Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vysokorychlostní železnice neřeší všechny problémy dopravy, někdy je lepší ve vlaku přespat, říká Muž na sedadle 61

Publicista Mark Smith. Fotografie vznikla na Masarykově nádraží, jehož částečnou rekonstrukci si chtěl Smith při návštěvě Prahy prohlédnout. Foto: Michal Tomeš, Deník N
Publicista Mark Smith. Fotografie vznikla na Masarykově nádraží, jehož částečnou rekonstrukci si chtěl Smith při návštěvě Prahy prohlédnout. Foto: Michal Tomeš, Deník N

Praha má nové železniční spojení, od úterý mohou cestující využít noční linku do Bruselu. Tu neprovozuje žádný velký železniční dopravce, ale nizozemský start-up European Sleeper. Podle britského publicisty Marka Smithe, známého jako The Man in Seat 61 (Muž na sedadle 61), je to další důkaz smysluplnosti nočních vlaků v Evropě. „Na některých trasách rychlovlaky fungují velmi dobře i jako konkurence letadel, to jsou trasy od dvou do pěti hodin cesty. V žádném vlaku ale nechcete sedět sedm hodin, v tom je výhoda nočních vlaků,“ říká v rozhovoru s Deníkem N.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

K nástupišti pražského hlavního nádraží přijíždí dlouhá souprava složená z různobarevných vagonů, některé z nich jsou téměř sedmdesát let staré. A ačkoliv během svého života prošly řadou rekonstrukcí a renovací, mezi modrobílými a žlutými vlaky na nádraží poutají pozornost.

Jde o první přímý noční spoj z Bruselu do Prahy, kam vlak dorazil se zpožděním asi 45 minut. „Způsobili ho

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Doprava

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější