Záchranáři dostali od kraje devět nových sanitek

Fotky Krajský úřad Olomouckého kraje

OLOMOUCKÝ KRAJ – V úterý 26. března předal Olomoucký kraj Zdravotnické záchranné službě Olomouckého kraje (ZZS OK) devět nových  sanitek. Vozový park sanitek záchranné služby tím výrazně omládne. Nové sanitky zamíří na výjezdové základny v Olomouci, Šternberku, Litovli, Uničově, Prostějově, Hranicích, Zábřehu a dvě poslední odjedou do Šumperka. Tady všude nahradí dosluhující vozy.

V úterý 26. března předalo hejtmanství Zdravotnické záchranné službě Olomouckého kraje devět nových sanitek. Sloužit budou lidem na území celého regionu. „Od počátku volebního období v roce 2020 kraj jako zřizovatel zakoupil pro záchranáře už dvacet osm nových kompletně vybavených sanitních vozidel. Do konce volebního období bude ještě v říjnu letošního roku dodáno dalších šest sanitek,“ objasnil hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek. Hejtmanství se tak během čtyř let podaří u své příspěvkové organizace obměnit celkem čtyřiatřicet sanitních vozidel s kompletní výbavou. Vozový park sanitních vozidel záchranné služby tím výrazně omládne a nebudou provozována auta starší pěti let.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

„K samozřejmé výbavě moderních sanitních vozidel patří transportní nosítka, transportní křesla se zvýšenou nosností, transportní plicní ventilátory nejvyšší třídy a elektrické odsávací pumpy s uzavřeným systémem odsávání. Všechna vozidla disponují také vestavěnými germicidními lampami s nepřímým účinkem. Ty slouží k dezinfekci vzduchu uvnitř vozidel při a po převozu pacientů s infekčním onemocněním,“ doplnil informace náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Dalibor Horák.

Osmačtyřicet sanitek pro záchranáře v kraji

Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje v současnosti disponuje osmačtyřiceti sanitními vozy. Z toho se ve dvou případech jedná o speciální sanitky, které jsou konstruovány pro přepravu pacientů s vysokou hmotností. Vozový park záchranářů doplňuje šest vozidel pro rychlou přepravu lékařů k pacientovi, což je takzvaný systém randez vous (RV).

Projekt „ZZS OK – Nákup sanitních vozidel“ je realizován v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) a spolufinancován Evropskou unií. Celkové náklady projektu činí 115 436 430,00 korun, příspěvek EU je 98 120 965,50 korun (85 procent) a zbývajících 17 315 464,50 korun (15 procent) zaplatí Olomoucký kraj.

Interiér nové sanitky