Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zdicí robot WLTR bodoval v zahraničí. Z evropské robotické soutěže si přivezl druhé místo

O robotickém zdění už se mluví i v mezinárodním měřítku. Zdicí robot od Wienerbergeru, nově pojmenovaný WLTR, získal uznání během Evropského fóra robotiky (ERF). Odnesl si druhé místo v soutěži euRobotics Technology Transfer za svůj přínos a uplatnění technologií mezi akademickou a průmyslovou sférou.

Wienerberger má s WLTRem velké plány. Již letos na stavby přibudou další roboti z první sériové výroby.

„Dlouhé období vývoje, testů a příprav jsme zakončili oficiálním potvrzením vědeckého panelu v čele s Dr. Wernerem Krausem (Head of Robotics @ Fraunhofer IPA, Stuttgart). Jsme právem pyšní, že naše české řešení má globální vliv na udržitelné stavitelství,” říká Jaromír Sadloň, ředitel firmy GreenBuild, dceřiné společnosti Wienerberger, která zaštiťuje poskytování robotů na českém trhu.

Ceny se předávaly v rámci třídenního Evropského fóra robotiky v italském Rimini, které je jednou z největších a nejvlivnějších událostí pro komunitu robotiky a umělé inteligence v Evropě. Robot WLTR bodoval v soutěži euRobotics Technology Transfer Award 2024 v oblasti přenosu a uplatnění technologií mezi akademickou a průmyslovou sférou.

„Dlouholeté úsilí stát se lídry v oblasti inovací a robotizace ve stavebnictví ocenila i zahraniční soutěž. Je skvělé, že jedinečný český projekt robotického zdění má potenciál plně proniknout na trh stavebnictví nejen v České republice, ale také na světové úrovni. Ve Wienerbergeru věříme, že se trh na zdicího robota rychle adaptuje a pomůže řešit klíčové otázky spojené se segmentem stavebnictví. Primárním cílem implementace WLTRa na trh je rychlejší proces zdění, udržitelnější stavební procesy, ale také řešení dlouhodobého problému nedostatku kvalifikované pracovní síly na stavbách,” říká Petr Magda, jednatel a komerční ředitel společnosti Wienerberger.

Zdicí robot má své jméno

KM robotics logo

Zdicí robot od Wienerbergeru má nejen úspěchy v zahraničí a rozrůstá se o další pomocníky. Nově mu společnost vybrala také jméno. „Přemýšleli jsme, jaké jméno by mohlo našeho robotického pomocníka nejvíce vystihovat. Nicméně jsme se rozhodli pro pojmenování, které otevírá cestu kreativnímu myšlení. Vybrali jsme více technický název WLTR, pod kterým si lze představit různé spojitosti. Od stavebních zařízení přes zdicí postupy až po novinky v oblasti robotiky. Naším cílem je, aby od počátku WLTR inspiroval a rozvíjel představivost o jeho využití ve stavebním průmyslu po celém světě,” doplňuje Jaromír Sadloň. Letošní stavební sezóna pro WLTRa začíná již v následujících prvních jarních dnech, kdy se blíží jeho nasazení na první stavbu tohoto roku.

Více informací na www.wienerberger.cz.


Wienerberger s.r.o.
logo Wienerberger s.r.o.

Skupina Wienerberger AG představuje největšího světového výrobce cihel Porotherm a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny Tondach v Evropě. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení. V ČR působí společnost ...

 
 
Reklama