Hlavní obsah

Architekti upravili zastaralý byt pro nadšenou kuchařku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se paní Flávia obrátila na architekty se žádostí o rekonstrukci a úpravu svého bytu v Sao Paulu, měla celkem jasnou představu. Jakožto nadšená kuchařka, která navíc ráda pořádá večírky, si přála, aby se centrem celé domácnosti stala kuchyň. A to se jí splnilo.

Foto: Maura Mellová

Velkou kuchyň architekti propojili s obytnou zónou a vytvořili na stěnách dost prostoru pro výstavu sbírky fotografií včetně portrétu afghánské dívky od Steva McCurryho.

Článek

Tento byt s užitnou plochou 160 m2 je ve čtvrti Jardim Paulist a jako mnoho podobných měl ještě původní dispozici ze 70. let, kdy byl dům, v němž se nachází, postaven. Měl velkou prádelnu a hodně členitý půdorys. Potřebám moderní mladé ženy žijící bohatým společenským životem něco takového nemohlo zdaleka vyhovovat, a tak se obrátila na architekty z ateliérů Iná Arquitetura a Goiva Arquitetura.

Ti pro svou klientku vytvořili domov, jenž má velkou, příjemnou kuchyň propojenou se společenskou částí bytu. Tzv. obslužná část bytu zahrnující prádelnu byla zmenšena na nezbytné minimum. Přesto se do ní vešly skříně, pracovní plocha, pračka a toaleta. Vše ostatní šlo ve prospěch kuchyně.

Ta se může nově pochlubit velkorysou pracovní plochou, ostrůvkem s barovými židličkami, prostorem pro přípravu potravin, úložnými prostory a vinotékou.

Úpravou dispozice bytu získala rodina prostor k nadechnutí a děvčata i růžovou kuchyň

Tipy a trendy

Velká víceúčelová místnost propojující jídelní a obytnou zónu má ve druhé jmenované části televizi, krb a je celá obklopená uměleckými díly. Jako sběratelka fotografií si majitelka přála mít doma galerii, kde by se mohla hostům pochlubit svou vášní. Soukromá expozice začíná u vchodu, v tmavě modré hale a rozprostírá se po celém bytě. V chodbě vedoucí do ložnic tvoří kulisu pro černobílé fotografie táflování v jemných růžových tónech.

„Myslím, že dialog mezi architekturou, interiéry a designem tu zafungoval velmi dobře, protože celý byt působí jednotným a zároveň osobitým dojmem. Fláviina sbírka uměleckých děl a nábytku jistě hodně přispěla k výsledku projektu,“ říká architektka Karen Evangelistiová.

Proměnou prošla i soukromá část bytu. Zde původní dvojici ložnic architekti spojili do jedné, která slouží jako hlavní, jejíž součástí je ovšem i šatna. Architekti svou pozornost poté upřeli na koupelny. Novinkou je pohodlně zařízená koupelna s vanou a velkorysým sprchovým koutem.

Pro třetí z ložnic měla majitelka vymyšlený jiný způsob využití. Nově je z ní kancelář, kterou lze využívat i jako pokoj pro návštěvy. Proto s ní sousedí druhá koupelna.

Architekti v bytě využili spoustu dřevěných prvků, jež přidávají ke světlým tónům v místnostech kouzlo a kontrast. Téměř ve všech místnostech (s výjimkou koupelen a prádelny) je položena dřevěná podlaha, která tak hezky sjednocuje kuchyň s obývací zónou. Pro nenápadné zdůraznění detailů pak architekti zvolili neutrální barvy.

Temně modrá barva dodává hale před výtahem a vstupní místnosti příjemně poetickou atmosféru, kterou umělecká díla vyžadují. Zbytek bytu je již zařízen spíše ve světlých tónech. V kuchyni je to bílá barva se světle modrými skříňkami a vinotékou v přírodní barvě dřeva. Chodba vedoucí do obývacího prostoru a ložnice je ozvláštněna již zmiňovaným růžovým dřevěným táflováním.

Punc noblesy a luxusu dodávají interiéru svítidla, kování a další designové detaily ve zlaté barvě. „Protože klientka má velmi ráda umění a design, vybrali jsme jednotlivé kousky na základě dostupného prostoru, ale také s ohledem na její přání mít originály – mezi nimi je tak například křeslo Tete a stolička Mocho od Sérgia Rodriguese a příborník od Fernanda Jaegera. To vytvořilo atmosféru, která je do značné míry vlastní paní Flávii i nám,“ uzavírá architekt Marcos Mendes.

Anketa

Krášlíte svůj domov také obrazy a fotografiemi?
Ano, také
81,2 %
Jen obrazy
11,8 %
Jen fotografiemi
2 %
Ne, ani jedním
5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 346 čtenářů.

Designér vnesl klientům do obývacího pokoje kus džungle

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Architekti, Projektové práce

Reklama

Související články

Jedna zahrada nabízí tři různé světy

Tři různé části jakoby ze tří různých světů nabízí zajímavá zahrada obklopující vilu v brazilském státě São Paulo. Mají také tři zcela odlišné funkce, které...

Výběr článků

Načítám