Julinka (3) přežila popáleniny na 60 procentech těla: Dostala umělou kůži! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Julinka (3) přežila popáleniny na 60 procentech těla: Dostala umělou kůži!

Julinka se už směje.
Julinka se už směje. (Foto Aha! – D. Malík, M. Golobrodska, FN Královské Vinohrady)

Zázrak. Tak lékaři popisují přežití Julinky (3), která na sebe před dvěma roky v zvrhla deset litrů vroucí vody a měla popáleniny na 60 procentech těla. Nyní ji v pražské vinohradské nemocnici voperovali speciální umělou kůži až z Austrálie.

Julia, která pochází z vesnice u ukrajinského Lvova, se zranila krátce poté, co na Ukrajinu zaútočilo Rusko. Nemocnice byly plné uprchlíků, zdravotníci přetížení a takhle těžkým případem si neuměli poradit. A tak požádali o pomoc české kolegy. I když šance, že holčička přežije osmnáctihodinovou cestu nebyla vysoká, kdyby zůstala na místě, s jistotou by zemřela. Lékaři v Česku tehdy dokázali holčičku zachránit. Nyní se Julie do Prahy vrátila, aby jí mohli místo zjizvené tkáně voperovat speciální umělou kůži.

 

Klinika popáleninové medicíny Fakultní nemocnice Královské Vinohrady ji ve střední a východní Evropě použila vůbec poprvé. Firma z Austrálie, která ji vyrábí, ji nabídla coby dar. „Jizvy u dětských pacientů nerostou tak rychle jako celé tělíčko. Materiál, který voperujeme, si můžeme představit jako podložku, která umožní vznik elastické tkáně,“ vysvětlil docent Robert Zajíček, přednostu kliniky popálenin. Při operaci, kterou na Vinohradech provedli v úterý, asistoval i Vasyl Savčyn (64), vedoucí popáleninového centra Oblastní nemocnice Lvov, aby mohl získané zkušenosti uplatnit na Ukrajině. Tam se vrátí i Julie. „Budou potřeba ještě další operace, ale nejdůležitější je, že holčička žije,“ říká Savčyn.

V těle se rozpadne

Umělá kůže BTM Polysorb je unikátní materiál, který zabrání infekci a umožní tělu vytvořit si vlastní kolagenová vlákna. Pak se v těle rozpadne. Bez něj by popálené dítě trpělo velkými bolestmi, mělo omezený pohyb v místech, kde bylo popálené. Popáleninová klinika Fakultní nemocnice Královské Vinohrady ji voperovala nejen Julii, ale i ještě jednou malému českému pacientovi.

 



Přečtěte si
Uživatel_5695218
31. 3. 2024 • 19:49

To není skoro milion, ale skutečný milion, ne-li víc. Je to čím dál horší.
Nutela tuto republiku s pomocí PP a spol. pohřbí

bella.
28. 3. 2024 • 22:46

Já bych řekla, že dítě má matka hlídat dvojnásob když je válka.
Jinak co říct ?! Zde dáváme dohromady Ukrajince a sami čekáme .Ukrajinci si měli přivézt i svoje doktory , ti naši nestíhají skoro milion lidí navíc. Ale možná by ti ukrajinští nezvládli medicínu naši.Jen si hezky nalejme čistého vína, nejsme všichni Nutella !

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.