Hlavní obsah

Německé hospodářství chřadne, může stáhnout dolů i těsně napojené Česko

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Německá ekonomika zřejmě poroste mnohem pomaleji, než se myslelo, a to může negativně ovlivnit i Česko. „Česká ekonomika je v jisté míře subdodavatelskou ekonomikou Německa,“ říká ekonom Petr Dufek.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pět předních německých hospodářských institutů dnes oznámilo, že ekonomickou budoucnost země vidí černě. V roce 2024 očekávají růst ekonomiky o 0,1 %, přičemž jejich starší prognóza byla mnohem optimističtější a uváděla číslo 1,3 %.

Instituty označily německé hospodářství za chřadnoucí a dodávají, že rozvoj komplikují jak růstové, tak i strukturální problémy.

Důvodem jsou vysoké úrokové sazby, které komplikují firmám půjčky na další rozvoj, slabá globální poptávka, ale i politická nejistota. To vše může mít zásadní dopad i na Českou republiku. Právě Německo je totiž naším největším obchodním partnerem a dříve či později se každé německé vychýlení projeví i v Česku.

„ČR je s Německem úzce ekonomicky propojeno, do této země vyvážíme okolo třetiny našich výrobků. Vývoj u našeho souseda nás tedy - jako otevřenou ekonomiku - silně ovlivňuje a ve výsledcích českého průmyslu (výrobě i zakázek) se to samozřejmě odráží,“ uvedl Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky a hlavní ekonom Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Hospodářská stagnace

Také ekonom Miroslav Zámečník na dotaz SZ Byznys uvedl, že daná situace by mohla ovlivnit i českou ekonomiku. „Pro nás je určující záležitostí to, jak se vyvíjí domácí spotřeba v Německu, ale také jejich import a export. Mohlo by to ovlivnit český export do Německa, ale záleží především na tom, jak se vyvíjí zahraniční poptávka.“ Také si myslí, že kdyby se snížila německá poptávka po českém zboží, mohlo by to ohrozit český zpracovatelský průmysl.

S tímto výrokem souhlasí i Petr Dufek, hlavní ekonom banky Creditas. „Zhoršování výhledu Německa jde na vrub slabším vyhlídkám německého exportu, a tedy především průmyslu. Vzhledem k tomu, že česká ekonomika je v jisté míře subdodavatelskou ekonomikou Německa, bude to mít negativní dopad i na tuzemské firmy.“

„Německo má strukturální problém, který může vést k jeho deindustrializaci a změně celkového ekonomického modelu. Drahé energie mohou být cestou k prosperujícím energetickým firmám, avšak za cenu ztráty konkurenceschopnosti, kterou zaplatí zbytek ekonomiky,“ upozorňuje Dufek.

Podle německých institutů, které varovnou předpověď zveřejnily, se v letošním roce stane nejdůležitější hnací silou ekonomiky soukromá spotřeba podpořená silným trhem práce a v příštím roce pak silnější vývoz.

Reklama

Související témata:

Doporučované