Tento zázračný tlakový bod je doslova vypínačem bolestí, kterými často trpí většina lidí

Fotografie: Depositphotos

Akupresura je roky osvědčená metoda proti nejrůznějším zdravotním problémům. Pokud vás trápí bolest hlavy nebo se potýkáte s úzkostmi, naučte se je zvládat i bez léků.

Čínská medicína a reflexologie využívají konkrétní místa, body na těle, především krku, obličeji, ramenou a rukou, pro zmírnění různých typů bolestí, popřípadě také potíží s duševním zdravím, například s úzkostí. Pokud vás často bolí hlava a nejste zastánci užívání léků, když lze situaci řešit i přirozenější cestou, pak je akupresura to pravé pro vás.

Tlakové body na těle

Co vlastně ty tlakové body jsou? Doktorka Kerry Boyle vysvětluje, že tlakové body jsou místa na těle, která jsou extrémně citlivá a jejich stimulací lze docílit potřebné úlevy od zdravotních potíží. Ti, co praktikují čínskou medicínu, věří, že stisknutí tlakových bodů může zlepšit celkové zdraví, zmírnit bolesti různého druhu a obnovit rovnováhu těla.

Reflexologie nebo také zónová terapie je typem akupresury, jež se zabývá propojením jedné části těla s druhou. V praxi to vypadá tak, že si budete muset masírovat ruku, aby vás přešla bolest hlavy. Takovou metodu můžete vykonávat i vy, když si osvojíte krok za krokem techniku akupresury. Je ovšem důležité pochopit, jak ji správně aplikovat.

Kamarádka mi poradila, abych si při potížích foukala na palec. Dechberoucí výsledek se dostavil ihned

K čemu slouží tlakový bod mezi obočími

Tlakové body v prohlubni, kde se hřbet nosu setkává s obočími, pomůže od nepříjemné bolesti hlavy. Jak je uvedeno na serveru Healthline, je potřeba, abyste použili oba ukazováčky k silnému tlaku na oba body najednou, to znamená u každého hřebene obočí. Vydržte 10 vteřin, uvolněte a opakujte. Stimulace tohoto tlakového bodu je schopná zmírnit bolest hlavy způsobenou únavou očí a bolestí dutin nebo tlakem.

bolest hlavy
Fotografie: Freepik

Třetí oko, tlakový bod nacházející se mezi oběma obočími, kde se kořen nosu setkává s čelem, je důležitý pro úlevu očí i tlaku v dutinách, dva případy, které často způsobují bolest hlavy. Použijte ukazováček a vyviňte silný tlak na tento tlakový bod. Vydržte alespoň 1 minutu a poté povolte. Doktorka Debra Rose Wilson také uvádí, že tento tlakový bod je dobrý pro řešení problémů s úzkostmi nebo stresem. V tomto případě však provádějte jemný krouživý pohyb.

Nezapomínejte také hluboce dýchat. Vyvíjejte tlak na bod mezi obočími alespoň 5–10 minut. Chcete-li o akupresuře zjistit více, můžete se například zaměřit na tlakové body umístěné přímo na uchu, o nichž jsme již psali na ZdravémStravování.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]