Chtěl zavraždit staršího sourozence: Za 9 ran nožem 14 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Chtěl zavraždit staršího sourozence: Za 9 ran nožem 14 let!

Radek B. si vyslechl nemilosrdný ortel.
Radek B. si vyslechl nemilosrdný ortel. (Foto Aha! – Michal Israel Volf)

„Bodal ho hlava nehlava, plánoval to dlouho dopředu a lituje jen sám sebe.“ Tak včera vypočítala soudkyně přitěžující okolnosti obžalovaného Radka B. (40), který devíti bodnými ranami téměř zavraždil svého bráchu Romana (43). Proto ho poslala na 14 let za mříže. 

Pokusem bratrovraždy vyvrcholil spor mezi muži z Litvínova loni v srpnu. Radek neunesl plané sliby Romana, že mu půjde ručit, koupil si zavírací nůž a vydal se za bráchou. „Pořídil jsem si ho na svačinu do práce, protože mi moji rybičku někdo ukradl. Byla to náhoda, že jsem ho měl zrovna u sebe,“ snažil se přesvědčit soud obžalovaný.

Důkazy z telefonu

Proti němu ale byly důkazy z jeho telefonu. „Rozesílal zprávy o tom, že bratra zabije, pobodá jako psa, což nakonec i udělal,“ vysvětlila soudkyně Vladimíra Kodatová, proč výpovědi Radka B. neuvěřila. Proti němu byl i kamerový záznam, ze kterého vyplynulo, že do vestibulu domu, kde se řež mezi bratry odehrála, vešel už s otevřeným nožem. „On mě napadl první obuškem, kdyby to neudělal, tak bych ho nebodl,“ tvrdil Radek. Sám přitom jako první hodil Romanovi písek do očí, čímž se ho pokusil ochromit. Pak ho začal bodat do zad, hlavy, rukou i nohou. „Jen díky náhodě nezasáhl životně důležité orgány,“ doplnila Vladimíra Kodatová.

Záběr z kamery, při potyčce tekla krev.

Chtěl být nepříčetný

Obhájce se snažil přesvědčit soud, že jeho klient byl nepříčetný. Sám obžalovaný tvrdil, že si ze samotného útoku nic nepamatuje. „Ze znaleckých posudků vyplývá pravý opak, což dokazují i záběry, na kterých je zřejmé, že obžalovaný je plně orientován a příčetný,“ smetla pokus soudkyně.

Osm piv a šel na věc

Radek B. během jednání přiznal, že po požití alkoholu bývá impulzivní. „Dříve jsem napadl svého otce. Měl jsem nůž v ruce a řekl jsem mu, že ho zabiju,“ zaznělo z jeho úst. Opakovaně útočil i na svoji přítelkyni. V den, kdy sebral sílu a šel si vyřídit účty s bráchou, vypil asi osm piv.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.