Nechápala jsem, proč si kamarádka před spaním dává pod polštář česnek. Nyní to dělám každý den

Fotografie: Nutrition, Food Safety & Health / Creative Commons Zero / Public Domain Dedication

Boj s nespavostí je pro řadu lidí výzvou. Hledání metod a rituálů pro podporu spánku může vést k objevování netradičních praktik, jako je umisťování česneku pod polštář.

Nespavost postihuje miliony lidí po celém světě a může mít negativní dopady na fyzické i duševní zdraví. Přestože existuje mnoho lékařských a terapeutických přístupů k řešení tohoto problému, někteří lidé se uchylují k tradičním a místy netradičním praktikám, aby zlepšili kvalitu svého spánku. Jedním z takových zvyků je umisťování česneku pod polštář. Tento starodávný rituál byl spojován s různými léčivými účinky a tvrzeními o jeho schopnosti pomoci překonat nespavost.

Zdravotní benefity česneku

Česnek je známý svými mnoha zdravotními benefity, které jsou spojeny s jeho vysokým obsahem bioaktivních sloučenin a živin. Obsahuje například alicin, který má antimikrobiální a antioxidační vlastnosti, které mohou pomoci bojovat proti infekcím a ochránit tělo před škodlivými volnými radikály, uvedla Marie Lorraine Johnson.

Dále obsahuje hořčík, vitamín C, vitamín B6 a další živiny, které jsou důležité pro zdraví srdce, imunitního systému a celkového stavu organismu. Podle studie z roku 2020 pravidelná konzumace česneku může přispět k snížení krevního tlaku, cholesterolu a zánětů v těle, což může podporovat celkové zdraví a pohodu. To vše může být skutečně prospěšné pro zklidnění organismu potřebné k usínání.

Oloupaný česnek
Fotografie: Freepik

Proč si dávat česnek pod polštář

Česnek také dokáže pomoci při nachlazení, jak dokládá studie z roku 2014. Vdechování česnekového aroma je také známým prostředkem proti rýmě – pomáhá ředit hleny a čistit dýchací cesty. Proto se nakrájený česnek často pokládal k posteli (s vírou, že posílí imunitu). Zbavení se nepříjemné rýmy jistě pomůže nemocnému také usnout.

Pikantní jídla jsou darem přírody, který má řadu pozitivních účinků na organismus

Výše zmíněné léčivé vlastnosti česneku však nejsou spojeny se stroužkem umístěným pod polštářem. Proč? Aby účinná látka česneku alicin mohla začít působit, je třeba česnek rozdrtit nebo nasekat. V celém stroužku bohužel zůstává nevyužit.

Podle lidové víry česnek také osvobozuje místnost od špatné energie a chrání spícího člověka. A to je možná hlavní důvod, proč je rituál položení stroužku česneku před spaním tak důležitý. V našem článku na webu ZdravéStravování jsme vám v minulosti poskytli recept na česnekový lék, který vám pomůže zbavit se nemocí. Vyzkoušejte jej!

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]