Očista tlustého střeva přirozeným způsobem. Mezi účinné pomocníky patří i vláknina a pitný režim

Fotografie: Depositphotos

Pročištění tlustého střeva je důležitým krokem k udržení celkového zdraví. Přirozené metody, které podporují čistotu tlustého střeva, mohou být efektivní a šetrné k tělu.

Tlusté střevo hraje klíčovou roli v trávicím procesu a odstraňování odpadních látek z těla. Čisté tlusté střevo je základním předpokladem pro zdraví trávicího systému a celkovou vitalitu organismu, uvedla Debra Rose Wilson. Mnoho lidí hledá přirozené a šetrné způsoby, jak podpořit čistotu svého tlustého střeva, aniž by sahali po drastických léčebných metodách. Odhalte různé přírodní techniky a strategie, které vám pomohou pročistit tlusté střevo a podpořit zdraví trávicího systému.

Zvýšený příjem vlákniny

Jeden z klíčových prvků pro zdravé fungování tlustého střeva je dostatečný příjem vlákniny. Vláknina, již najdeme v ovoci, zelenině, celozrnných produktech a luštěninách, působí jako přírodní „koště“, které pomáhá odstraňovat odpadní látky a toxiny z tlustého střeva. Zahrnutí potravin bohatých na vlákninu do vaší stravy může podpořit pravidelné stolice a přirozeně pročistit trávicí systém, uvedl odborný článek v časopise Nutrients.

Dostatečný příjem vody

Pitný režim je klíčový pro správnou funkci trávicího systému a pro čistotu tlustého střeva. Dostatečný příjem vody pomáhá dle odborníků udržovat stolice měkké a snadno průchodné, což usnadňuje odstraňování odpadních látek z těla. Doporučuje se pít minimálně 8 sklenic vody denně a přizpůsobit množství podle individuálních potřeb a životního stylu.

Syndrom dráždivého tračníku má své přírodní přemožitele. Poradí si s ním i vláknina a vápník

Probiotika a prebiotika

Probiotika jsou živé mikroorganismy, jež přispívají k rovnováze střevní mikroflóry a podporují trávení. Prebiotika jsou vlákninové látky, které slouží jako potrava pro probiotické bakterie, informoval Grant Tinsley. Zahrnutí potravin bohatých na probiotika, jako jsou jogurty, kvašené zeleninové pokrmy nebo probiotické doplňky stravy, může pomoci udržet střevní mikroflóru v rovnováze a podpořit zdraví tlustého střeva.

miska s jogurtem, vláknina, probiotika
Fotografie: Pixabay

Detoxikační byliny a čaje

Některé byliny a čaje mají detoxikační vlastnosti, které mohou podpořit čistotu tlustého střeva a podpořit trávení, zmiňuje dietoložka Katherine Marengo. Mezi oblíbené detoxikační byliny patří například šalvěj, kopřiva, pampeliška nebo rozmarýn. Na ZdravémStravování jsme psali i o zdravotních přínosech libečku. Pravidelné pití čajů z těchto bylin může být příjemným způsobem, jak podpořit přirozené pročištění tlustého střeva.

Fyzická aktivita

Pravidelná fyzická aktivita má pozitivní vliv na celkové zdraví, včetně zdraví trávicího systému. Pohyb a cvičení podporují podle studií střevní peristaltiku a stimulují trávení, což může pomoci přirozeně pročistit tlusté střevo a podpořit jeho zdraví.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]