Počet členů Akademie Grand Prix d’Horlogerie de Genève (GPHG), jež spolurozhoduje o prestižních hodinářských Oscarech, se blíží tisícovce. Letošní 24. ročník ocenění GPHG čekají drobné úpravy.

Členové akademie každoročně nominují šest hodinek, které budou soutěžit v každé kategorii, a spolu s porotou, která je složena výhradně z členů Akademie, vybírají vítěze.

GPHG: “Aiguille d’Or” 2023 pro Audemars Piguet

Tato komunita hodinářských odborníků a nadšenců, která vznikla v roce 2020, se každoročně rozrůstá prostřednictvím procesu kooptace, takže v současné době má celkem 963 členů. Nechybí mezi nimi ani tři Češi: Ondřej Berkus, Jan Lidmaňský a Luděk Seryn.

Ročník 2024 představuje pro Akademii GPHG novou příležitost představit šest hodinek soutěžících v nové kategorii „Time Only“, která je otevřena klasickým hodinkám se dvěma nebo třemi ručkami a bez komplikací. Naproti tomu kategorie „Mechanické hodiny“ si letos dává pauzu, aby měli hodináři čas na vývoj nových výtvorů.

Pokud jde o kategorii „Petite Aiguille“, bude nyní otevřena hodinkám s maloobchodní cenou mezi 3000 a 10 000 švýcarských franků, zatímco kategorie „Challenge“ bude určena hodinkám s cenou nižší než 3000 CHF. Cena za inovaci ustoupí ceně za ekoinovaci.

Slavnostní předání cen 24. ročníku GPHG se uskuteční ve středu 13. listopadu 2024 v ženevském Théâtre du Léman.

Andrej Poliak