Denník N

Medveď je opäť predvolebnou témou, vláda chce ústavný zákon o odstrele aj mimoriadnu schôdzu

Uzavretá cesta pri Liptovskom Mikuláši 19. marca. Foto - TASR
Uzavretá cesta pri Liptovskom Mikuláši 19. marca. Foto – TASR

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Jednou z tém predvolebnej kampane pred minuloročnými parlamentnými voľbami bol medveď hnedý. Tému živil najmä vtedajší predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina), ktorý chcel kvôli medveďovi zvolať mimoriadnu schôdzu Národnej rady.

Iniciatívu v tom čase podporoval aj predseda Hlasu Peter Pellegrini, ktorý dnes kandiduje za prezidenta. Povedal, že zo zákona o ochrane prírody a krajiny by malo vypadnúť ustanovenie, ktoré bráni regulácii medveďa hnedého. Mimoriadna schôdza sa napokon nekonala.

Kritika ochrany prírody aj medveďov však pomohla dostať sa do funkcií súčasnému vedeniu ministerstva životného prostredia. Minister Tomáš Taraba so svojimi štátnymi tajomníkmi Štefanom a Filipom Kuffovcami (všetci SNS) predkladali uplynulé volebné obdobie ako trio nezaradených poslancov viacero noviel zákonov, ktoré by podľa ochranárov poškodili ochranu prírody.

Za ďalšie takéto zákony hlasovali alebo, naopak, podporovali zastavenie takých, ktoré by Slovensku pomohli vyhnúť sa pokutám či prehraným súdnym sporom zo strany Európskej komisie.

O údajne premnoženom medveďovi a nutnosti jeho strieľania písal na sociálnej sieti najmä Filip Kuffa. Ten predkladal aj novelu zákona, ktorá by zjednodušila strieľanie medveďov. Zákon neprešiel prvým čítaním. Ďalším dlhodobým odporcom medveďov je starosta Očovej a poľovník Rudolf Huliak (SNS), aktuálny predseda parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

O mimoriadnej schôdzi v súvislosti s medveďmi sa hovorí aj teraz. Predseda parlamentu Peter Pellegrini bude vo štvrtok rokovať s ministrom Tomášom Tarabom o ústavnom zákone o odstrele medveďa. Potom spoločne ohlásia, kedy by o zákone mal rokovať parlament, lebo podľa Pellegriniho ide o „relatívne kritickú situáciu“.

Zatiaľ nie je jasné, kedy by sa schôdza mohla uskutočniť. Pellegrini si nemyslí, že by to malo byť počas moratória pred druhým kolom prezidentských volieb. Hlasovať sa bude 6. apríla, moratórium sa začína 3. apríla o polnoci. Mimoriadne rokovanie parlamentu by podľa jeho predsedu mohlo byť prvý týždeň po voľbách.

Podľa expertov mohli zastreliť nesprávneho medveďa, len aby upokojili situáciu

Plány na schválenie ústavného zákona prichádzajú po dvoch incidentoch, ktoré sa odohrali v priebehu marca. V prvom prípade zahynula 31-ročná turistka z Bieloruska, ktorá bola s priateľom na túre mimo značkovaného chodníka v severnej časti Nízkych Tatier. Podľa predbežného vyšetrovania žena zrejme pri úteku pred medveďom spadla do hlbokého žľabu. Viac informácií má priniesť pitva, výsledky zatiaľ nie sú známe.

V druhej polovici marca zranil v Liptovskom Mikuláši mladý medveď päť ľudí. Nešlo o medveďa, ktorý stratil plachosť – ako tie, čo chodia za nezabezpečeným odpadom. Podľa štátnej ochrany prírody to bol mladý medveď s hmotnosťou 80 až 100 kilogramov, ktorého zrejme niečo vyplašilo. V Liptovskom Mikuláši a okolí nepretržite hliadkovali štátni ochranári zo zásahového tímu, strážcovia prírody, mestskí aj štátni policajti a poľovníci.

Hliadkovanie v prírode kvôli medveďom. Foto – Polícia SR

Policajti zo Žilinského kraja napríklad zverejnili fotografiu, ako hliadkujú v prírode. Turisti sa zas na sociálnej sieti podelili o zážitok s hliadkujúcou políciou v prírode nad Banskou Bystricou. Ich zapojenie v takomto rozsahu doteraz nebolo bežným postupom.

V stredu štátni ochranári oznámili, že usmrtili 67-kilogramovú medvedicu. Odborníci na ochranu prírody však spochybňujú, že medveď, ktorého usmrtil zásahový tím, je rovnaký ako ten, čo behal po Liptovskom Mikuláši. Podľa Štátnej ochrany prírody medvedicu identifikovali na základe informácií špecializovaného softvéru, ktorý využívali hliadkujúce drony, no experti upozorňujú na to, že nesedí viacero detailov.

„Našli sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ficova vláda

Medvede

Peter Pellegrini

Prezidentské voľby 2024

Tomáš Taraba

Slovensko

Teraz najčítanejšie