Hlavní obsah

Nezmeškejte výběr pohledávek, varuje správkyně zkrachovalé Sberbank

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří věřitelé zkrachovalé Sberbank CZ si v tomto kole zatím o výplatu svých pohledávek nezažádali, čas přitom mají jen do poloviny dubna. Pokud si je nestihnou v termínu vybrat, dostanou je mnohem později, varuje insolvenční správkyně banky Jiřina Lužová.

Foto: Archiv Jiřiny Lužové, Novinky

Insolvenční správkyně Sberbank CZ Jiřina Lužová

Článek

Od poloviny března si mohou věřitelé banky žádat o 95 procent svých pohledávek. Kolik jste jim zatím vyplatili?

Do tohoto úterý si věřitelé vybrali přibližně sedmdesát pět procent svých pohledávek, tedy více jak 41 miliard korun. Zbývá tedy něco okolo 16 miliard. Čekala bych, že budeme na vyšším čísle, ale musíme brát v potaz, že si jsou věřitelé vědomi, že mají ještě čas.

Obce vyhlížejí první peníze ze Sberbank. Půjdou na bazén či silnice

Domácí

Ale rozhodně by to neměli nechávat na poslední chvíli. Pokud by si peníze nestihli v termínu vybrat, museli by být zahrnuti až do závěrečného rozvrhu. To by znamenalo, že by je dostali podstatně později. Apeluji tedy na věřitele, kteří si o své peníze dosud nezažádali, aby to neodkládali a učinili tak co nejdříve.

Kdo si o ně ještě nezažádal?

Většinou se jedná o ty věřitele, kterým v bance uvízl menší objem peněz. Velká část je třeba těch, kteří mají pohledávku v nižších stovkách nebo tisících korun.

Proč myslíte, že si peníze někteří ještě nevybrali?

Právnické osoby, případně lidé pobývající v zahraničí, si musí připravit některé další dokumenty, například výpisy z rejstříků či ověřené plné moci, což jim může nějakou dobu trvat.

Jak mají vůbec lidé a firmy při žádosti o peníze postupovat?

Pro uplatnění nároku není nutné nic vyplňovat či se hlásit nebo registrovat u Sberbank CZ. O výplatu může zažádat osoba, která předloží požadované dokumenty a uvede, na jaký účet v České republice požaduje výplatu převést.

V případě výplaty na pobočce Komerční banky musí věřitel nebo osoba, která za něj jedná, předložit platný doklad totožnosti a další dokumenty, které jsou detailně popsány na webových stránkách Komerční banky. Jde například o dokumenty prokazující oprávnění jednat za právnickou osobu či dokumenty prokazující jejího skutečného majitele.

Kolik vlastně v tomto kole vrátíte věřitelům?

Téměř 57 miliard korun. Věřitelé, kteří si navíc po pádu banky v únoru 2022 požádali o své vklady, dostanou navíc úrok z prodlení, který nabíhal od doručení žádosti až do prohlášení úpadku, k čemuž došlo 26. srpna 2022. Ten je ve výši 11,75 procenta per annum. To jsou řádově jednotky miliard. Pro některé věřitele i ze třetí skupiny to tedy znamená, že dostanou rovnou všechny své peníze a čeká je ještě navýšení o úrok.

Zbytek peněz do sta procent se tedy ještě vyplatí? Všem?

Sto procent svých pohledávek, tedy 95 procent teď a pět procent později, dostane první a druhá skupina věřitelů. To je především Garanční systém finančního trhu, který vyplácel vklady pojištěné ze zákona. Pak jsou to fyzické osoby a malé a střední podniky.

Co se týče třetí skupiny, tedy krajů, měst, obcí a větších firem, nechci se zavazovat, že dostanou sto procent, ačkoliv věřím, že tomu tak bude. Počítat ale mohou s více než 95 procenty.

A kdy by to mohlo zhruba být?

Po vyplacení částečného rozvrhu budu pokračovat v krocích směřujících k ukončení insolvenčního řízení. Zejména se budu muset vypořádat s více než stovkou incidenčních sporů. Tyto spory iniciovali věřitelé, jejichž pohledávka byla v insolvenčním řízení ze strany insolvenčního správce popřena. Pak musíme mimo jiné připravit další přezkum dosud nepřezkoumaných pohledávek, konečnou zprávu a provést konečný rozvrh. Takže výplata zbývající částky by mohla proběhnout v řádu několika málo let. Termín je těžké nyní odhadnout, jelikož je mimo moji kontrolu.

Jiřina Lužová

Vystudovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Advokátní praxi se věnuje od roku 1994. Od roku 2009 se specializuje na obor insolvenčního práva a je i insolvenční správkyní se zvláštním povolením.

Obavy expertů se naplnily, Českem se opět šíří bankovní trojský kůň

Bezpečnost

Reklama

Výběr článků

Načítám