Denník N

Údajného teroristu z Tadžikistanu pustili na slobodu, keď už bol ministrom vnútra Šutaj Eštok

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Až do januára 2024 sa muž, ktorý sa stal zámienkou pre zvolanie bezpečnostnej rady, voľne po našom území nepohyboval. Bol vo väzbe.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Keď minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) v pondelok oznámil, že v roku 2022 sa cez slovensko-ukrajinskú hranicu dostal „terorista“ z Tadžikistanu, ktorý tu požiadal o azyl, vyvolalo to otázky. V prípade bolo veľa nejasností.

Neznámy muž z Tadžikistanu bol jedným z dôvodov, prečo v pondelok narýchlo zasadala Bezpečnostná rada SR, a stal sa aj ďalšou zámienkou útoku ministra vnútra na bývalú vládu, v ktorej bol ako minister zahraničných vecí aj súčasný prezidentský kandidát Ivan Korčok.

Rokovanie rady sa konalo len tri dni po teroristickom útoku v Moskve, z ktorého sú podozriví viacerí Tadžici.

Šutaj Eštok naznačoval, že muž, ktorého označil za teroristu, sa po príchode z Ukrajiny slobodne pohyboval po území Slovenska a odcestoval do Nemecka.

Jeho meno ministerstvo nezverejnilo, no novinárom sa podarilo zistiť, že ide o Amriddina Kholmurodova. A hoci minister vnútra o ňom hovoril ako o teroristovi, aj toto označenie vyvoláva pochybnosti.

Ako teroristu ho totiž označuje autoritárska vláda Tadžikistanu, ktorá na neho vydala medzinárodný zatykač. Podľa ľudskoprávnych organizácií však ide o

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Matúš Šutaj Eštok

Migrácia

Prezidentské voľby 2024

Slovensko

Teraz najčítanejšie