Denník N

Láska by nemala byť taká zložitá. Hlavní hrdinovia seriálu Young Royals čelia v závere kyberšikane aj generačnej traume

Foto - Netflix
Foto – Netflix

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Tento text obsahuje seriálové spoilery. 

Keď začiatkom júla 2021 vyšla na Netflixe prvá séria švédskeho seriálu Young Royals, v Bratislave sa približne v tom čase vopred nakrúcal Pride program. Pandemické opatrenia ešte nepovoľovali hromadné podujatia, a tak si kvír ľudia a ich blízki mohli dodatočne pustiť iba online prenos na Facebooku a oslavovať svoj deň skryto u seba doma.

Bolo to pre ten rok príznačné. Na jar sa o LGBTI+ ľuďoch hovorilo vo verejnom priestore akurát v spojení s dúhou, ktorú zdieľala na sociálnych sieťach popradská súkromná škôlka ako pozvánku na svoje divadelné predstavenie o putovaní dažďovej kvapky. Po pohoršených reakciách niektorých rodičov sa materská škola Slniečko za tento „symbol“ ospravedlnila s dodatkom, že nebolo zámerom „poukázať sympatie“ voči komunite. Na jeseň sa už o symboloch rokovalo aj v parlamente, pričom inštitúcie by podľa jedného z návrhov nesmeli vyvesiť dúhovú vlajku.

V roku 2022 dorazila na Netflix druhá séria švédskeho seriálu Young Royals. Príbeh korunného princa Wilhelma, ktorý sa zamiloval do spolužiaka Simona, pritiahol divácku pozornosť po celom svete. Nové epizódy dostali seriál do najsledovanejšej top desiatky v 26 krajinách. Mnohé z nich, vrátane Švédska, umožňujú párom rovnakého pohlavia uzatvoriť manželstvo a priznávajú im aj adopčné práva. Vyobrazený vzťah medzi dvoma mužmi tam preto nebol žiadnou senzáciou, no vďaka citlivému a komplexnému spracovaniu dielo najmä medzi mladými ľuďmi aj tak rezonovalo.

O Simonovi sa dozvedáme oveľa viac než len fakt, že je gej.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

LGBTI+

Mladí

Seriály

Tipy na filmy a seriály

Útok na Zámockej

Vzťahy

Kultúra, Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie