Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jihlava dostala většinu peněz ze Sberbank. Použije je na opravu silnic nebo na centrální dopravní terminál

Na Vysočině se v úterý 27. března vrátilo přes 100 milionů korun z úspor zadržovaných od předloňska ve Sberbank CZ městům Jihlava a Chotěboř. Krajské město dostalo na účet 152,6 milionu korun. Chotěbořské radnici přišlo 106,6 milionu korun. Použije je například na vytvoření nového městského muzea v budově bývalé pošty na náměstí, což je jedna z velkých akcí, kterou musela kvůli zadržování peněz ve zkrachovalé bance odložit.

Komerční banka vyplácí pohledávky věřitelů Sberbank CZ od 18. března. Věřitelů je přes 15 tisíc, dostat by měli zhruba 57 miliard korun. Výplata potrvá do 15. dubna.

Věřitelé teď dostávají 95 procent z pohledávky, kterou uplatnili v insolvenčním řízení. Celková pohledávka padesátitisícové Jihlavy byla 160,7 milionu korun. „Z toho samotný vklad ve smyslu naší jistiny ve Sberbank byl 151 milionů korun. Takže v tuto chvíli jsme dostali zpět celou uloženou částku i s malým úrokem," uvedl náměstek primátora Jiří Pokorný (ANO). Město podle něj v další fázi čeká také doplatek úroků, tedy ještě zhruba osm milionů.

O vyplacení peněz požádali zástupci Jihlavy v Komerční bance v pondělí. Podle jihlavského primátora Petra Ryšky (ODS) město vrácené úspory pravděpodobně použije na strategické investice, jako je stavba centrálního dopravního terminálu, vodojemu Bukovno nebo na stavby či opravy komunikací.

Mezi největší věřitele patřil Kraj Vysočina, jemuž v bance napojené na Rusko zůstalo skoro 2,4 miliardy korun. Včetně úroků vymáhaná částka převýšila 2,5 miliardy. Na svůj účet dostala krajská samospráva 95 procent pohledávky minulý týden ve středu, bylo to 2,396 miliardy korun.

Kraj Vysočina dostal skoro 2,4 miliardy korun zadržovaných ve Sberbank. Na co budou použity?

Kraj Vysočina dostal minulý týden na svůj účet 2,396 miliardy korun z peněz, které měl od předloňska zadržované ve zkrachovalé bance Sberbank CZ. Dostal 95 procent z pohledávky, kterou uplatnil v insolvenčním řízení. Usilovat bude rovněž o...

Peníze se Sberbank má na svém účtě od minulého týdne i Zoo Jihlava. Do zahrady se vrátilo zhruba 14 milionů korun. „Hned v pondělí jsem šel s potřebnými formuláři do banky a v úterý ráno byly peníze na účtě,“ pochvaloval si minulý týden ředitel Zoo Jihlava Jan Vašák. Peníze chce Zoo Jihlava použít například na odloženou investici do technologie na úpravu vody ze sousední řeky, aby mohla zoo omezovat čerpání vody z vrtů.

Konkurz na Sberbank

Pražský městský soud prohlásil konkurz na Sberbank CZ koncem předloňského srpna poté, co Česká národní banka na začátku května pravomocně odebrala bance bankovní licenci. Kroky k odnětí licence zahájila ČNB 28. února 2022. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Jihlava

Štítky ČR, Rusko, správa, banky, Sberbank, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava dostala většinu peněz ze Sberbank. Použije je na opravu silnic nebo na centrální dopravní terminál | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.