Hlavní obsah

Zapuštěným bazénům nevadí malá ani svažitá zahrada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je nejvyšší čas vybrat bazén. Na zahradě ho v létě oceníte, až budou vedra a v rybnících sinice. Víte, kam ho umístit, jaké jsou možnosti ve výběru materiálů a co je trendy? Pokud se rozhodnete pro zapuštěnou variantu, je to investice na mnoho let. Nakupovat je proto třeba s obzvláštní pečlivostí a rozvahou.

Foto: Mountfield

Keramický bazén Compact je vyroben z materiálu, který neoxiduje, nekřehne, je tvarově a tepelně stálý, velmi odolný vůči mechanickému poškození

Článek

Volba místa je zásadní a řídí se určitými pravidly. Hledejte zónu, kam nejvíce dopadají sluneční paprsky a kde zároveň máte dostatek soukromí. Zkontrolujte, zda v blízkosti není listnatý strom, a myslete i na bezprostřední okolí. Určitě chcete mít u vody posezení a relaxační lehátka.

Jestliže máte atypický pozemek a jste omezeni prostorem, nezoufejte. I tady odborník poradí s vhodným tvarem, technologií a vybavením.

Zapuštěný bazén

Bazén, zejména ten zapuštěný, s námi bude mnoho let a zvolit správný typ znamená dlouhodobou spokojenost. Trh nabízí bazény skimmerové nebo přelivové.

Víte, jak postavit nadzemní bazén a co všechno k němu budete potřebovat?

Jak na to

Skimmerový bazén: navazuje na dlažbu nebo částečně vystupuje nad terén. Voda je odváděna lokálně pomocí tzv. skimmeru.

Přelivový bazén: jeho kouzlo je ukryto v tzv. napnuté hladině. Voda v bazénu sahá až po samotný horní okraj a tvoří tak s okolním terénem rovinu. Bezproblémová cirkulace a filtrace vody je v něm zaručena i bez potřeby vyrovnávací nádrže.

Zastřešení rovná se komfort

Uniknout by nám neměla ani volba zastřešení. Důležitá je bezpečnost, zvláště v domě s domácími mazlíčky a dětmi. Také chrání bazén před znečištění prachem, pylem, padajícím listím. Díky tomu je pak menší práce s údržbou čistoty vody.

Zastřešení snižuje náklady na údržbu bazénu: voda se méně odpařuje, není třeba ji dopouštět a výrazně pomáhá k teplejší vodě v bazénu. V kombinaci s tepelným čerpadlem prodloužíte koupací sezonu až o 7 měsíců. Vybrat lze jednoduché řešení s nízkým profilem až po prostorné podchozí typy.

„Trendem jsou terasová pochozí zastřešení, která po zavření umožňují plochu bazénu využít třeba k posezení,“ říká Daniel Bareš ze společnosti Albixon.

Přehled materiálů

Jaký bazén zvolit? Možností je hned několik, bazény se totiž navzájem liší po konstrukční stránce, dále technologií i použitými materiály.

Velmi oblíbené jsou např. keramické a sklolaminátové bazény. „Mají mimořádně dlouhou životnost, jsou monolitické, a nejsou tedy zeslabeny žádným svarem jako třeba bazény plastové,“ vysvětluje Bohdan Bláha ze společnosti Mountfield.

Dále můžeme volit bazény s fólií, nerezové, plastové.

Fóliové: jsou vypláštěny těžkou fólií, nabízejí možnost přizpůsobit tvar a barvu dezénu, výhodou je rychlá instalace. Minusem je náchylnost k poškození ostrými předměty a UV zářením. Proto vybírejte jenom kvalitní materiál od prověřeného dodavatele.

Nerezové: znamenají moderní design a luxus. Jsou odolné vůči poškození a UV záření, v případě použití slané vody počítejte s náročnější údržbou, jinak hrozí koroze.

Plastové: výhodou je pestrá paleta tvarů a velikostí. Je to cenově dostupná varianta, plast jako hladký materiál nabízí i snadnou údržbu.

Jak velký?

Obvykle mají bazény velikost 3 × 6 nebo 4 × 8 m. Pokud máte menší pozemek nebo komplikovaný terén, nebojte se. I v malém bazénu si zaplavete. Řešením je protiproud, který vás hezky dostane do kondice.

Jak žít přátelsky s vodou?

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej bazénů, Prodej zastřešení bazénů

Reklama

Související témata:

Související články

Bezpečné okolí bazénu sníží riziko úrazu

U bazénu trávíme velkou část léta, takže prostoru v jeho blízkosti věnujeme zvýšenou pozornost. Podstatná je spolehlivá a komfortní pochozí zóna, která by měla...

Kdy je čas na odzimování bazénu? Právě teď

Čas na odzimování bazénu nastává v době, kdy minimální noční teploty vzduchu už trvale neklesají pod bod mrazu a teplota vody v bazénu se pohybuje někde mezi...

Když bazén, tak nejen pozemku na míru

Bazén může přeměnit vaši zahradu na oázu, v níž najdete útočiště v horkých letních dnech. Se zastřešením ještě i na podzim. Pokud si chcete užít už tuto...

Výběr článků

Načítám