Denník N

Putin buď verí tomu, čo hovorí, alebo mu došli nápady

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Myšlienka, že Islamský štát prijíma rozkazy od židovského prezidenta európskeho štátu a že jeho aktéri sú pešiakmi amerických bábkovodičov, nebude v boji proti terorizmu najužitočnejšia.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je americký historik

V piatok 22. marca štyria muži spojení s Islamským štátom zaútočili na civilistov v koncertnej hale Crocus City Hall neďaleko Moskvy. K zodpovednosti za hroznú masovú vraždu sa prihlásil Islamský štát, ktorý taktiež zverejnil videá zaznamenávajúce útok z pohľadu teroristov (nesledujte ich, prosím). Rusko neskôr zadržalo štyroch mužov, ktorí sú zrejme páchateľmi.

Želanie otcom myšlienky

Rusko je už nejaký čas zapletené do boja s Islamským štátom. Súperia v celej Afrike o zdroje, Rusko od roku 2015 bombarduje Sýriu. Všetci štyria obvinení sú Tadžikovia, ktorí sú v Rusku vystavení diskriminácii.

Toto sú fakty, ktoré treba ďalej overovať a interpretovať – a sú vo svojej podstate nepredvídateľné, čo sú fakty vždy. Čo však bolo úplne predvídateľné (a tiež predvídané), bolo, že bez ohľadu na fakty Putin a jeho propagandisti zvalia vinu za útok na Ukrajinu a Spojené štáty. Ak sú vinní Ukrajina a Západ, potom ruské bezpečnostné služby nemusia vysvetľovať, prečo sa im nepodarilo zastaviť islamských teroristov, ktorí zabili toľko Rusov, pretože islamský teror sa z príbehu vytráca. No a ak sú na vine Ukrajinci, potom sa zdá, že to ospravedlňuje vojnu, ktorú Rusko vedie proti Ukrajine.

Ruskí predstavitelia uvádzajú ako argument veľmi nepriamy dôkaz: auto s teroristami zastavili pri Briansku, ktorý leží na západe Ruska a blízko Ukrajiny, čo znamená, že štyria Tadžici v Renaulte mali v úmysle prekročiť ukrajinskú hranicu, čo znamená, že mali ukrajinských podporovateľov, čo znamená, že išlo o ukrajinskú operáciu, čo znamená, že za ňou stáli Američania. Tu je však želanie otcom myšlienky. A séria asociácií nemá žiadny faktický základ.

Podozriví boli zadržaní v aute neďaleko západoruského mesta Briansk. Zdá sa, že toto je pravda. Prvá verzia príbehu bola, že mali namierené do Bieloruska, čo by vzhľadom na trasu dávalo väčší zmysel. Každý, kto pozná miestne pomery, by povedal niečo s ešte väčšou výpovednou hodnotou. Vďaka špeciálnym vzťahom medzi Ruskom a Bieloruskom je rusko-bieloruská hranica priepustná. Keď sa dostanete do Bieloruska, je relatívne ľahké prejsť do Európskej únie, pretože bieloruský režim umožňuje pašovanie ľudí do Litvy a Poľska. Štyria Tadžici by boli v tomto zmysle v Bielorusku vítaní. Mali by slušnú šancu zaplatiť pašerákovi, aby ich dostal do schengenskej zóny, a tak by unikli.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Útok v Moskve

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie