politika

Ďalšia facka Macronovi z Afriky

Bratislava 27. marca 2024 (HSP/Vz/Foto:TASR/AP-Stefan Kleinowitz)

Voľby v africkej krajine Senegal sa skončili skutočne neuveriteľným výsledkom. Za prezidenta bol zvolený muž, ktorý bol ešte pred niekoľkými dňami vo väzení a ktorého tlač označila za “antisystémového” a “outsidera”. To, čo sa deje, má priame – a veľmi nepríjemné – dôsledky pre Francúzsko, ale napríklad Rusku to môže priniesť rozšírené možnosti. O čom hovoríme? Situáciu pre noviny Vzgljad analyzuje Valerija Verbinina

Na snímke Bassirou Diomaye Faye

Ako dlho môže trvať cesta z väzenskej cely do prezidentského kresla? Ako ukázal príklad malej africkej krajiny Senegal, vôbec nie dlho. Ukázalo sa, že je možné byť prepustený z väzenia, zaregistrovať sa ako kandidát, viesť zrýchlenú prezidentskú kampaň a vyhrať len za 10 dní.

Len pred dvoma týždňami sedel senegalský politik Bassirou Diomaye Faye spolu s opozičným lídrom Ousmanom Sonkom pokojne vo väzení a čakali, kým sa skončia prezidentské voľby naplánované na 24. marca. Prezident Macky Sall sa však rozhodol prejaviť dobrú vôľu a udelil amnestiu osobám uväzneným na základe politických obvinení.

Samozrejme, “dobrá vôľa” skúseného politika Mackyho Salla bola dobre vypočítaná. Nehovoriac o tom, že sa pokúsil prezidentské voľby úplne odložiť, ale masové protesty mu ukázali, že sa pohybuje na príliš tenkom ľade (aj keď žije v Afrike). Aby upokojil verejnosť, Macky Sall pristúpil k amnestii a dokonca prisľúbil, že sa sám nebude uchádzať o ďalšie funkčné obdobie (ktoré by bolo jeho tretím).

Dňa 14. marca boli z väzenia prepustení Ousmane Sonko a Diomaye Faye. V zákone sa však našla potrebná klauzula, ktorá Ousmane Sonkovi demokraticky zakazovala zúčastniť sa na voľbách hneď po prepustení. Pokiaľ ide o Bassiroua Diomaye Fayeho, bývalý prezident sa ho nebál. Francúzske provládne médiá, nezainteresované na zmene v Senegale, ho neváhali označiť za “oveľa menej populárneho a charizmatického”.

Kalkulácia sa zdala byť neotrasiteľná: kandiduje už 18 kandidátov vrátane kandidáta vládnucej strany Amadoua Ba, bývalého premiéra, a Khalifa Sala, starostu Dakaru. Aj keby Bassirou Diomaye Faye skončil na 19. mieste a získal by nejaké hlasy, nasledovalo by druhé kolo, zákulisné vyjednávanie o hlasy kandidátov, ktorí vypadli, a vládnuca strana mala na takéto veci talent. Dosiahnu riadnu dohodu, urobia kompromisy a do prezidentského kresla pretlačia Amadoua Ba.

Opatrnejší francúzski novinári pred voľbami písali, že “výsledok hlasovania je úplne nepredvídateľný” a že krajina buď bude pokračovať v doterajšom kurze, alebo ho úplne zmení. Bassirou Diomaye Faye, ktorý aktívne vstúpil do boja, bol za zmenu kurzu, čo sa nepáčilo Francúzom, ktorí boli zvyknutí vidieť Senegal ako ostrov pokoja v porovnaní s jeho západoafrickými susedmi s ich neustálymi vojenskými prevratmi.

Hlavným dôvodom je však samozrejme to, že “Dakar udržiava úzke vzťahy so Západom, zatiaľ čo Rusko posilňuje svoje postavenie v jeho okolí”.

Ako vyplýva z ankety reportéra Pointu priamo na mieste – v Dakare -, samotní Senegalčania sa však oveľa viac zaujímali o domáce záležitosti ako o otázky zahraničnej politiky. Voliči vymenovali konkrétne problémy: nedostatok bezplatnej zdravotnej starostlivosti; školy, ktoré existujú len na papieri; chudoba; mladí ľudia, ktorí sa snažia dostať na lodiach do Európy; nezamestnanosť.

“Chceme zmenu,” vyhlásila jedna z voličiek. – “Úprimne povedané, život v Senegale je príliš drahý, ťažko sa tu žije, ľudia sú chudobní a unavení.” A dodala: “Chcú potrestať tých, ktorí im vládnu.”

Po príchode na hlasovanie kandidát Amadou Ba povedal: “Niet pochýb, že do konca dňa budeme poznať meno budúceho prezidenta.” Meno bolo známe, ale znelo to ako “blesk z jasného neba”, ako sa vyjadrili ohromené francúzske médiá. Víťazom prvého kola sa stal ten istý Bassirou Diomaye Faye, necharizmatický, údajne nepopulárny, ktorého francúzski novinári nazvali “antisystémovým” kandidátom a “outsiderom”. Podľa predbežných údajov získal 53,7 % hlasov.

“Toto víťazstvo vytvára novú politickú konfiguráciu, k moci sa dostali noví ľudia.

Bassiru Diomaye Faye počas svojej volebnej kampane povedal, že sa chce rozísť s minulosťou. Teraz sú pred ním náročné úlohy a posudzovať ho budú podľa jeho činov,” povedal politický analytik Babacar Ndiaye.

Bassirou Diomaye Faye pred voľbami tvrdil, že Senegal by sa mal stať ekonomicky nezávislým, kvôli čomu by mal opustiť zónu západoafrického franku, do ktorej patrí mnoho krajín v tejto časti sveta. Opakovane tiež hovoril o potrebe boja proti korupcii, pričom transparentne narážal na to, ako sa súčasné orgány obohacovali. Bassirou Diomaye Faye sám pred voľbami dobrovoľne zverejnil zoznam svojho majetku, ktorý zahŕňa pozemky a bankový účet, na ktorom je 6 600 dolárov.

Bassirou Diomaye Faye však možno najviac zdôrazňoval, že Senegal sa musí stať skutočne suverénnym štátom, ktorý buduje vzťahy nie na úkor svojich záujmov. Ťažba ropy a zemného plynu by sa v krajine mohla začať už tento rok – a ako povedal Bassirou Diomaye Faye, zmluvy sa musia znova prerokovať a uzavrieť za výhodnejších podmienok. To isté platí aj pre ťažbu.

Niektorí považujú vyhlásenia novopečeného prezidenta za čistý populizmus. Po prvé, nie je ľahké opätovne prerokovať zmluvy uzavreté v mene štátu, a po druhé, ani najširšia suverenita štátu neznamená, že bude prosperovať tak, že mu to budú všetci ostatní závidieť. Pohyb týmto smerom sa však javí prinajmenšom ako veľmi významný.

Ako poznamenáva marocký politológ Rida Lyammouri, “skutočnosť, že voľby vyhrala opozícia, znamená, že vo vnútornej a zahraničnej politike (Senegalu) nastanú veľké zmeny”. Podľa odborníka by sa snaha dištancovať sa od Francúzska, bývalej koloniálnej mocnosti, mohla stať určujúcou zahraničnou politikou novej vlády.

“Doteraz,” povedal Bassirou Diomaye Faye, “Rusko nepatrilo medzi našich bezpečnostných partnerov. Nevylučujeme však žiadny štát ako možného partnera.” Susedné krajiny vrátane Burkiny Faso, Mali a Nigeru, ktoré zažili vojenské prevraty, pristúpili k prerušeniu vzťahov s bývalou metropolou a zároveň rozvíjajú a posilňujú vzťahy s Ruskom. Je možné, že Senegal bude nasledovať rovnakú cestu.

sdílet na

57 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
skeptik
27. 3. 2024 18:19
Ohodnotit příspěvek :
     

Jak to vypadá, tak Senegalčani jsou rozumnější než Češi a dokonce i než “inteligentní” “vzdělaní” Pražáci. Ti volí zásadně toho, koho jim doporučí mainstream ovládaný oligarchy.

Pavel
27. 3. 2024 18:41
Odpovědět  skeptik

……inteligentní a vzdělaní pražáci …… a proč je tedy v českém jazyce nové synonymum pro slovo idiot – pražák

katango
27. 3. 2024 18:47
Odpovědět  Pavel

Pražák z Brna.

Vlastimil Čech
28. 3. 2024 08:27
Odpovědět  katango

he,he,he… 🙂

Staník
27. 3. 2024 20:53
Odpovědět  scipio

Idiotů je všude tilik, že to nikdo nespočítá. Většina z nich to ve skutečnosti myslí dobře. Jen ve své naivitě nerozpozná zlo. A tak volí proti vlastnímu přesvědčení. Německo 1933.

křehulka
28. 3. 2024 00:16
Odpovědět  scipio

To, že ta pakáž která v současné době devastuje ve vládních pozicích Českou republiku pochází z Moravy svědčí jen o tom, že největší idioti žijí v Praze, protože tato verbež je na Moravě nevolitelná. Takovou lůzu jsou schopní volit většinově jenom Pražáci.

Jaris.
28. 3. 2024 06:26
Odpovědět  křehulka

Prahu a vubec CR ovladaji od 89.roku zidaci – nicitele narodu, no a Praha je jejich stabem v CR.Tam, kde se usidli jde stat ke dnu.

Vlastimil Čech
28. 3. 2024 08:29
Odpovědět  Jaris.

Volltreffer !!

Pravdomluvny
29. 3. 2024 10:49
Odpovědět  Jaris.

Mešuge

katango
30. 3. 2024 11:20
Odpovědět  křehulka

Vládu, potažmo tedy pětidemolici, volili jen Pražáci? Svěřte se, co víte, klecová lůžka ještě k dispozici jsou.

skeptik
31. 3. 2024 09:01
Odpovědět  katango

Nevolili jen Pražáci, ale stačí se podívat na jak dopadly volby v Praze:

V r.1998 se konaly předčasné volby po tragických vládách Klause a jeho ODS.
A kdopak je vyhrál? No přece ODS
V r.2002 vyhrává ODS. “Uvědomělým” “zodpovědným” “inteligentním” voličům mafiánské ODS nevadí ani to, že je Klaus podvedl a uzavřel s fuj ČSSD opoziční smlouvu, proti které každé volby mobilizoval a strašil jaká katastrofa by ČR postihla kdyby ČSSD vládla.
V r.2006 opět vyhrává ODS, jak jinak že? Takže opět mohla řádit mafiánská ODS pod vedením Topolánka.
Ve volbách v r.2010 konečně už i Pražákům došlo co je ODS zač takže už nezvítězila, ale přesto získala nejvíc hlasů v Praze.
Bohužel pověstná inteligence Pražáků nestačilo na to aby si uvědomili, že když pro změnu volí uměle vytvořenou TOP09 s Kalouskem schovaným za zády knížete, tak stejně bude vládnout ODS v koalici s TOP09. Tak se i stalo, takže následovala ještě tragičtější vláda Nečase. Nastal nečas trvající tři roky.
V r.2013 v opět vítězí TOP 09 kde získá dokonce 23%. Druhé pořadí měl Liberecký kraj s 15%. Smutné, že.
V r.2017 sice vítězí i v Praze ANO, ale druzí jsou Piráti.
A hádejte kde získalo SPOLU nejvíc hlasů. No přece v Praze.

Mike
28. 3. 2024 09:54
Odpovědět  scipio

Hloupější názor jsem už dlouho neslyšel. Jako “bévalé brňák, ti hóknu tuhle hlášku:” Brno je univerzitní město, no a na těch 4 univerzitách studuje kolik? 80 tisíc studentů? V poměru k počtu obyvatel Brna docela dost.
A teď z jinýho sudu.
Když si schceš podrobit národ co uděláš? No přece vypláchneš důkladně hlavu jeho dětem. Kolik studentů od roku 1991 do dnešního dne ty univerzity vyplivly? A kam ty “děti” šly? A co je vlastně v těch školách učili? A jak moc byly ty děti ambiciózní? Pochopils vůbec, jak propastný rozdíl je mezi dnešní mládeží a jejich rodiči? Nepochopil, zabedněnej pražák, kterej si jako 80 % naší populace neumí dát věci do souvislostí – ale plivat jedovaté sliny, to ti jde jako Pekarové.
A jen tak mimochodem – zajeď si třeba do Pavlovic a zeptej místních (jestli tam teda ještě nějací jsou), komu ty baráky a vinné sklepy patří – jo, je tam víc pražáků než v samotný Praze. Moulo.

katango
28. 3. 2024 10:15
Odpovědět  Mike

V Praze je těch studentů daleko víc a stejně se do Pražanů navážíte.

Jaris.
29. 3. 2024 02:10
Odpovědět  Mike

Myslim si, ze Prazaci si s Brnaky nemaji co vycitat. Uroven univerzitniho vzdelani sla prudce dolu jak v Praze, tak v Brne. Kdejaky moula s titulem si mysli o sobe, ze je hogofogo. Je smesne a pro ekonomiku neprakticke, ze kazdy chce studovat jakesi teorie o nesmrtelnosti chroustu, pricemz remeslo je vzdy potrebnejsi nez nejaci absolventi univerzit, kteri spolecnosti tezko mohou neco prinest.

Slovan
29. 3. 2024 07:48
Odpovědět  Mike

Tak já si myslím že do roku dva tisíce to ještě šlo, ale pak to jelo. No a co se týče těchto diskuzních třenic, tak to je přesně to, co se páníčkům líbí.

Pravdomluvny
29. 3. 2024 10:50
Odpovědět  Slovan

Maximálně do roku 1995,od té doby to jde v výukou obecně do prdele!

Šejna
29. 3. 2024 06:33
Odpovědět  scipio

Neber si do toho svýho rypáku Moravu , špíno jedna .

Slovan
29. 3. 2024 07:44
Odpovědět  Šejna

Nechceš se taky radši trhnou, určitě by vám to pomohlo a to sebevědomí, až do oblak. 😊

Pravdomluvny
29. 3. 2024 10:51
Odpovědět  Šejna

Nejvíc nacistů bylo před druhou světovou válkou v Brně.

Antonín Körber
29. 3. 2024 07:38
Odpovědět  Pavel

..ano,jenže bez brňáků by se ti fijaloví do Prahy vůbec nedostali….tak si to dejte dohromady..

Staník
27. 3. 2024 20:51
Odpovědět  skeptik

7 zemí včetně České republiky na tuto trachtaci přispěli celkem 960 mio EUR. Asi máme peníze, které žádný rezort nepotřebuje.

Pavel z Moravy
28. 3. 2024 10:04
Odpovědět  skeptik

Tak, když se podíváte do minulosti tak jasně zjistíte, že se vše stále odvíjí po spirále. Člověk ale přitom nedokázal zmoudřet. Jeden člověk z doby žití Einsteina to komentoval slovy – Jsme výsledkem chybné cesty evoluce – zvrhlá zvířata..Myslím, že právě nyní se snaží Putin ten obraz o člověku trochu změnit. Ale pokud ten človíček sám nechce, nikdy to nepůjde. Nevyšel socialismus, ať už z jakýchkoliv důvodů, ale ten hlavní důvod je v člověku, pokud bude chtít stvořit slušnou společnost, musí ji většina podpořit. A v tom je ten problém, k tomu musí být člověk alespoň trochu duševně vyzrálý. Cicero ve své době pravil- Čím více se blíží rozpad říše, tím šílenější jsou její zákony. Takže tomuto rčení by tato současná doba odpovídala. A Thomas Jefferson by v dnešní době určitě zase prohlásil tato svoje slova – Když se tyranie stane zákonem, vzpoura je povinností. Kdyby toto co se děje, Jefferson viděl, musel by svoje slova opakovat každý den. Jo, to byli ještě vůdci a chlapi na svém místě. A je jedno, že to bylo před 150 roky, vždy je odvaha zachovat se správně to největší co jedince ctí. Vidíte amíky tehdy, když zakládali svůj stát a amíky dneška, co se z nich stalo.

Slovan
28. 3. 2024 10:09
Odpovědět  Pavel z Moravy

Koukej Pavle že to s tou přeformávaností není ještě tak hrozný. Hlavu vzhůru příteli. 😊

Odjeli do Ruska na Světový festival mládeže – YouTube

František
28. 3. 2024 10:08
Odpovědět  skeptik

Tak nevím .Že by se nacházela Praha v Senegalu? Píši to sem, protože dál setu žvaní jen o Pražácích.

Svobodný
31. 3. 2024 05:14
Odpovědět  skeptik

Vzdělání Pražáci? To snad nemyslíte vážně?

Gales
27. 3. 2024 18:28
Ohodnotit příspěvek :
     

U nás byl naposledy z politiků zavřenej Rath.

Pravdomluvny
27. 3. 2024 18:36
Odpovědět  Gales

Neříkám, že byl svatej,ale vzhledem k tomu, že ho odsoudily sOUDY v ČR …. justiční mafie zafungovala na jedničku 🤮

27. 3. 2024 19:53
Odpovědět  Gales

Pravda, Skála dostal jenom podmínku…

Gales
27. 3. 2024 18:34
Ohodnotit příspěvek :
     

Vláda ve středu na svém jednání schválila další peníze na nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu v rámci české iniciativy. Výši premiér Petr Fiala (ODS) nesdělil…….

Pravdomluvny
27. 3. 2024 18:40
Odpovědět  Gales

Všem z pětidemoliční vlastizrady i jejich voličům zabavit majetek do pátého kolene zpětně!!!!!!

ZMann
27. 3. 2024 22:28
Odpovědět  Pravdomluvny

Přesně tak a celou tu sebranku poslat do Petaku.

Staník
27. 3. 2024 20:57
Odpovědět  Gales

Díky Bohu jejich idiocie, neznalost geopolitických souvislostí nás může ochránit od toho, že jejich aktivita bude mít nějaký smysl a i Ukrajinci sami se tomu smějí.

Pravdomluvny
27. 3. 2024 18:39
Ohodnotit příspěvek :
     

Za tykadla šel sedět…..Roman Smetana.
A zkurvysyn, vnuk udavače Gestapu Neumann z Řepoblijí je na bezstarostný i za navádění k vraždění občanů ČR 😡

Pravdomluvny
27. 3. 2024 19:14
Odpovědět  scipio

Podstata je v tom, že za mini přestupek je člověku vyhrožováno basou,za navádění ke genocidě občanů ČR “”””podmínka “”””?!

skeptik
27. 3. 2024 19:21
Odpovědět  scipio

Šel sedět za to, že si dovolil protestovat proti “svaté” ODS.

Joe Arp
27. 3. 2024 19:24
Odpovědět  scipio

Dobrá vyhybka, nesouhlasil, že mu pochva Langra vypálila trest za tykadla, ale sedí, že nechtěl pracovat. Takže fuj Smetana.

Joe Arp
28. 3. 2024 08:35
Odpovědět  Joe Arp

Dovětek pro blbce: Dopadlo to tak jak ODS potřebovala! Koukněte toho chuligána zavřem protože nechce pracovat, za žádný tykadla, kapišto?

Slovan
28. 3. 2024 09:08
Odpovědět  Joe Arp

Já už si to přesně nepamatuji a hledat to nebudu, ale můj názor ať dělal co dělal, tak se tomu ostatní zasmát a konečná. To že se to dotklo toho krypla je další věc. Tenhle lotr by po českodenafikaci hodně dlouho bručet.

Joe Arp
28. 3. 2024 09:17
Odpovědět  Slovan

Čau Pavlíku, ten “dodatek pro blbce” byl pro autory těch deseti žolíků co jsem obdržel. “Pláču, pláču sůl, mám už slanej důl”, jak se zpívá v písni, ale za pitomce mezi voliči.

Jura
28. 3. 2024 07:09
Odpovědět  scipio

Výsledek je stejný , je vidět za co tě mohou zavřít.

katango
28. 3. 2024 10:16
Odpovědět  scipio

Nesoudila ona ho manželka Langra, kterému tykadla přimaloval?

Boomer
28. 3. 2024 21:53
Odpovědět  katango

.. myslím že ano, ale ten chlap kromě nicneřešících dětinských malůvek udělal taky další chybu a to že následně ignoroval uložený trest veřejných prací. Tím se dopustil dalšího skutku, maření úředního rozhodnutí, který už nebylo možno obhajovat podle čl. 15 a čl. 16 Listiny základních práv a svobod (svoboda myšlení a svědomí a svoboda projevu).
Pokud bych už vykonal cosi tak infantilního, jako je malování tykadel, rozhodně bych jakožto odsouzenec nastoupil na “nucené práce” a moje ustrojení a další výbava – kupříkladu velikánská tykadla, by pro sdělovací prostředky byly neodolatelným vábidlem.. no a pisálkové by se prali o možnost mne intervjukovat. A tady by došlo z mojí strany na velmi zábavnou aplikaci výše uvedeného práva i s maximální publicitou. A byl bych slavný, nepřehlédnutelné entrée do politického povědomí a zadarmo, tedy relativně zadarmo! ;o))))

Keď ste si ma upiekli, tak si ma aj zjedzte… © Juro Jánošík

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pravdomluvny
29. 3. 2024 10:56
Odpovědět  Boomer

Jaký úřední rozhodnutí?!!!!
Ta kurva Langrovic měla sama dostat sto dnů basy o chlebu a a Gambrihnusu a ještě pětadvacet přes záda gumovou hadici jako bonus!

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Boomer
31. 3. 2024 12:02
Odpovědět  Pravdomluvny

Trestní zákoník, 40/2009 Sb.,

§ 62-65 Obecně prospěšné práce.

§ 337 Maření výkonu úředního rozhodnutí

.. Zákonní odpor, má-li ale býti k něčemu platný, musí též míti své pravé vlastnosti. Nesmíme se snad proti takovým vládám a jejím úřadům chovati hrubě, lehkovážně, urážlivě, náruživě atd., nesmíme v ničem si sami dovolovati přestoupení sebe špatnějších zákonů: nýbrž musí se vždy s největší chladnokrevností, s všemožnou vážností a úctou, ale také s všemožnou pevností a neústupností, kde zákon jest na naší straně, pokračovati. Zákonní odpor nemůže také sáhati až za násilí, to jest, když vláda neb její orgánové třeba v protizákonní veci, násilí hmotného proti komu užívají, nemá již zákonní odpor jeho jíti až zas k násilí, aby snad svou mocí tělesnou hájil své právo: nýbrž kde síla a hmotná moc nastala, tam přestal již zákonní odpor…

Karel Havlíček Borovský; Něco o zákonním odporu.

časopis Slovan 10.srpna 1851

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
27. 3. 2024 19:51
Ohodnotit příspěvek :
     

Jak je to dlouho, co jsem tu psal, že žádný plán nemůže koze vyjít, protože je tlačí silou (a když to nejde tak ještě větší silou), přičemž zcela opomíjí lidský faktor? Který lidský faktor rozvrátil všechny říše co kdy byly. No, tak tady můžeme vidět působení lidského faktoru in natura a ani korupční prachy s tím nic nezmohly.
P.S. Tým Putin a spol. naopak s lidským faktorem počítá; vlastně na něm staví své vize budoucnosti. Proto vím – ne že se domnívám, ale vím – kdo v tomto boji prohraje.
Dokonce i v případě Poslední války, páč ta nebude mít, krom lidským rodem sužované planety Země, vítěze. A Země? Během krátké doby – krátké v poměru ke svému “věku” – se oklepe a opět ožije.

orinoko
27. 3. 2024 20:04

Králem bude Tyyy REX II. A savci zase budou pobíhat mezi lysejniky.

Albi
27. 3. 2024 20:22

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-s-ruskem-bychom-zvladli-valcit-jen-par-mesicu-pripustil-britsky-general-248711#
Tak konečně přiznávají i sami sobě – a nahlas – že jsou v kelu! A peníze nikde!
Ale vyhrožovat čl. 5 si neodopustí.

A co mě nejvíc štve, že jim vůbec nepřijde nepatříčné veřejně říkat a ani se nezastydět:
“… ministr také podotkl, že jim ruská agrese na Ukrajině ukázala důležitost dronů, které stojí “”””pár tisíc liber, ale jsou extrémně smrtící“”””.

I když nevyhrají, alespoň že co nejvíc lidí zabíjí.
Skutečný vzor anglického gentlemana a demokrata!!!

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
27. 3. 2024 20:55

Jsem vocas !!! Prohraje KOZA samosebou, ne Putin a spol. !!!

Albi
27. 3. 2024 21:27

Ale já pochoopila, jak jsi to mínil Ten odkaz byl jen jako potvrzení, že se tak už začíná dít. Když i anglický lhář-gebtleman to vuidí.,

Staník
27. 3. 2024 21:00

O tom žádná. Bude to ořesně tak, jak říkáte. Nový svět ustanoví Putin, protože ten svět je plný lidství, lásky, odpuštění a spolupráce. Slovanský svět.

Boomer
27. 3. 2024 20:44
Ohodnotit příspěvek :
     

.. a to bylo nějakejch keců mnoha místních diskusních odborníků, že Surovikina odsunuli na vedlejší kolej.. do Afriky. Jo, voni takoví radit Hitlerovi, tak by druhá světová skončila v září 1939 v Polsku…
;o)))))

Pravdomluvny
29. 3. 2024 10:58
Odpovědět  Boomer

Nejdřív měli Wagnerovci vyčistit Banderonacistán a pak Afriku.

katango
30. 3. 2024 11:24
Odpovědět  Pravdomluvny

Daleko účinnější je ničit Ukrajinu pomalu. KoZa dodává zbraně a ty jsou ničeny taky. KoZa se zruinovala sankcema a Urkadincema, co se do ní nasáčkovali. Gosudar myslí na několik her dopředu, neřídí se pouze první signální soustavou jako mnoho rozumbradů včetně vás.

Boomer
31. 3. 2024 12:17
Odpovědět  Pravdomluvny

..v dávných dobách pro naše prapředky, skutečné chlapy, bylo věcí cti “zarazit” divokého kance chladnou zbraní, oštěpem, mečem nebo loveckou dýkou, k tomu kromě odvahy a síly potřebovali taky smečku psů, která kance napadala zezadu a ze stran, aby ho zastavila, oslabila, připravila pro konečný zásah lovce…

Tož si to přeber… ;o))))

Frank1
29. 3. 2024 08:26
Ohodnotit příspěvek :
     

Penize EU i z Ceska nestacily ke zvoleni kandidata KoZa. Proc? Africane uz maji dost rabovani svych zemi za babku tradicnimi parazity jako Francii. Vliv Ruska brzy ziska stredni Afriku a dostane se az k Atlantiku.