Ostrava udělila Ceny města a také Ceny města in memoriam

27/3 2024

Na březnovém zasedání Zastupitelstva města Ostravy byly po schválení v plénu schůze uděleny Ceny města Ostravy. Město takto již tradičně oceňuje mimořádný přínos pro rozvoj Ostravy. Nominované osobnosti převzaly Ceny města z rukou primátora Jana Dohnala, oceněným přináleží plaketa a finanční dar. 

Ostrava udělila Ceny města a také Ceny města in memoriam

Oceněné osobnosti nebo jejich zástupci se členy vedení města. Foto: Adolf Horsinka

Těší mne, že jsem mohl ocenit a umožnit vstup do pomyslné síně slávy Ostravy těmto letošním nominantům, těm, co se mohli dostavit osobně, i těm, na které již můžeme pouze s úctou vzpomínat. Jejich různorodá životní činnost se vzájemně spojuje právě v jejich mimořádném přínosu pro naše město,“ řekl primátor města Ostravy Jan Dohnal.

Výbor pro udělování čestného občanství a cen města doporučil udělení Ceny města Ostravy paní Štěpánce Ranošové, jako zvláštní projev uznání v oblasti uměleckého a kulturního rozvoje města. Výbor dále doporučil udělit cenu doc. MgA. Jiřímu Hanouskovi, jako zvláštní projev uznání za mimořádný přínos pro rozvoj města Ostravy v oblasti uměleckého a kulturního rozvoje města. Dalším oceněným je pan Viktor Kolář, který cenu obdržel jako projev uznání za kulturní přínos pro rozvoj města Ostravy v oblasti umění a fotografie.

Další trojici osobností byla udělena Cena města Ostravy in memoriam. Zastupitelstvo města Ostravy udělilo Cenu města Ostravy in memoriam paní Patricii Burda Janečkové jako projev uznání za mimořádný přínos pro rozvoj města Ostravy v oblasti uměleckého a kulturního rozvoje města. Další Cena města Ostravy in memoriam náleží Otu Filipovi, jako projev uznání za kulturní přínos pro rozvoj města Ostravy v oblasti literární činnosti. A Cena města Ostravy in memoriam byla udělena panu Norbertu Lichému, jako projev uznání za mimořádný přínos pro rozvoj města Ostravy v oblasti uměleckého a kulturního rozvoje města.

Ceny města jsou udělovány od roku 1996 významným osobnostem, jež se zásadním způsobem podílely v některé z oblastí života ve městě, společenském, kulturním, sportovním, vědeckém, uměleckém a dalších. Mezi dříve oceněnými osobnostmi jsou například zpěvačka Věra Špinarová, ředitel Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava Petr Čolas, člen reprezentačního hokejového týmu České republiky na zimních olympijských hrách v Naganu František Černík i další. Od prvopočátku bylo uděleno do současnosti 34 Cen města (z toho třikrát byly oceněny kolektivy – Janáčkova filharmonie Ostrava, Kubínovo kvarteto a spoluautoři rozsáhlé publikace „Dějiny Ostravy.“)

Detailní informace k jednotlivým oceněním lze nalézt zde: https://www.ostrava.cz/cs/o-meste/vyznamne-osobnosti/cestni-obcane-mesta. Kromě Cen města uděluje Zastupitelstvo města Ostravy jako nejvyšší formu ocenění Čestné občanství statutárního města Ostravy. Může být uděleno osobám, které se významnou měrou zasloužily zejména o rozvoj města, jeho vzhled a pozitivní prezentaci doma i v zahraničí a jako zvláštní projev úcty za mimořádné činy spojené s osobním hrdinstvím, které znamenaly záchranu morálních, historických nebo kulturních hodnot. Čestné občanství města bylo poprvé uděleno v roce 1935 prezidentu T. G. Masarykovi.