Květoslav Šimek
28. března 2024 • 04:30

Když se v Česku stahovala ztráta 0:3 na zápasy. Obrat se povedl jen jednou

Vstoupit do diskuse
1
  • Otočky sérií z 0:3. Táta Hrachovina ji v bráně zažil, přepíše syn historii?Otočky sérií z 0:3. Táta Hrachovina ji v bráně zažil, přepíše syn historii?FOTO: Koláž iSport.cz

    Otočit sérii na čtyři vítězné zápasy ze stavu 0:3 se v historii českého extraligového play off zatím nepovedlo nikomu. Blízko byli hokejisté Znojma, Sparty a Vítkovic. Stejně jako teď borci z Českých Budějovic, kteří se dokázali ve čtvrtfinále proti šampionům z Třince vyhrabat z hluboké díry a srovnat sérii na 3:3, před sebou měli sedmý boj o všechno. Nezvládli jej. Na českém území tento kousek předvedla pouze Opava v baráži proti Znojmu v roce 1998, jehož barvy tehdy hájil i gólman Petr Hrachovina. Táta budějovického brankáře Dominika. Jak s historií ve čtvrtek zacvičí Motor ve Slezsku? A jak vypadaly předchozí vzdory z 0:3 na 3:3 a komu ve světě se velké manko obrátit povedlo?

  • 1998 - Opava - Znojmo 4:3 (baráž o udržení v lize)

    Duely v sérii: 1:4, 1:3, 2:3, 4:1, 6:4, 3:2p, 6:0

    Opavané skončili v lize poslední, z 52 zápasů vyhráli jen sedmkrát. V baráži o udržení hráli se Znojmem. Začali dvěma domácími prohrami a těsně prohráli i venku. V tu chvíli byli prakticky z elitní soutěže venku, ale ještě se zvedli, vyhráli čtyřikrát v řadě. Obránce Patrik Hučko si v sedmi zápasech připsal devět bodů (2+7).

    Klíčový byl šestý zápas ve Znojmě. Orli v něm rychle prohrávali 0:2 a brankáře Pavla Faltu po první třetině nahradil Petr Hrachovina, táta aktuálního budějovického gólmana. V poslední části domácí po gólech Jiřího Hradeckého a Milana Kastnera srovnali, jenže prodloužení v čase 61:41 rozhodl opavský Michal Tomek. Sedmý zápas doma už Slezan ovládl suverénně 6:0. V elitní soutěži pak Opavané vydrželi ještě rok, poté licenci prodali do Havířova. Znojmo do ligy postoupilo v roce 1999 a hrálo ji deset let.

  • 2007 - Pardubice -  Znojmo 4:3 (čtvrtfinále)

    Duely v sérii: 5:2, 2:0, 3:0, 1:3, 0:2, 1:2, 5:0

    Pardubičtí si šli za pohodovým postupem, z prvních tří duelů dvakrát vyhráli s nulou. „Atmosféra v kabině byla po třetím vítězství hodně uvolněná, přiznám se, že tam padaly věty jako: zítra to vyhrajeme, dáme si trošku volno a odpočineme si do dalšího kola. Ale realita byla úplně jiná,“ líčil pardubický útočník Peter Pucher pro Aktuálně.cz. Sérii pamatují i dva současní zástupci Třince. Za Znojmo tehdy hrával Martin Růžička a do brány se v prvním utkání na 13 minut dostal i Jaroslav Kameš, aktuální trenér brankářů Ocelářů.

    Znojemští sérii srovnali na 3:3, jenže v Pardubicích je v sedmém duelu vynuloval skvělý Ján Lašák a hattrickem sestřelil Petr Sýkora (5:0). „Před sedmým zápasem doma jsme ale byli opravdu hodně nervózní, spadlo to z nás až díky dvěma gólům na konci první třetiny,“ oddechl si Pucher. Mimochodem, za Znojmo hrával i Pavel Selingr, který byl u obratu z 0:3 na 4:3 v Opavě.

