Hlavní obsah

Spojenec, který se Orbánovi vymkl. Zveřejňuje kompro a láká davy do ulic

Foto: Péter Magyar/Facebook

Péter Magyar se loni rozvedl s Orbánovou oblíbenkyní a tehdejší ministryní spravedlnosti. Letos se je pokouší politicky poškodit.

Reklama

Roky profitoval z vazeb na maďarskou vládu a teď ji chce svrhnout. Péter Magyar se rozvedl s Orbánovou ministryní a začal mluvit o korupci. Vládní politici ho na oplátku viní z oportunismu a exmanželka z domácího násilí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pro Viktora Orbána je to dost možná útok ze strany, odkud by to nečekal. Péter Magyar roky patřil do okruhu maďarské vládní strany Fidesz. Pracoval jako diplomat v Bruselu, zastával manažerské pozice ve státních organizacích.

Ale pokud ho někdo znal, tak hlavně jako manžela Judit Vargové, která byla donedávna ministryní spravedlnosti a jednou z hvězd vládního tábora.

O manželském páru se třemi dětmi Maďaři slýchávali jako o modelu perfektní konzervativní rodiny, píše server Politico. Pro Orbánovu vládu, která si tak zakládá na tradiční rodině, zkrátka ideální. A zároveň moderní. Magyar mluvil o tom, jak omezil vlastní kariéru, aby se staral o děti v době, kdy mířila nahoru jeho choť.

Loni se ale manželé rozvedli. Vargová pak měla jít za Fidesz hájit maďarské barvy do Evropského parlamentu. V únoru ji ale zasáhl skandál okolo udělení milosti, kterou kontrasignovala. Vargová i prezidentka Katalin Nováková se po největších protivládních protestech za dlouhá léta vzdaly politických funkcí.

Cítil povinnost říct pravdu

Přesně v té době na maďarskou politickou scénu vstoupil třiačtyřicetiletý Magyar, když v rozhovoru pro populární youtubový kanál Partizán ostře zaútočil na Orbánovu vládu. Obvinil ji z rozsáhlé korupce a z nekalé kampaně zastrašující soupeře. Interview vidělo skoro 2,5 milionu lidí, přičemž Maďarsko má něco přes 10 milionů obyvatel.

O kauze maďarské prezidentky

Maďarská politika, které už roky bezkonkurenčně dominuje Viktor Orbán, zažívá neobvykle silné turbulence. Aféra kontroverzní milosti už stála křeslo prezidentku a ministryni spravedlnosti a dál bobtná.

„Dlouho jsem vedl vnitřní boj, ale bylo to rychlé a náhlé rozhodnutí,“ vysvětlil Magyar britskému deníku The Guardian, proč se rozhodl postavit vládě neotřesitelného premiéra. „Neměl jsem v plánu vstoupit do politiky, jen jsem cítil povinnost říct veřejně pravdu o vládě a oligarších,“ dodal.

Pomyslnou poslední kapkou pro něj prý byl právě skandál okolo utajované prezidentské milosti pro zástupce ředitele dětského domova, který pomáhal svému šéfovi krýt sexuální zneužívání dětí.

Ani ne měsíc po třaskavém rozhovoru už Magyar podle agentury AP přilákal na protivládní demonstraci v centru Budapešti desetitisíce lidí. Oznámil tam vznik nové politické strany s ambicí ukončit vládu Orbánova Fideszu, což se rozdrobené maďarské opozici už 14 let nedaří.

Tento týden v úterý přišel Magyar s další politickou bombou, když zveřejnil zvukovou nahrávku, kterou údajně pořídil během svého soužití s Vargovou. Na záznamu je slyšet hlas, který patří pravděpodobně právě jeho exmanželce. Popisuje způsoby, jakými další vládní představitelé odstraňovali ze soudních spisů důkazy svědčící o jejich nekalých obchodních praktikách.

„Navrhli prokurátorům, co by se mělo odstranit,“ říká Vargová v nahrávce. Politička také zmiňuje, že jeden z jejích náměstků Pál Völner dostal od státních úředníků tip, že je vyšetřovaný kvůli podezření z korupce.

Další obvinění směřují vůči Antalu Rogánovi, což je ministr, který má na starosti vládní komunikaci a zároveň dohlíží na maďarské tajné služby.

Proti Orbánovi s pochodněmi

Magyar nahrávku poskytl prokuratuře, kde sám čtyři hodiny vypovídal. Večer znovu shromáždil v centru Budapešti tisíce lidí, kteří požadovali rezignaci premiéra Orbána a nejvyššího státního zástupce Pétera Polta. Mnozí demonstranti si na pochod k budově parlamentu vzali pochodně.

Vargová tvrdí, že na nahrávce mluvila pod tlakem, a obvinila Magyara z domácího násilí. „Řekla jsem, co chtěl slyšet, abych se co nejdřív dostala pryč. V takové situaci by každý mohl říct věci, co nemyslí vážně,“ napsala politička s tím, že ji exmanžel zastrašoval. Už předtím ho vinila dokonce z „teroru“. Magyar to odmítá.

Vláda označuje Magyara za oportunistu, který chce nakopnout svou kariéru poté, co skončil ve státních společnostech. „Jak se před námi rýsuje jeho osobnost, z toho, co vidím, mám dojem, že nedokáže odolat faktu, že by se místo druhých houslí mohl stát hlavní postavou,“ řekl expert na politickou komunikaci József Perlaky-Papp maďarskému serveru Index, který patří jednomu z podnikatelů spřízněných s Fideszem.

Magyar sám ale cítí podporu. „Každým dnem máme víc a víc příznivců, většina mladé generace už je s námi,“ napsal The Guardianu. Od podporovatelů prý dostal už desítky tisíc vzkazů.

Má šanci?

Je ale otázka, jestli právě on je člověkem, který nakonec dokáže otřást Orbánovou pozicí. Jeho vláda si během let zajistila silný vliv na média, soudy, univerzity i kulturní instituce.

„Opoziční strany jsou v opravdu špatném stavu a voliči se s nimi necítí být spojení,“ řekl britskému deníku Róbert László z budapešťského výzkumného Institutu politického kapitálu. Politolog je skeptický, že Magyar se může stát silným lídrem, kterého Maďaři hledají.

Nedávný průzkum ukázal, že ve volbách by pro něj hlasovalo 13 procent Maďarů, kteří o něm slyšeli.

Maďarská opozice má k politikovi rozporuplný vztah. „Péter Magyar je možná špatný člověk, ale co je v jeho případě možnost, je v případě Antala Rogána, Judit Vargové, Pétera Polta a Viktora Orbána realita,“ řekla nezávislému serveru Telex youtuberka a politička opozičního hnutí Momentum Edina Pottyondyová.

Europoslankyně Katalin Csehová ze stejného hnutí považuje jeho vystoupení za důkaz, že Orbánův systém se začíná hroutit. „Je to jeden z prvních případů, kdy promluvil někdo z Orbánova vnitřního okruhu,“ uvedla pro server Politico. „Je to velmi jasný důkaz, že maďarská justice není svobodná ani nezávislá,“ ocenila zveřejněnou nahrávku.

Magyar se prezentuje jako centrista. Kromě boje s korupcí mluví i o zlepšení zdravotní péče, modernizaci vzdělávacího systému i sjednocení polarizované společnosti.

Od Orbána kritického vůči Evropské unii a vstřícného vůči Rusku se liší i v zahraniční politice. Ačkoli zmiňuje ochranu maďarské suverenity, chce usilovat také o konstruktivní vztahy se sedmadvacítkou a NATO.

Reklama

Doporučované