V Česku asi není nejnenáviděnější orgán než vláda Petra Fialy

64813
vlada
Petr Fiala na své cestě do Bruselu. / Foto: Úřad vlády ČR

Podle průzkumů je vláda Petra Fialy [ODS] nejméně oblíbená za posledních dvacet let. Není se čemu divit. Ekonomika byla a stále je v útlumu a lidi v posledních dvou letech trápila vysoká inflace i nezvykle vysoké ceny energií. 

Jako politolog vím, že každá vláda bývá nepopulární v dobách, kdy se valí jeden problém za druhým. Margaret Thatcherová byla během své první vlády kvůli vysoké nezaměstnanosti a chabé ekonomické situaci nejvíce nenáviděnou osobou ve Spojeném království.

Naštvanost na vládu však nečiší pouze z nízkopříjmových skupin, které by pochopitelně uvítaly štědřejší pomoc ze strany státu. Naštvanost na vládu mají i pravicoví voliči, protože není prý „dostatečně pravicová“. Komentátor Hospodářských novin Ondřej Houska před pár měsíci dokonce napsal článek „Pískej konec. Česká pravice je prázdná a nekompetentní. A to říkám jako její volič“. Podle něj současná pravice rezignovala na svou pravicovost.

Fakt je, že takzvaně pravicová vláda Petra Fialy za své dosavadní působení učinila snad víc levicových kroků než pravicových. I bez hlubší analýzy a pouhým mrknutím oka lze uvést hned několik příkladů:

  • Zvýšení daní navzdory volebním slibům.
  • Zastropování cen energií, což opět nezaplatí nikdo jiný než občan skrze daně.
  • Neustálé zvyšování minimální mzdy.
  • Podpora různých dotací typu „Oprav dům po babičce“.

Prostě i takzvaně pravicová vláda do hospodářství zasahuje, kde může. Podle mě to ale nedělá ze své vlastní zlovůle nebo ignorance, ale protože zkrátka „musí“. Libertariánský ekonom Dominik Stroukal před nedávnem řekl, že „každá vláda je levicová“. A netýká se to pouze naší kotliny.

Vlády se jenom předhánějí, kdo dá víc

Dnes jsou všechny vlády na Západě de facto levicové. Už třeba kvůli tomu, že snížit výdaje sociálního státu je téměř nemožné. Abych uvedl jednoduchý příklad, ještě před sto lety vydávaly vyspělé státy v průměru pouze dvě procenta hrubého domácího produktu na sociální výdaje. Dnes činí průměr zemí OECD okolo 20 procent. A ať přijde k moci pravice, či levice, čísla se moc nezmění. Vlády se jenom předhánějí, kdo dá víc. Proč je tomu tak?

Pracujte a stát vám dá ještě vyšší dávky, vymyslel ministr Jurečka

Voliči to zkrátka chtějí, nebo minimálně převážná většina voličů. Pravicové citáty od Miltona Friedmana nebo Friedricha Hayeka zní pěkně na papíře, ale ve skutečnosti lidé chtějí, aby se o ně někdo postaral. Třetí americký prezident kdysi slavnostně zvolal, že „nejlepší je taková vláda, která vládne nejméně“.[1] Vskutku líbivé heslo. Ale zjevně o něj není žádný zájem. Už vidím, jak někdo vyhraje se slibem k voličům, ať se starají o svůj život sami. Každá taková strana by ve volbách shořela jako papír. Nebo se snad pletu?

Myslím, že ne, jinak bychom přece pořád nevedli tu únavnou debatu o třetím důchodovém pilíři? A už jen nevzpomínali na kdysi v principu správný druhý pilíř, který byl nakonec zrušen. Když půjdu ještě dál, zeptám se, proč tolik lpíme na systému povinného zdravotního pojištění, když mnohé služby už i v našem tolik opěvovaném zdravotnictví jdou od desíti k pěti? Odpověď zní, voliči zkrátka chtějí.

Jsme bez odvahy k efektivnímu řešení

Na pravicovou politiku nikdo z politiků nemá odvahu, protože po ní není poptávka, a to nejenom v Česku. Když se lidé jako Ondřej Houska ohánějí Margaret Thatcherovou nebo Ronaldem Reaganem, často se odvolávají spíše na legendy než na fakta. Už politolog Paul Pierson přišel ve svém výzkumu na to, že ani jedna z těchto postav nedokázala rapidně snížit míru sociálního státu.

Podle jeho slov, cituji: “Ani v jedné zemi nedošlo k výraznému omezení sociálních výdajů ani k radikálnímu posunu směrem k redukci.“[2]

Vláda Petra Fialy, případně česká pravice, jak chcete, tak nedělá nic mimořádného. A když se přece jen odhodlá k ořezání sociálních nároků – dávek a benefitů – hned slyšíme řev. Podívejme se například na snížení valorizace důchodů. Jistě, ponechejme stranou, jakým způsobem to vláda provedla, zda to bylo včas, fér a za jasných podmínek, ale jaký byl výsledek? Výsledek byl jednoznačný odsudek tohoto kroku ponejvíc pak ze strany těch důchodců, kteří konzumují několik dovolených ročně a v nákupních centrech tak rádi najíždějí plnými vozíky na kotníky před kasou ostatním.

Mají důchodci důvod se bít o vejce za 3,33 Kč?

Ano, penze nestouply tak, jak podle zákona měly, ale je třeba také zdůraznit, že vláda svým krokem neodstranila sociální jistoty. Penze penzistům nevzala, pouze nezvýšila výdaje na penze tak rychle, jako by to nejspíš udělaly vlády levicové. To je ovšem maximum možného, co pravice udělat může. Volič je totiž suverén.

Je to vlastně špatně?

Má pravicový volič upadnout do depresí po argumentech, které jsem vyjmenoval? Mnoho mých pravicových přátel z působení vlády Petra Fialy prožívá skutečně zoufalství. A spolu s nimi i mnoho voličů této vlády, kteří doufali v něco lepšího, než jsme tu měli předtím. Věc však není zdaleka tak jednoduchá, jak by se mohlo zdát. Mnozí pomíjí jednu docela zásadní věc a hodnotu, kterou sociální stát přináší. Tou je stabilita demokracie. To, že na Západě máme dekády svobodu a demokracii, není to z důvodu náhlého osvícení společnosti, je to proto, že máme rozsáhlý sociální stát.

Důvod, proč lidé volili Hitlera nebo komunisty, byla frustrace z nejistoty, vysoké nezaměstnanosti a všudypřítomné chudoby. Sociální stát mnozí pravičáci, jako byl třeba i Winston Churchill, podporovali právě proto, že bránil radikalizaci rozbouřených mas. Člověk, který čelí obtížné finanční situaci, si opravdu nepůjde číst do knihovny Miltona Friedmana a oslňovat se nad úžasy volného trhu. Pokud nedostane patřičnou podporu od společnosti, půjde rovnou do Internacionály. Z toho důvodu komunisté tak horlivě protestovali proti prvotním sociálním opatřením na konci 19. století. Marx, Engels a Lenin si stěžovali, že sociální opatření jsou akorát uplácením dělníků.[3]

Vláda snížila daně. Britská ekonomika se vrátila k růstu

I proto pravice dnes sleduje více cílů. A na prvním místě je zachování demokratického režimu, byť to s sebou nese ustoupení od „ideologické čistoty“. I přes všechny sociální dárky totiž stále máme tržní hospodářství. A máme kapitalismus, i když vládnou třeba levicové vlády.

Ostatně, jak už psal politolog Greg Albo: „Dostáváme neoliberalismus, i když volíme sociálně-demokratické vlády”.[4]

Nemáme socialismus, i když vládne sociální demokracie. A dobré je, že si pořád můžu vybrat, kde budu pracovat. Můžu si svobodně vybrat, jaké si koupím zboží. Ano, trh je velmi regulovaný. Pokud to však pomůže mírnit sociální napětí a udržet demokracii, nemůžu i jako pravičák vůbec protestovat. Což samozřejmě ale platí pouze tehdy, pokud to všechno, o čem tady mluvím, naopak sociální napětí neeskaluje a demokracii nepoškozuje.

Nikolas Dohnal, analytik a politolog, člen ODS, spolupracovník FinTag

Využité zdroje: [1] Heywood, A. [1994]. Politické ideologie. Praha : Victoria Publishing, str. 38 / [2] Pierson, P. [1995]. Dismantling the welfare state?: Reagan, Thatcher, and the politics of retrenchment. Cambridge University Press., str. 131 / [3] Esping-Andersen, G. (1990). The three worlds of welfare capitalism. Princeton University Press. / [4] Tento argument jsem rozvinul ve své diplomové práci: Dohnal, N. [2023]: Západoevropská pravice a sociální stát od druhé světové války po současnost [Diplomová práce, Masarykova univerzita]. Institucionální repozitář MU. 