    Pardubice v roce 2007 málem promarnily vedení 3:0 v sérii proti Znojmu Pardubice v roce 2007 málem promarnily vedení 3:0 v sérii proti ZnojmuFoto Profimedia.cz

  • 2021 - Sparta – Liberec 3:4 (semifinále)

    Duely v sérii: 1:5, 1:3, 2:3p, 5:0, 3:2p, 3:2p, 1:2

    Favorizovaná Sparta, nejlepší tým základní části, rozjela semifinále mizerně. Chytila se až ve čtvrtém duelu v Liberci. Dres s rudým S tehdy oblékali i obránce Adam Polášek, současný obránce Třince, a útočník Lukáš Pech, opora Budějovic. V pátém a šestém semifinále se Pražané zachránili v prodlouženích, vítězné góly trefili Michal Řepík (81:00) a Jan Košťálek (77:23). Jenže sedmý zápas doma Sparta ztratila 1:2.

    Kvůli covidovým restrikcím se hrálo bez diváků. „Vynikající série proti nejlepšímu týmu základní části, kvalitní hokej, rozhodovaly maličkosti, třikrát se šlo do prodloužení,“ glosoval vítězný trenér Patrik Augusta. „Jedinou kaňkou na tom všem bylo, že to nemohli vidět diváci v arénách.“ Zajímavostí bylo, že tým poražených vedl Miloslav Hořava, který byl jako trenér Znojma i u neúspěšného obratu v roce 2007.

    Trenér Sparty Miloslav Hořava byl po vyřazený svého týmu pořádně nabroušený Trenér Sparty Miloslav Hořava byl po vyřazený svého týmu pořádně nabroušenýFoto Dominik Bakeš / Sport

  • 2023 - Vítkovice – Mountfield HK 3:4 (semifinále)

    Duely v sérii: 0:1sn, 2:3p, 2:4, 2:1, 3:2p, 2:1p, 1:2p

    Možná nejvyrovnanější play off série v historii. Jednou rozhodovaly nájezdy a hned čtyřikrát se prodlužovalo. Přičemž šesté semifinále v Hradci Králové se protahovalo hned čtyřikrát! V rekordním čase 138:51 tehdy o vítkovickém vítězství 2:1 rozhodl Dominik Lakatoš. „Nikdo nechtěl udělat chybu, když hrajete třetí čtvrté prodloužení, tak je to fyzicky strašně náročné, už tam ani nebyl pohyb, vymizely kontakty,“ líčil šťastný střelec.

    Ani Ostravané ovšem obrat nakonec nedotáhli. Doma padli, jak jinak, v prodloužení 1:2, vítěznou trefu si z přesilovky připsal Oliver Okuliar v čase 77:26. „V kabině jsme se bavili o tom, že když už jsme překonali jeden historický rekord (nejdelší zápas českého play off), tak si půjdeme i za historickým obratem. Bohužel se to nepovedlo,“ dodal vítkovický brankář Aleš Stezka.

    Vítkovičtí hokejisté oslavují vítězství, díky kterému srovnali semifinále z 0:3 na 3:3 Vítkovičtí hokejisté oslavují vítězství, díky kterému srovnali semifinále z 0:3 na 3:3Foto Michal Beránek / Sport

  • Úspěšné obraty z 0:3 na 4:3 v zahraničí

    NHL:
    2014 - Los Angeles - San Jose (1. kolo)
    2010 - Philadelphia - Boston (semifinále)
    1975 - NY Islanders - Pittsburgh (čtvrtfinále)
    1942 - Toronto - Detroit (finále Stanley Cupu)

    Švýcarsko:
    2022 - Zug - Curych (finále)
    2022 - Davos - Rapperswil (čtvrtfinále)
    2006 - Lugano - Ambri-Piotta (čtvrtfinále)

    Slovensko:
    2011 - Trenčín - Slovan (čtvrtfinále)
    2008 - Trenčín - Martin (čtvrtfinále)

    KHL:
    2015 - Petrohrad - CSKA (semifinále)

Vstoupit do diskuse
1
Finále
Články odjinud


Články odjinud