Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Švédska centrálna banka úrokové sadzby nezmenila

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Celková inflácia sa po dosiahnutí maximálnej úrovne viac ako 10 % v súčasnosti nachádza v blízkosti 2-percentného cieľa centrálnej banky a očakáva sa, že bude naďalej klesať.

Štokholm 27. marca (TASR) - Švédska centrálna banka v stredu v súlade s očakávaniami ponechala svoju kľúčovú sadzbu na nezmenenej úrovni 4 %, pričom uviedla, že inflačné tlaky sa už zmiernili natoľko, že v najbližších mesiacoch bude možné sadzbu znížiť. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Celková inflácia sa po dosiahnutí maximálnej úrovne viac ako 10 % v súčasnosti nachádza v blízkosti 2-percentného cieľa centrálnej banky a očakáva sa, že bude naďalej klesať. Rast vo veľkých častiach hospodárstva sa medzitým prakticky zastavil a mnohé domácnosti zápasia so splátkami hypoték, ktoré sú najvyššie za posledných viac ako 15 rokov.

"Je pravdepodobné, že základnú úrokovú sadzbu bude možné znížiť v máji alebo júni, ak vyhliadky inflácie zostanú priaznivé," uviedla centrálna banka vo vyhlásení. Riksbank sa naďalej obáva komplikácií vrátane rizika, že uvoľnenie menovej politiky by mohlo viesť k oslabeniu švédskej koruny.

"Menová politika by sa preto mala do budúcnosti upravovať opatrne, a to formou postupného znižovania základnej úrokovej sadzby," uviedla centrálna banka.