44 KOMENTÁŘE

  1. Krásný článek, díky. Klidně bych se pod něj podepsal, přesně popisuje i mé pocity a dojmy, vč. faktologie.

      • Víte vy Češi, kdo vlastně jste? Kam patříte? Bílá hora, nekomentuji najděte si v Googlu. Okupace Němci , kolik Čechů hajlovalo. Únor 1948, kolik lidí řvalo Ať žije KSČ, Pak 1968, konečně něco na co můžeme být hrdí , ale zase Ať žije KSČ a pak, Letná miliony na letné demostrace, obrátíme kabáty , bylo vás 2,5 mega komoušů a STBáků, udávali jste se navzájem, práskači. Ať žije Havel, Ať žije kapitalismus,konec vlády jedné strany, Babiš. Děkujeme, přidává důchodcům, Babiš zloděj, Pětikolka hurá ta nás zachrání. Komunista na Hradě. Už víte kdo kam patří. Češi to asi neví. Pomlouvají toho, koho mu napovídají, ale za svůj názor se pořád bojí bojovat. Je mi líto hrdého Českého národa. Pořád máme v hlavě komunismus a udat třeba i svého souseda nebo známého i kvůli pětikačce. Litujme se Češi. A co ted vymyslíte Nutellu? Staňjuru v Opavě? Dozimetr , nebo zase strach z Babiše? Nebo strach z Kalouska v EP? Co teď. Kdo z vás řval Ať žije KSČ na 1. máje před rokem 1989. Přiznejte se.

  2. Autor pouze rozmělňuje známý fakt, že v západních společnostech prakticky vymizel rozdíl mezi pravicí a levicí. Přesněji mezi realizací politiky stranami, které se prezentují jako levice, resp. pravice. Verbálně se snaží odlišit, aby oslovily svůj elektorát, ale pokud získají důvěru většiny, provádí politiku, která je prakticky neodlišuje od protistrany.
    Je-li řeč o současné vládě, tak mě nijak nevzrušuje, že není dost pravicová, ostatně nesestavily ji jen pravicové strany. Co však mi vadí bytostně, je její amatérizmus. Ani po téměř dvou letech se člověk nemůže zbavit dojmu, že pětikoalici vítězství zaskočilo, nebyla na něj připravená a personálně a odborně vybavená. Když pak slyším různé Zahradily či Bendy, nabývám přesvědčení, že jsme se stali obětí podvodu. ODS ve skutečnosti nechtěla vládnout s Piráty, pětikoalice jí měla posloužit k získání výsledku, který by jí dával dobrou pozici pro povolební vyjednávání s Babišem. A ono se to zvrtlo.
    P.S. Mohl by ten titulek být česky?

    • Kde jste proboha přišel na ten hoax, že prý ODS sestavila pětikoalici aby měla dobrou pozici pro vyjednávání vlády s Bábišem?!

      • Slyšel jste něco o Mackově iniciativě v ODS těsně před minulými volbami a jakou měla podporu? Fialu zachránilo to, že pětikoalice získala ve volbách pohodlnou většinu mandátů a Babiš nepřistoupil na Zemanovo řešení. Zeman chtěl totéž s čím klausovsko-kmotrovské křídlo ODS kalkulovalo už před volbami – rozbít pětikoalici a dát se dohromady s Babišem. Výsledek voleb jim to překazil, ale výsledky vlády je nyní posilují. Nechme se překvapit, co bude a pokud byste se víc zajímal, co bylo, možná by vás řeči o hoaxu přešly.

  3. Jenomže Hitler nezačal rozdávat sociální dávky! Hitler svým voličům zajistil dostatek dobře placené práce! A to je ta cesta. Jasně, že máme sociální stát, když máme stejně drahé (a často dražší) potraviny, energie, bydlení atd. než západní země a přitom stále třetinové mzdy a platy! My potřebujeme vládu, která se dokáže porvat s nadnárodními společnostmi o těch sto miliard, co podvodně vyvádějí z provozů na našem území! Co je donutí upravit úroveň mzdových nákladů na průměr Evropy a přestat nás zotročovat! Ale to by volby musel vyhrát ekonom a fakt tvrdej chlap! Profesůrek to nezvládne, ani když mu pomůže traktorista a elektrikář.

  4. Pětikoalice si může dělat co chce a taky si dělá co chce. Má ve sněmovně převahu a vše si prosadí. Nyní jsou na vládu naštvaní důchodci(snížení valorizace),pracující(zvýšení daní),zemědělci(nejhorší podmímky v celé EU),školství a zdravotnictví kousek od stávky,úplně nejvíc do odnesli řidiči(zdražení dálniční známky,zrušení relativně čistého benzínu,zrušení velkého technického průkazu a nemožnost zjistit počet majitelů auta,drastické zvýšení pokut,najednou nelze jezdit bez postihu na oranžovou,zákaz předjíždění kamionů navzájem,nyní se chystá zákaz používání pneumatik s označením M+S,které platili za zimní mnoho desetiletí tak najednou jsou na zimu zakázané).Tato vláda je nevolitelná a tak už to má všechno na háku.Cíl je jeden a to poškodit všechny občany co nejvíc.Úplně nejvíc nasr..občany nákup munice na Ukrajinu a pro své občany nemají peníze. Raději bude zaveden zákon,že můžete být propuštěny bez důvodu z práce. Z této vlády je mi na blití!!

  5. Takový tendenční a podvodný článek na podporu vlády ODS a pětikoalice mohl napsat jen člen ODS, pan Dohnal. Snaží se tak obhájit naprosto demoliční a ultralevicovou politiku pětikoalice pod vedením ODS, a přímo v článku uznává jejich levicovou politiku se zdůvodněním, že to vlastně jinak nejde. Fiala však zatím stále tvrdí, jak je ODS pravicová, a přitom ji sám přebudoval na hyperkorektní levicovou stranu kvůli vlastizrádnému přiklánění k Bruselu. Jestli levicovou politiku voliči chtějí, ukazuje nyní historicky rekordně nízká podpora voličů. Voliči chtějí rozumnou politiku, ne levicovou, ale tu aktuální vláda ani Brusel nedělají, jen se před volbami snaží opět slibovat, co následně nesplní. Voliči však podruhé na jejich podvodné sliby neskočí.

    • Vážený pane , pokud by se měla vyplnit poslední věta vašeho příspěvku , tak by to byl zázrak. Zkuste mi prosím poradit když : Babiš – ne , SPD – ne , komančové – nikdy ,ODS – ne , Piráti – už nikdy , STAN – ne , ne , ne , Top 09 – ani náhodou , KDU – ne . Kdo zbývá? Možná pár populistických šílenců. Tak co s tím ?

      • Kdo, ten lídr přijde a všichni ho budou volit ať to bude dobře nebo ne. A to vše jen díky dnešní vládě. Nebudu se rozepisovat, zdejší fanatici ODS budou dělat vše aby se jejich strana nebo strany zase dostaly do vlády. ODS vždy vedla v trestné činnosti svých poslanců. Kde byla možná malá domů, tak to udělali. Babiš bude zřejmě u vlády po příštích volbách a to díky Fialovi a jeho vládě. On nemusí nic dělat, oni vše udělají za něj. Nejsem volič ANO a když se do příštích voleb neobjeví silný lídr, nikoho volit nebudu, protože se nikdo volit nedá – zatím.

  6. Pěkně napsáno. A můj dlouhodobý názor je, že lidé se mají dnes tak dobře ( i důchdci ), že mají čas na vymýšlení ” blbin ” ve smyslu – jak ta dnešní vláda všechny okrádá a my chceme víc.
    Myslím, že by se měla patřičně zvednout nezaměstnanost ( třeba na 10%), aby si každý vážil práce a pořád nefňukal. Lidé jsou rozmazlení a pořád chtějí něco z cizího ( různé dávky, dotace atd.). To by mělo skončit a každý ať se demokraticky a svobodně v rámci zákonů stará sám o svoji budoucnost.

    • Jak to myslíte chtějí z cizího? Já myslela z toho co odevzdaji! Takže máme odevzdat daně a držet hu.u? Oni si tam nahoře s nimi poradi. Ony ani ty dotace nejdou zadarmo, musí tam penize stát dat! Pak se přerozděli a ohnuty v zádech musíš děkovat! Nebo si opravdu myslíte, ze EU dá něco zadarmo???

    • Jak vidíme, tak pořád se najde pár dys.. nemocných fanatiků, kteří těmto vlastizrádcům věří. I když zvací dopis z pera Biľaka už harpyje Xena podepsala a pozvala zdrogované USA žoldáky do Česka. O podvodu za 400 mld kč s F-35 které Česko nikdy od agresora USA neuvidí je škoda napsat.

  7. Je pravda že tolik nenávisti ze všech stran nebylo nikdy. Speciálně k důchodcům. Tato společnost se zradikalizovala za poslední dva roky maximálně. Díky naší ukrajinské vládě. Děsí mě co bude dál. Pokud ovšem přežijeme.

  8. Nejsem vzdělaný politolog, jsem obyčejná ženská, co má už kus poctivého života za sebou, přesto bych chtěla vyjádřit svůj neodborný názor. Souhlasím s autorem, co se teoretických myšlenek týkajících se politologie týče. Problém současné vlády je ale právě v tom, že málokterý její člen má povědomí o tom, jak se v dnešním světě má provádět vláda věci veřejných. Bude-li plnými hrstěmi rozhazovat peníze všech jen někomu formou dotací (mám na mysli právnické osoby) a utahovat opasek sociálně potřebným, nechat se ovlivňovat rádoby poradci, kteří sledují pouze zájmy jistých vlivných skupin a ne veřejný zájem, nebude-li potírat všude přítomnou a narůstající korupci, těžko si získá přízeň voličů! Na druhou stranu, kdo z voličů by se nechoval stejně, kdyby měl možnost sedět na místě, kde by se rozhodoval, jestli se bude mít dobře on sám nebo ostatní!

  9. Autor článku se diví, že je vláda neschopná a při tom se bezostyšně hlasí k tomu, že ji volil. Po volbách jsem opakovaně tvrdil, že budeme mít vládu z nul. Marně. A nyní ji kritizují ti, co ji volili. A při tom je ani nenapadne, aby se aspoň omluvili těm občanům, kteří byli prozíravjší.
    Neuvěřitelné!

  10. Fialová vládo – jediná cesta k prosperitě: nelhat, nekrást a pracovat pro lidi, kteří vás živí. Ukrajinci a Rusové, kteří jsou bratři jako my a Slováci, ať si své problémy řeší sami. Vždyť vy nejste schopni řešit ani problémy ČR, natož zemí několikanásobně větších a bohatších.

  11. Pokud se vláda Petra Fialy chce profilovat jako vláda pravicová, tak proč zvyšuje daně? Pokud chce nejvíce příjmů získat z daní firem a občanů, potom si na rovině řekněme, že vláda Petra Fialy patří k těm nejlevicovějším, které jsme tu od roku 1990 měli.

  12. Bohužel, citovaná Margaret Thatcherová dělala vše pro rozhýbání ekonomiky, kdežto současná vláda ekonomiku brutálně podřezává. A to se v dlouhodobém horizontu vymstí. Přerozdělováním. dotacemi a daněmi nové bohatství nevznikne.

  13. Problém nejen tétovlády je neřešitelný. Prostě, nejsou peníze. Na důchody, na školství, na zdravotnictví, na zemědělství, na dálnice, na rychlostní železnice, atd. Stejné a vyšší ceny za zboží a třetinové platy lidí, nedostupnopnost bydlení, vylidňování vesnic, nedostatek léků, lékařů, zubařů atd. To nevyřeší ani pravice, ani levice. Prostě kapitaliusmus se v Česku neosvědčil. Jsme chudí a západ nás požírá prostřednictvím odvodu kapitálu z ČR. Nic nám tady nepatří, i ta voda kterou pijeme má zahraniční vlastník. Něco, lépe řečeno všechno je nějak šejdrem, dobře už bylo.

    • V roce 1990 byli naše platy ve srovnání s Německem nikoliv třetinové, ale dvacetinové. Pokud měl někdo doma auto, byla to škodovka, trabant nebo dacia a většinou dost stará. Ještě v devadesátých letech byl důchodce chudák. Běžte se podívat prosím dnes v ČR do jakékoliv cukrárny dopoledne, budete ráda, když si sednete, sedí tam jeden důchodce vedle druhého a užívají si kávy a zákusků a já jim to přeji, je to tak dobře.

  14. O kvalitě a erudici naší vlády svědčí jeden nejmenovaný ministr,který chtěl budovat
    závětrné elektrárny.Nevím,jestli je k smíchu nebo k pláči,ale každopádně je to katastrofa.

    • Tak tak. Jediná pravicová pol. strana ODS se stala členem vatikánské sekty Jidášů už za Péti kantýnského. Kdy s vězněm provedli supr podvod cír. restituce, právo mocně odsouzený trestanec zvedl ruku a odvezli ho zpět do basy. Kdepak byl bezpáteřní stalinista PR z ÚS ? zvaný pětitisícovka před pučem89. Dnešní hrůzovláda i se senátem to je děs. Premiér studovaný katolický teolog, to samo Výborný, olomoucký hnojař atd. I Tropkaři, Stánkaři jsou černok..ky. Stejně je tomu v EU, ze 722 eupos.anců je 520 černop..ků. Jak víme tak Vatikán podporoval fašismus i Ádu a žehnal jejich zbraním … vše jen pro svého boha Mamona

  15. Odkazy na pouhé 3 prameny staré 30 a více let jsou u “analytika” a “politologa” dost neobvyklé. Odkaz na vlastní diplomou práci je pak úsměvný.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here