Hlavní obsah

Bohumila Hrabala připomínají fotografie instalované na provázku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Galerii u Dvou Polívků, což je foyer někdejšího Divadla Bolka Polívky v domě na Jakubském náměstí v Brně, je k vidění originální výstava fotografií legendárního představení Divadla Husa na provázku Rozvzpomínání. V době premiéry - 30. dubna 1985 - je pořídil fotograf Jef Kratochvíl (+2018). Zachycuje kousek života spisovatele Bohumila Hrabala, který se narodil právě 28. března, před 110 lety.

Foto: Archiv Jefa Kratochvíla

Fotografie instalované na provázku - Hrabal, Bolek Polívka po premiéře

Článek

Na inscenaci brněnského rodáka Hrabala (1914-1997), jehož román Obsluhoval jsem anglického krále posloužil jako předloha Rozvzpomínání, můžete zavzpomínat i u dalších fotek.

Kratochvílovy záběry se střídají s fotografiemi Jakuba Jíry, fotografa Slováckého divadla, který stejnou inscenaci v Brně fotil při obnovené premiéře v roce 2010.  To však již bylo s jiným, neméně úspěšným hereckým obsazením.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Výstavu jako poctu Hrabalovi i divadlu zahájil Bolek Polívka

Na první setkání s tehdy již slavným spisovatelem vzpomínal při zahájení výstavy dramaturg inscenace, divadelník, herec a také pozdější ředitel Centra experimentálních divadel či rektor JAMU Petr Oslzlý: „Tenkrát jsem se v Praze, kde jsem U tygra na Hrabala čekal, zjistil, co to je vlastně šnyt. Původně jsem se domníval, že tou trochou piva ve sklenici jednoduše ošidili venkovana z Brna.“

Spisovatele, který se na zrodu inscenace podílel a byl také autorem názvu představení, chtěli divadelníci odvézt po premiéře k jeho rodnému domu v brněnských Židenicích.

„To ale za žádných okolností nechtěl. Vysvětloval to tím, že by se tak mohl uzavřít jeho životní kruh, a o to nestál,“ zavzpomínal dramaturg.

Odložená premiéra

Ke vzpomínání se přidal i režisér hry Ivo Krobot. „Premiéra se měla dávat na prvního května. Ovšem nějaký soudruh si datum premiéry spojil s prvomájovými oslavami, a tak jsme Rozvzpomínání představili poslední den v dubnu,“ uvedl s tím, že hře to rozhodně neublížilo. Hrála se třicet let.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Fotografie z Divadla na provázku na provázek instalovali fotografové Jakub Jírů (vlevo) a syn autora původních fotek z premiéry Tino.

Tátovy fotografie s kolegou Kubou Jírů zavěsil s pomocí kolíčků na prádlo syn autora a spoluorganizátor výstavy Tino Kratochvíl.

„Po tátovi zůstal vynikající a pečlivě vedený archiv. A tak bylo z čeho vybírat. A také nápad s instalací fotek na provázku byl jeho. Už jsem to kdysi dělal ve stájích Bolka Polívky, když jsem tam tátovi pomáhal s podobnou výstavou,“ svěřil se Tino Kratochvíl.

„Jsou to vzpomínky nejen na divadlo, ale i na Hrabala, kterého máme všichni doma,“ uvedl při zahájení Bolek Polívka, který sice v představení sám nehrál, ale premiéru i setkání se spisovatelskou legendou si náležitě užil.

Antonín Kratochvíl: Když chceš dobře zafotit, musíš jet tam, kde se bojuje

Kultura

Reklama

Související témata:
Divadelní hra Rozvzpomínání

Výběr článků

Načítám