Hlavní obsah

Řecký ostrov s méně než 70 obyvateli se stává novým cílem pašeráků lidí

Foto: Shutterstock.com

Obří židle na řeckém ostrově Gavdos připomíná, že návštěvník se nachází na nejjižnějším cípu Evropy.

Reklama

Maličký řecký ostrov Gavdos obývá méně než 70 lidí. V posledních měsících se tu ale vylodilo zhruba 800 migrantů, což zvyšuje obavy z toho, že se drobný ostrov stane součástí nové migrační trasy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ostrůvek Gavdos patří mezi nejmenší řecké ostrovy. Celková populace čítá méně než 70 lidí – bydlí tu dvě rodiny se čtyřmi dětmi a zbytek jsou staří lidé, kteří žijí sami. Klidný řecký mikrosvět ale v poslední době narušil příval několika stovek osob, píše server The Guardian.

„Předminulý víkend k nám připlulo 150 lidí z Libye na třech velmi přeplněných lodích,“ popsala pro The Guardian situaci na ostrově starostka Lilian Stefanakiová. Ostrov o rozloze 29 kilometrů čtverečních, který se nachází na nejjižnějším cípu Evropy a je blíže Africe než Aténám, se totiž stal nejnovějším cílem pašeráků, kteří se snaží dostat lidi na Západ.

Podle agentury OSN pro uprchlíky (UNHCR) z celkových 9502 mužů, žen a dětí, kteří od ledna hledali útočiště v Řecku, se asi 1186 Egypťanů, Pákistánců a Bangladéšanů doplavilo ke Krétě a Gavdosu. Minulý rok sem přitom ve stejném období nepřijel nikdo. Tamní obyvatelé se proto obávají, že se jejich ostrov stane součástí nové migrační trasy.

„Bylo to neuvěřitelné. Za několik měsíců se na našem pobřeží v Tripiti vylodilo více než 800 lidí,“ říká Efsevios Daskalakis, který je po většinu roku jediným policistou Gavdosu. „Jsou to většinou mladí muži, kteří připlouvají na člunech,“ dodal. Často jsou podle něj vyčerpaní po nebezpečné 180kilometrové cestě z přístavního města Tobruk na východním pobřeží Středozemního moře v Libyi.

Až do 17. března, kdy Evropská unie uzavřela dohodu s Egyptem o zastavení migračních toků v hodnotě 7,4 miliardy eur, připlouvaly lodě rychle a houfně. Poté, co evropští politici odcestovali do Káhiry, se situace zlepšila. Dění na Gavdosu ovšem začíná znervózňovat i řecké politiky. Ministr pro migraci Dimitris Kairidis proto tento víkend navštíví Gavdos s cílem zajistit, aby se z drobného ostrůvku nestalo „ohnisko nelegální migrace“.

„Jsme svědky toho, že zločinecké pašerácké sítě naloďují stále více těchto nešťastných lidí na plavidla, která nejsou způsobilá k plavbě a která by nikdy neměla opustit libyjské pobřeží. Potřebujeme spolupráci Egypta, protože sem přicházejí převážně Egypťané. Proto jsme tlačili na uzavření dohody, “ vysvětlil Kairidis.

Reklama

Související témata:

Doporučované