Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

Pavla Adamcová | rubrika: Co se děje | 27. 3. 2024
Cena čokolády v obchodech za poslední rok stoupla už asi o 15 procent. Výraznější růst ale teprve přijde, shodují se analytici i prodejci. Důvodem je raketové zdražování kakaa na komoditní burze.
Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

Zdroj: Pleska / Dall-e

Cena kakaa se tento týden na burze v New Yorku přehoupla přes rekordních 10 000 dolarů za tunu. Přitom ještě na počátku roku dosahovala 4000 dolarů. 

Obří plantáže kakaových bobů v západní Africe, na kterou připadají skoro tři čtvrtiny celosvětové produkce, drtí z velké části klimatické podmínky. V současnosti jsou to více než čtyřicetistupňová vedra v kombinaci s přívalovými dešti.

Špatný stav silnic na Pobřeží slonoviny a v Ghaně - dvou největších producentů kakaa - navíc komplikuje cestu suroviny ke zpracovatelům. Dodávky do tamních přístavů se v porovnáním se stejným obdobím loni snížily o třetinu, už tehdy přitom byly nižší než v předchozích letech.

Situaci podle analytiků brzy výrazněji pocítí i evropský spotřebitel. „Velké potravinářské společnosti nakupují suroviny pro výrobu svých produktů na dlouhou dobu dopředu a udržují si zásoby. To je jedním z faktorů, které stojí za stále ještě relativně příznivými cenami kakaových produktů v obchodních řetězcích,“ říká analytik XTB Jiří Tyleček. 

Podle analytika společnosti Finlord Borise Tomčiaka dosahuje zpoždění mezi cenou kakaa na burze a maloobchodní cenou čokolády šest měsíců. „Zároveň platí, že producentům čokolády rostou i mzdové náklady. Do konce roku lze očekávat navýšení průměrných cen čokolády až o třetinu. Více zdražovat budou produkty s vyšším obsahem kakaa. U nich lze letos čekat zdražení o 50 procent,“ předpovídá Tomčiak.

Výrazné zdražení očekávají i prodejci. Podle Jiřího Dobeše z e-shopu Čokobanka byly doteď čokolády z afrických plantáží nereálně levné a jejich ceny začne kromě neúrody ovlivňovat i tlak na udržitelné pěstování bobů. „Supermarketové čokolády tedy mohou zdražovat v řádech desítek procent, možná i dvojnásobně,“ domnívá se Dobeš. 

Platíte hodně za plyn?
Změňte dodavatele

Čím dříve se do změny dodavatele pustíte, tím víc ušetříte. Neotálejte a podívejte se, jaké nabídky pro vás máme.

Tento trend vidí i agrární analytik Petr Havel. „Na rostoucí ceny kakaa mají vliv i změny na trhu práce u pěstitelů kakaa, neboť trendem je ekologizace produkce a lepší platební podmínky pro pěstitele. Vzhledem k tomu, že podíl zmiňovaných přístupů roste, odráží se to také na růstu cen kakaa. Tedy nejde jen a pouze o počasí,“ vysvětluje.

Zdražení podle Dobeše zasáhne i čokolády vyšší kvality, které pocházejí hlavně z rodinných plantáží ve střední a jižní Americe nebo Madagaskaru. „I jejich cena se v efektu výrazného nárůstu ceny kakaa na burze zvýší, ovšem nebudou to asi trojnásobky, ale nižší desítky procent,“ říká. I to znamená vzhledem k jejich výrazně vyšší ceně pro zákazníka nezanedbatelný výdaj. V průběhu jara by podle Dobeše tyto výrobky mohly zdražit o 10 až 20 procent.

Zdražování avizovala už i řada klíčových velkovýrobců cukrovinek. „Řada hráčů (na trhu) už oznámila zvýšení cen. I my jsme toho součástí," připustil podle serveru BBC Martin Hug, finanční ředitel švýcarského výrobce čokolády Lindt & Spruengli. 

Také tisková mluvčí Nestlé pro Česko a Slovensko Tereza Skrbková připouští, že nárůst cen kakaa je bezprecedentní. „Asi neexistuje výrobce čokolád, který by ho nepocítil,“ podotýká. Podle ní lze očekávat, že se kakao na komoditních trzích se po tomto nárůstu na původní úroveň nevrátí. „A ceny se stabilizují v nové hladině, která bude dokazovat, že kakao je cennou surovinou a jeho dostupnost má své limity,“ pokračuje. 

Na dotaz, jak se to promítne do cen výrobce, ale Skrbková neodpověděla. Bez reakce zůstaly i otázky ohledně případných změn v recepturách a baleních.

Komentovat svou cenovou politiku nechce ani potravinářský gigant Mondeléz. Mluvčí společnosti pro východní Evropu Jiří Šebek ale připouští, že v některých případech může společnost zvážit zmenšení balení cukrovinek.

„Samozřejmě při zachování receptu výrobku a s uvedením informace o hmotnosti v souladu se zákonem na obale. Například se potom vejde víc výrobků do jedné krabice a to má pozitivní vliv na cenu dopravy a podobně,“ vysvětlil mluvčí.

Ceny kakaa na komoditní burze ICE

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz

Pavla Adamcová

Autor článku Pavla Adamcová

Na Peníze.cz píše hlavně o spotřebitelských tématech. Začínala v roce 2006 v Hospodářských novinách, o rok později se připojila k ekonomické redakci Aktuálně.cz, kde s přestávkami působila deset let a poslední rok ji také... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

26. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Připevněná víčka, papírová brčka a další „eko“ vychytávky. Mají smysl?

Rozmočené brčko v pití nebo víčko připevněné k lahvi, které se nepříjemně odírá o obličej. Vychytávky, které mají na rozdíl od plastů šetřit přírodu, už stihly rozčílit nejednoho z... celý článek

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Partners Financial Services