Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Kanadě dochází javorový sirup, zásob má nejméně za šestnáct let

Javory ověšené nádobami na zachytávání mízy v lese u kanadského Québecu. foto: Profimedia.cz

Kanadské rezervy javorového sirupu se loni zmenšily na 3,1 milionu kilogramů, celkově jsou přitom schopny pojmout 60,33 milionu kilo. Odborníci spojují současný nedostatek produktu s nárůstem poptávky a teplejším počasím, které narušilo jeho produkci. Loni se v Kanadě vyrobilo přibližně 39,4 milionu litrů javorového sirupu, což je méně než v předchozím roce, informoval portál BBC.
  21:33

Rezervy javorového sirupu jsou uloženy v barelech v několika skladech v Québeku. V roce 2020 bylo v rezervách uloženo více než 46,7 milionů kg sirupu. „Ve strategických rezervách je nyní nejnižší množství sirupu od roku 2008,“ uvedl pro BBC Simon Doré-Ouellet, zástupce generálního ředitele Quebec Maple Syrup Producers (QMSP), která strategické rezervy spravuje.

Jedním z důvodů je podle něj horší sklizeň v předchozích letech. Výroba javorového sirupu, která se obvykle provádí mezi začátkem března a koncem dubna, je totiž závislá na počasí. Pro dobrý tok mízy jsou potřeba mrazivé noci a teplejší dny.

Javorový sirup

Sirup vyráběný z mízy stromů javoru je jedním z nejzdravějších přírodních sladidel. Čistý javorový sirup totiž chutná mnohem lépe než umělé „palačinkové sirupy“.

Poptávka po něm proto celosvětově roste. Američtí indiáni sbírali javorovou mízu a vyráběli z ní cukr již po staletí před příchodem Evropanů.

První osadníci se od nich tento postup naučili. Dnes je javorový sirup nedílnou součástí severoamerické kuchyně.

V letech 2021 a 2023 měly teplejší jarní teploty pociťované v celé zemi za následek snížení produkce javorového sirupu, která v roce 2021 klesla o 21 procent oproti předchozímu roku. Toto snížení však přišlo po dvou po sobě příznivých letech.

Cenný vývozní artikl

Podle zástupce generálního ředitele QMSP nejsou výkyvy v zásobách neobvyklé. „Strategické rezervy byly zavedeny za účelem stabilizace dodávek pro kupující, které jsou vysoce závislé na počasí,“ řekl Simon Doré-Ouellet. „V posledních čtyřech letech splnily svůj účel,“ doplnil.

Po javorovém sirupu z Kanady také stoupá poptávka. Země v roce 2021 vyvezla 73 milionů kg javorového sirupu do 71 zemí po celém světě, to je nárůst o více než 19 procent proti předchozímu roku.

Doré-Ouellet uvedl, že růst poptávky souvisí se snahou Québeku propagovat kanadský javorový sirup a jeho výhody v dalších zemích, především v USA, Velké Británii, Německu, Austrálii a Japonsku.

Jaká bude nadcházející sklizeň, zůstává otázkou. Kanada prochází jednou z nejteplejších zim v historii. Teploty v prosinci, lednu a únoru byly nejteplejší od začátku měření v roce 1948, napsal BBC. Navzdory tomu Podle Simona Doré-Ouelleta existuje důvod k optimismu. Produkce podle něj byla zatím hojná a předpovědi počasí jsou na několik příštích týdnů po celém Québeku povzbudivé, uzavírá BBC.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...