Velikonoční rádce: Jak snadno loupat vajíčko | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Velikonoční rádce: Jak snadno loupat vajíčko

Velikonoční vajíčka
Velikonoční vajíčka (iStock)

Velikonoce jsou za dveřmi! Než začnete chystat vejce pro koledníky, pročtěte si rady Aha! Dozvíte se, jak vejce uvařit, aby nepraskla, a hlavně, aby se pak dala snadno oloupat.

﷯Důležitá je pokojová teplota Nikdy nedávejte vejce z lednice rovnou do vroucí vody. Došlo by totiž k prudkému teplotnímu šoku a skořápka by popraskala. Vejce proto vyndejte z chladničky s předstihem (alespoň 30 minut před vařením), aby měla pokojovou teplotu. Do hrnce nalijte vodu a osolte ji (alespoň 5 lžic soli na litr vody). Přidejte lžíci octa, která zamezí, aby žloutky ztmavly. Vejce vložte do připravené studené vody a přiveďte k varu, plotýnku pak ztlumte, aby voda lehce pobublávala, a vařte ještě 10 minut.

Šup s nimi k ledu Jakmile vejce uvaříte, dejte je do ledové vody (ideálně do misky se studenou ﷯vodou a ledem). Právě zchlazení šokem přispěje k snadnému loupání skořápky.

Samoloupací metoda

Vejce můžeme oloupat tzv. samoloupací metodou. Ta spočívá v tom, že si vezmeme sklenici (ideálně uzavíratelnou) o objemu cca 300 ml a naplníme ji do třetiny studenou vodou. Vložíme do ní vejce, hrdlo zakryjeme (víčkem nebo dlaní) a nad dřezem několikrát se sklenicí silně zatřeseme. Skořápka ve vodě odpadne a vejce bude čistě oloupané. Skořápka by během toho měla z vejce opadat. Pokud chcete oloupat víc vajec najednou, dejte je do uzavíratelné krabičky, naplňte ze třetiny vodou, zavřete a několikrát zatřeste.

Záleží na stáří

Na snadné loupání má vliv nejen vaření a následná ledová lázeň, ale i stáří vejce. Čím starší, tím hůř se skořápka loupe. V obchodech bychom neměli koupit žádná vejce, která by se prodávala déle než 7 dní před uplynutím data minimální trvanlivosti (nejdéle se totiž smí prodávat 21 dní po snášce). Trvanlivost vajec po snášce je maximálně 28 dní.

Domácí test

Netušíte, jak stará vejce v ledničce máte? Zkuste si jednoduchý domácí test čerstvosti. Připravte si mísu s vodou a vejce do ní ponořte. Čerstvé vejce má malou vzduchovou bublinu, takže po ponoření do vody klesne na dno. Starší (cca týden od snášky) se ve vodě vznáší a nejstarší (zhruba po třech týdnech od snášky) plave na hladině.

Záhada bílé skořápky

Bílá vejce jsou v období Velikonoc žádaným zbožím, vynikají totiž na nich dekorativní barvy. Čím je vlastně daná barva skořápky? Je ovlivněná pigmentací, která se ukládá během tvorby vajec. Typ pigmentu se u plemen slepic liší, všechna vejce jsou při svém zrodu bez výjimky bílá. Až postupem času se začínají zbarvovat do patřičné barvy. Na hnědé zbarvení má vliv červený pigment z krve a žlutý ze žluči. Bílá vejce žádný pigment nemají. A jak poznat slepici, která snáší bílá vejce? Napovídá to barva ušního lalůčku. Slepice s červeným většinou snáší hnědá vejce, zatímco slepice s bílým bílá – nejčastěji jsou to plemena jako leghornky nebo vlašky.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.