Hlavní obsah

Pět velkých problémů, které v sexuálním životě trápí generaci Z

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávno získaná data ukazují, že generace Z, tedy lidé narození v letech 1997 až 2012, jsou méně aktivní v oblasti sexu než kterákoliv generace předešlá. Proč tomu tak je? Mezi možné důvody patří podle odborníků zvýšené používání mobilních telefonů, účast na sociálních médiích, život ve vysoké úrovni stresu. Problémy s psychikou a stále také dopady pandemických opatření, která zabránila této generaci hledat lásku či sex běžnými způsoby.

Foto: Profimedia.cz

Generace Z je méně aktivní v oblasti sexu než kterákoliv generace předešlá.

Článek

Ve Spojených státech toto téma rezonuje celou společností. A podle odborníků zcela oprávněně. Podle jednoho průzkumu stále klesá počet lidí, kteří se seznámí přirozeně na zábavě, v obchodě, v autobuse či zaměstnání. Jiný průzkum zpracovaný Kinseyho institutem v roce 2021 zas tvrdí, že jeden ze čtyř dospělých generace Z nikdy neměl partnerský sex, přičemž 31 % z nich tvrdilo, že se zapojili jen do virtuálního sexu nebo sextingu.

„Pokud tedy mladí dospělí říkají, že nemají sex, nemusí to nutně znamenat, že jsou sexuálně nezkušení; spíše se zdá, že mnoho z nich vyjadřuje svou sexualitu jiným způsobem – a stále častěji prostřednictvím internetového připojení,“ vysvětluje na blogu o průzkumu sexuální výzkumník Justin Lehmiller.

Statistika má sice cenné údaje, přesto obrázek, který si uděláte na základě dat takto získaných, nemusí být zcela pravdivý. Terapeuti, kteří se generaci Z věnují a jsou tak zasvěceni do všeho, co se této věkové skupiny týká, tvrdí, že situace se může lišit v sociálních skupinách. Také podle toho, jak komunikativní daní lidé z této generace jsou. A v neposlední řadě je může formovat i to, kolik času tráví online. Přesto lze definovat, jaké trápení se sexem prožívá generace Z nejčastěji.

1. Problémy s komunikací mezi partnery

Mladí lidé věnují velkou pozornost tomu, aby uchránili svou tělesnou autonomii, sledují a vyjadřují si navzájem souhlas s poskytnutím sexu a rozkoše, zároveň ale, podle terapeuta Keanu Jacksona, neumějí vyjádřit, co přesně je jejich hranicí, po čem touží a jak by měl jejich vztah vypadat, což přirozeně může vést k mnoha zklamáním i nedorozuměním.

Odborníci tedy mladé lidi učí, jakým způsobem o tématech komunikovat. Důležité je, aby si jejich klienti z terapií odnášeli schopnost formulovat otázky, požadavky i hranice.

Děti dnes s identitou hodně experimentují a my se je bojíme limitovat. Hranice ale znamenají i bezpečí, říká dětský psycholog

PoliTalk

2. Tlak na definování sexuality

Terapeutka Torri Efron Peltonová z Los Angeles uvádí, že se jejím klientům nelíbí pobídka, aby zkoumali svou sexualitu v okamžiku, kdy se na to necítí připraveni. „Uznáním mnohočetných sexuálních identit cítí dospívající větší tlak na to, aby prozkoumali sami sebe a nezapadali do konvenční společnosti,“ vysvětluje psycholožka.

Jenže to vede také k obavám, jak vyjádřit, že nestojím o nezávazný sex, který je nyní moderní, ale o dlouhodobý vztah. Stejně tak se lidé z této generace cítí být deprivováni, když neumí přesně definovat, co jim v oblasti sexu vyhovuje. Značí to snad, že jsou divní? Přesně toho se obávají. Takže proto se stahují do sebe, vysvětluje odbornice pro Huff Post.

3. Pocit vyloučení

Odborníci také uvádějí, že se často setkávají s tím, že se jich generace Z ptá na navázání spojení v sexuálních komunitách. Jak v nich fungovat, co očekávat? Bez dalších pozlátek? Jestli se totiž něčeho bojí, tak samoty, a tedy i vyloučení ze společnosti. I takové odpovědi na své otázky dospívající hledají.

4. Explicitní fotografie, které nejsou vyžádané

Klienti Peltonové také často mluví o tom, jak je obtěžuje nevyžádaná komunikace na Snapchatu, kdy jim dorazí explicitní sexuální fotografie, která po nějaké době zmizí.

„Jednou jsem měla mladého klienta, kterému bylo kolem 15 let. Otevřel svůj Snapchat a uviděl explicitní fotografii, kterou mu poslal spolužák. Necítil se v kolektivu dobře a vůbec nevěděl, jak zpracovat, co viděl. Takže jsme společně museli zpracovat to, jak říci, že něco není v pořádku a udělat to osobně. Protože pokud to neuděláte, může se obraz změnit ve vtíravou myšlenku,“ dodává odbornice.

5. Úzkost z výkonu

Lidé z generace Z si často stěžují i na problémy s erekcí či nervozitu, když je po nich požadován anální sex. Netuší, jak odmítnout praktiku, která jim nevyhovuje, proto se raději do sexu nepouštějí.

Zároveň pociťují tlak společnosti, která přiřazuje hodnotové soudy na základě toho, jak vypadá jejich tělo a vnímají sexuální zdatnost.

Generace Z a mileniálové v Česku se bojí vysokých životních nákladů

Věda a školy

Generace Z plýtvá potravinami nejčastěji. Vědci řeší, co s tím

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám