Denník N

Chcem iba hrať futbal, rozplakal sa Vinícius. Rasizmus mu ničí radosť z hry, no boj proti nemu nevzdáva

Vinícius Júnior počas tlačovej konferencie pred zápasom Španielsko - Brazília. Foto - TASR/AP
Vinícius Júnior počas tlačovej konferencie pred zápasom Španielsko – Brazília. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Je jedným z najlepších hráčov planéty, ale futbal si napriek tomu už dlho nemôže užiť naplno.

23-ročný brazílsky krídelník Vinícius Júnior je hviezdou Realu Madrid a národného tímu. Od príchodu na Estadio Santiago Bernabeu pred šiestimi rokmi vyhral dvakrát La Ligu a v roku 2022 aj Ligu majstrov, keď strelil jediný gól vo finále proti Liverpoolu.

Na seniorskej úrovni dal gól alebo naň prihral v priemere v každom druhom zápase: má bilanciu 313 duelov, 91 presných zásahov a 77 asistencií.

O Viníciusovi preto môžeme pokojne hovoriť ako o jednej z najväčších hviezd jeho generácie, pričom by sa mal tešiť z vlastných úspechov aj popularity.

V pondelok poobede však sedel v miestnosti na Estadio Alfredo di Stefano, štadióne, ktorý používa ženský tím a B-tím Realu Madrid, a rozprával 40 minút o vážnej téme: o tom, ako je neustále obeťou rasistických urážok.

Keď Vinícius rozprával o svojich pocitoch, viackrát mu tiekli slzy a musel svoj monológ zastaviť.

„Prepáčte,“ povedal v jednom momente. „Chcem iba hrať futbal.“

Na Viníciusa smerovalo v posledných mesiacoch viacero urážok od súperových fanúšikov na rôznych štadiónoch v Španielsku. K problému sa viackrát vyjadril na svojich sociálnych sieťach a teraz im prvýkrát venoval celú tlačovú konferenciu.

Tá pritom oficiálne prebiehala pred priateľským zápasom medzi Španielskom a Brazíliou v Madride. Duel sprevádza silná kampaň boja proti rasizmu, symbolizovaná dvoma sloganmi „UMA SO PELE“ (jedna pokožka) a „UMA SO IDENTIDADE“ (jedna identita).

Vinícius je teraz jej hlavnou tvárou: ako hviezda Brazílie, Realu a muž, ktorý sa s rasistickým urážkami pravidelne stretáva.

Zatiaľ čo on rozprával, spoluhráči z brazílskej reprezentácie čakali a aj ich predzápasový tréning sa začal o dvadsať minút neskôr, ako bolo v pláne.

Obesená figurína

„Som si istý, že Španielsko nie je rasistická krajina. Ale je tu veľa rasistov a veľa z nich je na štadiónoch. Možno ľudia nevedia, čo rasizmus v skutočnosti je. Ako 23-ročný im

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

La Liga

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie