Denník N

Tento rok môžu ceny bytov ísť ešte dole, nálada v spoločnosti nie je dobrá, hovorí realitný maklér Čapo (+ podcast)

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ceny nehnuteľností minulý rok klesali a môžu aj tento rok, hovorí šéf realitnej kancelárie Riešime bývanie Martin Čapo. Hoci Európska centrálna banka už zrejme zníži svoje sadzby, úroky hypoték môžu pre zlý stav verejných financií zostať naďalej vysoké a oživeniu na trhu nepomáha ani pesimistická nálada, ktorá nemotivuje robiť veľké nákupné rozhodnutia.

Vraví ešte, že kupujúci sú dnes vo väčšej výhode a v ponukách sa dlhšie držia aj byty, ktoré pred troma rokmi len blikli na trhu a už ich niekto kúpil. „Teraz ho tam vidíte, môžete tam ísť sa pozrieť a máte čas sa vyspať na rozhodnutie.“

Čapo v rozhovore ešte vraví:

  • či je na trhu dostatok bytov;
  • prečo developeri neznižovali ceny bytov;
  • či realitné kancelárie znížili svoje provízie;
  • či predpokladá, že ceny nájmov sa ešte zvýšia.

Máte viac či menej práce, odkedy sú drahšie hypotéky?

Máme vo všeobecnosti viac práce, pretože predaj nehnuteľností už nie je taký jednoduchý, ako býval. Čo sa týka počtu uzatvorených obchodov, čísla určite nie sú také, aké sme zažívali pred rokom 2022.

Zhoršila sa podľa vás dostupnosť bývania?

Áno, určite. Úrokové sadzby hypoték okolo 4,5 percenta majú zásadný vplyv na to, koľko nás stojí bývanie. Takže áno, dostupnosť bývania sa zhoršila. Pomohlo tomu aj to, že sme mali vyšponované ceny nehnuteľností. Od svojho vrcholu už mierne klesli a nie je to už také zlé.

Pôjdu úroky na hypotéky podľa vás ešte hore?

Myslím si, že slovenské špecifikum bude, ako budú finančné trhy reagovať na našu vládu. Čiže verejný dlh a cena [pôžičiek štátu] bude tým parametrom, ktorý bude mať vplyv na to, za čo si budeme požičiavať. Samozrejme výšku úrokov hypoték ovplyvní aj konkurenčný boj medzi bankami. Ale to, že niektorá banka zníži sadzby o 0,2 percentného bodu, nie je ešte trend. Musíme si počkať aj na to, ako dopadnú prezidentské voľby. To bude mať podľa mňa na hypotéky

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

eNkonomika podcast

  • Podcast eNkonomika pripravuje Denník E, prístupný je exkluzívne v predplatiteľskej aplikácii a na webe Denníka N
  • Zapnite si odber témy Enkonomika, emailom a notifikáciou na mobil budete dostávať informácie o nových vydaniach
  • Vyskúšajte aj ďalšie podcasty denníka N

Reality

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie