Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Horácké divadlo chystá hru Limonádový Joe, bude s živou hudbou. Inscenace Dukla připomene cestu za ligovými tituly

Dnes je Světový den divadla. U té příležitosti informovalo jihlavské Horácké divadlo o tom, co chystá na nadcházející sezonu 2024/2025, která bude už pětaosmdesátá. Jejím mottem bude „Adaptuj se“. Diváci se mohou těšit na pět nových titulů. Z toho v jednom případě půjde o hru s živou hudbou. Na své si přijdou také ti, které zajímá slavná minulost hokejové Dukly.

Umělecký soubor Horáckého divadla má před sebou v rámci 84. sezony ještě dvě premiéry. 27. dubna bude mít na Velké scéně premiéru hra Miláčci, Jééčko zkouší titul Velkolepá expedice Emila Holuba, jehož premiéra je naplánována na neděli 19. května v Zoo Jihlava. „Tyto dva tituly mají společné nejen to, že jsou z produkce HD_J, ale jsou speciálně psané pro naše divadlo,“ dodala k aktuálnímu dění Ruth Denčevová z marketingového oddělení.

První hrou, která bude mít premiéru v nadcházející 85. sezoně, budou Steinbeckovy Hrozny hněvu. Režie se pro Horácké divadlo ujme Ondřej Štefaňák. Hru diváci poprvé uvidí 14. září.

Cesta na vrchol hokejové Dukly 

Určitě velká divácká očekávání bude mít další naplánovaný titul Dukla. Inscenaci bude režírovat umělecký šéf divadla Michal Zetel. „Budeme se zabývat vzestupem Dukly od jejího založení k přesunu z Olomouce do Jihlavy až po první ligový titul. Spolupracujeme na tom s klubem. Se zástupci klubu už jsme se potkali a budeme s nimi spolupracovat. Oni nám poskytnou svoje archivy, svoje zkušenosti,“ nastínil na dnešním setkání s novináři Michal Zetel s tím, že premiéra této dokukomedie s podtitulem Cesta k vítězství a druhým podtitulem Není důležité zúčastnit se, ale vyhrát, je v plánu 19. října.

Horácké divadlo dnes novinářům představilo i nový vizuál, který bude provázet nadcházející 85. sezonu. Fotil se mimo jiné v místech, kde se staví nová Horácká aréna. „Autenticitu a a představení slavné Dukly používáme od začátku ve vizuálu,“ říká ředitel Horáckého divadla Ondrej Remiáš.

Děj inscenace bude zasazený do druhé poloviny 50. let. „Bude to cesta na vrchol. Zajímá nás, jak se stalo to, že v té době vznikl tak silný fenomén. Ta éra Holíků nás velmi zajímá,“ říká Zetel.

Ke hře Dukla doplnil ředitel Horáckého divadla Ondrej Remiáš, že nepůjde jen o slavnou historii. „Je jasné, že příběh o Dukle bude mít i přesah do současnosti,“ zmínil Ondrej Remiáš a odkázal také na probíhající stavbu Horácké arény.

„Nechci, aby to nebyl hollywoodský slaďák, tento fenomén mám ve velké úctě,“ podotkl ještě k Dukla umělecký šéf Zetel.

Dnešní tisková konference Horáckého divadla Jihlava 

Deset dní před Štědrým dnem, tedy 10. prosince, bude mít premiéru inscenace Nikdy jsem nebyla tak šťastná (jako když jsem tolik utrácela). Autorem této hry je Petr Marek. „Hra se zakládá na skutečné události, kdy úřednice magistrátu zpronevěřila hodně peněz kvůli tomu, aby si zaplatila služby věštce, který se následně ukáže jako falešný,“ nastínil Michal Zetel, který se i v tomto případě ujme režie.

Horácké divadlo má přes 13 tisíc kostýmů. Chodí k nám i snoubenci, hodně oblíbená je první republika, říká pracovnice půjčovny

Důležitou součástí jediné profesionální divadelní scény na Vysočině, tedy Horáckého divadla, jsou kostýmy. Herci se díky nim mohou přenést zpět v čase i o několik století. A naopak, některé evokují třeba i hodně vzdálenou budoucnost. O pořádek v...

První premiérou roku 2025, konkrétně 22. února, bude známý Faust. Legendární příběh o doktoru Faustovi ožije v režii Jakuba Čermáka.

Poslední novinkou nadcházející divadelní sezony bude Limonádový Joe. Premiéru bude mít 26. dubna. Bude ji režírovat Marek David. Podle Michala Zetela půjde o divácky asi nejvstřícnější návrat k hudebnímu divadlu. „Limonádového Joe doplní živá hudba,“ doplnil umělecký šéf divadla s tím, že v 85. divadelní sezoně nastanou změny v uměleckém souboru. „Ještě ale nejsem schopný říct, jaké. Ještě je příliš brzy. Teprve jsou před námi pohovory se členy uměleckého souboru,“ dodal závěrem Michal Zetel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky divadlo, sezona, kultura, scéna, inscenace, Horácké, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horácké divadlo chystá hru Limonádový Joe, bude s živou hudbou. Inscenace Dukla připomene cestu za ligovými tituly | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.