci  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.